0

ΜΙΛΦΕΪΓ (ΤΟΥΡΤΑ ΝΑΠΟΛΕΩΝ) // MILLE FOGLIE (TORTA NAPOLEONE)


ΜΙΛΦΕΪΓ

Χιλια φυλλα (η μεταφραση απο το γαλλικο mille feuille), τραγανα και ξεροψημενα, που αγκαλιαζουν μια νοστιμη κρεμα... Μπορει επισης να το συναντησετε με την ονομασια "τουρτα Ναπολεων".
Ενα ευκολο γλυκακι, που παντα προκαλει εντυπωση, και αρεσει ακομη και σ'αυτους που δεν συμπαθουν πολυ τις κρεμες.
Πολλοι συνηθιζουν να το φτιαχνουν με ετοιμα υλικα. Το αποτελεσμα δεν ειναι το ιδιο, οι ετοιμες κρεμες ειναι πολυ γλυκες και το αρωμα τους ειναι ουδετερο. Ενταξει, δεν ειπαμε να φτιαξετε και την σφολιατα, που ειναι χρονοβορο, αλλα το να ψησετε 2 κομματια σφολιατας και να φτιαξετε την κρεμα ζαχαροπλαστικης, δεν ειναι πια και τοσο κοπιαστικο!


Υλικα : 500 gr σφολιατα.
για την κρεμα ζαχαροπλαστικης : 500 ml γαλα,
                                                              6 κροκους αυγων,
                                                              150 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                                                              50 gr corn flour,
                                                              1 λουβι βανιλιας, 
                                                              3 κ.σ. γλυκο κρασι marsala*.
για το σερβιρισμα : 120 gr κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,                                              ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια : 
Απλωστε το φυλλο της σφολιατας και κοψτε το σε τρια παραλληλογραμμα με διαστασεις 18x20 εκ. Τρυπηστε τα σε ολη την επιφανεια με ενα πηρουνι και ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C μεχρι να ροδισουν, για 15 λεπτα περιπου. 
Ετοιμαστε την κρεμα ζαχαροπλαστικης, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω, και οταν χλιαρινει προσθεστε και το marsala και αναμιγνυετε. 
Χτυπηστε την κρεμα γαλακτος στο μιξερ, μεχρι να γινει σαντιγυ και να στεκεται (ξεκινατε με χαμηλη ταχυτητα για 2-3 λεπτα και συνεχιζετε στην μεγιστη ταχυτητα για 10 λεπτα). 
Σε ενα δισκο σερβιρισματος τοποθετειτε ενα απο τα ψημενα φυλλα της σφολιατας. Στρωνετε απο πανω τη μιση κρεμα ζαχαροπλαστικης. Καλυπτετε με το δευτερο φυλλο σφολιατας και στρωνετε την υπολοιπη κρεμα ζαχαροπλαστικης. Απλωνετε απο επανω και την σαντιγυ. Τριβετε το τριτο φυλλο της σφολιατας σε ψιλα κομματακια και τα πασπαλιζετε απο πανω. Τελος, πασπαλιζετε με ζαχαρη αχνη.
Μπορειτε αντι για την απλη κρεμα ζαχαροπλαστικης, να χρησιμοποιησετε την κρεμα ντιπλοματ. Η κρεμα ντιπλοματ, παρασκευαζεται αναμειγνυοντας 3/4 κρεμα ζαχαροπλαστικης και 1/3 κρεμα σαντιγυ (για τη παρασκευη της : χτυπατε 250ml κρεμα γαλακτος, 50gr ζαχαρη αχνη και βανιλινη). Ετσι βεβαια το γλυκο φορτωνεται με περισσοτερες θερμιδες, αλλα η κρεμα ειναι πιο βελουδινη και ευγευστη...

* Το marsala ειναι ενα ιταλικο κρασι που, τουλαχιστον στην Ιταλια, το  χρησιμοποιουν αρκετα στη ζαχαροπλαστικη. Ειναι ενα κρασι που εχει υποστει ωριμανση, καταληλο για επιδορπιο, κατι μεταξυ κρασιου και λικερ, παρομοιο του vinsanto. Παραγεται στην Σικελια, στην κοινοτητα Marsala (απ'οπου και το ονομα, αφου ειναι προιον με ονομασια προελευσης) και στην επαρχια του Trapani.  Υπαρχουν αρκετες ποικιλιες marsala, που διαφερουν στο χρωμα, στην περιεκτικοτητα ζαχαρης (ξηρο, γλυκο κτλ...) και φυσικα στην ωριμανση. Αυτο που κυκλοφορει ευρεως στο εμποριο και ειναι πιο οικονομικο, εχει χρωμα καστανο, ειναι αρκετα γλυκο και πολυ αρωματικο. Στην Ελλαδα μπορειτε να το βρειτε σε καβες και μεγαλα σουπερ μαρκετ.  


MILLEFOGLIE

Mille follie croccanti che circondano una golosa crema pasticcera. La troverete anche sotto il nome di "torta Napoleone".
Semplice e facile da preparare, ma sempre di grande effetto!
Certo, si deve essere consumato entro poche ore dalla preparazione, perche la pasta sfoglia assorbe humidita dalla crema e non e piu croccante...

Ingredienti : 500 gr di pasta sfoglia.
per la crema pasticcera : 500 ml di latte fresco intero,
                                               6 tuorli,
                                               150 gr di zucchero semolato,
                                               50 gr di maizena,
                                               1 baccello di vaniglia,
                                               3 cucchiai di marsala
per la finitura : 120 gr di panna a 35% grassi,
                            zucchero a velo.
Preparazione :  
Stendete la pasta sfoglia e ricavatene tre rettangoli di circa 18x25 cm. Buccherellateli con una forchetta e metteteli sulla placca del forno, coperta con carta da forno antiaderente. Infornate in forno preriscaldato a 180°C, e cuocete per 15 minuti circa, fino a dorare. 
Montate la panna. 
Preparate la crema pasticcera con le istruzioni che troverete qui, e quando sarà raffreddata, amalgamatela con il marsala. 
In un vassoio da portata mettete un rettangolo di pasta foglia. Disponete metà della crema pasticcera. Coprite con il secondo rettangolo di pasta sfoglia. Disponete il resto della crema pasticcera. Corpite con la panna montata. Cospargete con la terza sfoglia sbricciolata. Alla fine spolverate di zucchero a velo.
Per la farcitura, potete utilizzare anche la crema diplomatica, che si tratta di 2/3 di crema pasticcera mischiati con 1/3 di crema Chantilly (250gr panna montata, 50gr zucchero a velo e vanillina). Certo diventa più calorica, ma è anche più saporita e di gusto più delicato...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.