2

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ // TORTA AI CARCIOFI


ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Ακομη μια πιτα δικης μου εμπνευσης, με μαλλον ασυνηθιστα συστατικα, για την ελληνικη κουζινα. Αρωματικη και ελαφρια, τρωγεται εξ'ισου ευχαριστα και την επομενη μερα.

Υλικα: 700gr αγκιναρες (καθαρισμενες),
              1 φλ. φινοκιο ψιλικομμενο,
              1 μετριο κρεμμυδι,
              2 φρεσκα κρεμμυδακια,
              3 κ.σ. ψιλοκομμενο ανηθο,
              2 αυγα,
             (1 φλ. τριμμενη γραβιερα),
             μπεσαμελ,
             αλατι και πιπερι,
             λαδι ελιας,
            6 φυλλα πιτας χωριατικα (500gr, μια συσκευασια).
Για την μπεσαμελ : 500ml φρεσκο γαλα,
                                    50gr βουτυρο,
                                    5 κ.σ. γεματες αλευρι,
                                    2-3 πρεζες αλατι,
                                    μια πρεζα μοσχοκαρυδο τριμμενο.
Για την επαλειψη : 1 αυγο, χτυπημενο με δυο κουταλιες γαλα.
Παρασκευη : 
Καθαριζετε τις αγκιναρες (οδηγιες θα βρειτε εδω), τις ριχνετε σε μια κατσαρολα με λιγο αλατισμενο νερο, και τις βραζετε για 10 λεπτα, να μαλακωσουν. Τις βγαζετε απο το νερο και τις αφηνετε να στραγγισουν καλα, σε ενα τρυπητο, για μιση ωριτσα. Τις κοβετε σε κυβακια. 
Εν τω μεταξυ, ετοιμαζετε τη μπεσαμελ. Την αφηνετε να κρυωσει λιγο, να μην ειναι καυτη, και προθετετε τα 2 αυγα, χτυπημενα. Ανακατευετε καλα, να ομογενοποιηθει. 
Σε ενα τηγανι, βαζετε 4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο και ροδιζετε το κρεμμυδι και το κρεμμυδακι, ψιλοκομμενα. Προσθετετε το φινοκιο και τις αγκιναρες, αλατιζετε και πιπερωνετε, σωταρετε για λιγα λεπτα, και στο τελος προσθετετε και τον ανηθο. Αφηνετε να κρυωσει, και προσθετετε τη μπεσαμελ και το τυρι. Εγω δεν χρησιμοποιησα τυρι, λογω του γνωστου προβληματος, δηλ. υπαρχει καποιος την οικογενεια που δεν ανεχεται τη μυρωδια των τυριων! Θα συνιστουσα παντως να χρησιμοποιησετε γραβιερα, που γλυκιζει λιγο, και οχι καποιο πολυ αλμυρο τυρι. 
Σε ενα ταψι, στρωνετε αντικολλητικο χαρτι, και ριχνετε λιγο λαδι. Λαδωνετε καλα ολη την επιφανεια και απο πανω στρωνετε τα 3 φυλλα, εννοειτε, λαδωνοντας τα παντα. Στρωνετε τη γεμιση, και σκεπαζετε με τα υπολοιπα 3 φυλλα. Κοβετε τις ακρες των φυλλων που περισσευουν απο το ταψι, και κοβετε την πιτα σε τετραγωνα, περιπου 7Χ7 εκ. Αλειφετε την επιφανεια της πιτας με το αυγο, χτυπημενο με το γαλα. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για μιση ωριτσα, μεχρι να ροδοκοκκινισει η επιφανεια.
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και κατεψυγμενες αγκιναρες.


TORTA AI CARCIOFI

Una pìta (cioè torta salata con pasta fillo) di mia invenzione, che accosta piuttosto la cucina italiana chè quella greca. Leggera e profumata, è lo stesso buona anche il giorno dopo.


Ingredienti : 700gr di carciofi (mondati),
                            1 tazza di finocchio a cubetti,
                            1 cipolla media,
                            2 cipollotti,
                            3 cucchiai di aneto tritato,
                            2 uova,
                            (1 tazza di parmigiano grattugiato),
                            besciamella,
                            sale e pepe,
                            olio extravergine di oliva,
                            6 sfoglie (500gr) di pasta filo rustica.
Per la besciamella : 500ml di latte fresco,
                                     50gr di burro,
                                     5 cucchiai di farina,
                                     2-3 pizzichi di sale,
                                     1 pizzico di noce moscata grattugiata.
Per la spenellatura : 1 uovo sbattuto con 2 cucchiai di latte.
Preparazione :  
Mondate i carciofi (istruzioni qui), metteteli in una pentola, aggiungete acqua e un po' di sale e lasciateli a bollire per 10 minuti, fino a diventare teneri. Scolateli e lasciateli a sgocciolare per mezz'oretta. 
Nel frattempo preparate la besciamella. Lasciatela raffredare e incorporate le 2 uova, sbattute. 
In una padella mettete 4 cucchiai di olio di oliva, e fate rosolare la cipolla tritata insieme alle cipolline, tagliate a rondelle sottili. Aggiungete anche il finocchio, tagliato a cubetti, i carciofi, tagliati pure a cubetti, fate soffrigere per qualche minuto, salate e pepate, e alla fine, aggiungete anche l'aneto tritato. Ritirate dal fuoco. Lasciate raffredare un po' e aggiungete anche la besciamella con le uova. Potete aggiungere anche del parmigiano; io non l'ho fatto, causa il solito problema : c'è qualcuno in famiglia che non mangia il formaggio.... 
In una teglia, foderata di carta da forno, antiaderente, versate un po' di olio, e spalmatelo su tutta la superficie. Disponete una sfoglia di pasta filo, spenellate di olio e ripetete con ancora 2 sfoglie. Versatevi sopra la farcitura e coprite con le restanti 3 sfoglie, sempre spenellate di olio. Tagliate le parti delle foglie che fuoriescano dalla teglia, e tagliate la pita a quadretti, di ca 7cm x 7cm. Sbattete l'uovo con 2 cucchiai di latte e spenellate la superficie. 
Infornate in forno prepriscaldato a 180°C per mezz'oretta, finchè la superficie diventi bella dorata.

2 σχόλια:

  1. deve essere veramente buona questa torta ai carciofi,hai delle bellissime ricette e ti verrò a trovare molto spesso!!! ciaoo!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie Nadia e benvenuta!
      I carciofi non è poi un ingrediente molto utilizzato nella cucina greca, per questa torta mi sono ispirata dalla cucina italiana!
      Cordiali saluti!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.