0

SALSA D' AGLIO CON NOCI E ACETO BALSAMICO ***** ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ


SALSA D' AGLIO CON NOCI E ACETO BALSAMICO

Salsa d'aglio o "skordalia" in greco. Una salsa forte e di ricco sapore che accompagna pesce o verdure fritte.
La ricetta che vi propongo, e una variazione di mia invenzione. Ci sono parecchie variazioni della salsa d'aglio: con base di patata o di mollica di pane, con o senza noci, pestata o frullata, ma sempre con aglio olio e aceto.

Ingredienti : 2 tazze di mollica di pane raffermo,
                  1 tazza di noci,
                  3 spicchi d'aglio,
                  2 cucchiai di aceto balsamico tradizionale di Modena,
                  1 tazza ca di olio di oliva extravergine,
                  sale qb.
Preparazione : Inzuppate la mollica del pane in poca acqua e poi strizzatela bene. Mondate i spicchi d'aglio, e metteteli insieme alle noci nel frullatore. Cominciate a frullare e aggiungete man mano la mollica del pane, il sale e i liquidi. L'olio, aggiungetelo gradatamente, regolando la fluidita della salsa.

                    
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

Να και μια "τρεντυ" σκορδαλια δικιας μου εμπνευσεως! Η αληθεια ειναι οτι προτιμαω να χρησιμοποιω το μπαλσαμικο (το πραγματικο ομως, οχι τυπου που δεν εχει καμμια σχεση...)  επειδη δεν εχει τοσο εντονη γευση και γλυκιζει λιγο, και νομιζω οτι δενει τελεια με τα καρυδια.

Υλικα: 2 φλυτζανια του τσαγιου ψυχα απο μπαγιατικο ψωμι,
          1 φλυτζανι καρυδοψιχα,
          3 σκελιδες σκορδο,
          2 κουταλιες σουπας Παραδοσιακο Βαλσαμικο Ξυδι της Μοντενα*,
          1 φλυτζανι περιπου ελαιολαδο,
          αλατι.
Παρασκευη : Μουλιαστε την ψυχα του ψωμιου σε λιγο νερο και στραγγιστε την καλα. Καθαριστε το σκορδο και βαλτε το μαζι με τα καρυδια στο μουλτι. Αρχιστε να το πολτοποιητε και προσθεστε σταδιακα την ψιχα, το αλατι και τα υγρα. Το λαδι το προσθετετε επισης σταδιακα, ελεγχοντας την ρευστοτητα της σαλτσας.

*Το Παραδοσιακο Βαλσαμικο Ξυδι της Μοντενα, ειναι ενα πατροπαραδοτο προιον της επαρχιας της Μοντενα. Για την υπαρξη και την παραγωγη του, υπαρχουν γραπτα ντοκουμεντα ηδη απο 1046 (!!!).Κατα την διαρκεια του μεσαιωνα, ηταν σε μεγαλη εκτιμηση απο τους Δουκες την Μοντενα, τους Εστε. Ως προιον Ελεγχομενης Ονομασιας Προελευσης, παραγεται απο βρασμενο μουστο που προερχεται αποκλειστικα απο σταφυλια της επαρχιας της Μοντενα; οι ποικιλιες που χρησιμοποιουνται ειναι το τρεμπιανο και το λαμπρουσκο, με λιγα λογια, σταφυλια με μεγαλη περιεκτικοτητα σε ζαχαρη. Εχει μια πολυπλοκη και πολυμηνη διαδικασια παραγωγης και περιοδο ωριμανσης, σε ειδικα βαρελια, απο 12 εως 25 χρονια, πραγμα που δικαιολογει απολυτα και την τιμη του. Η ονομασια ξυδι δεν εχει σχεση με την γευση του, που εχει μια οξυτητα, αλλα γλυκιζει.
Οτι αλλο προιον κυκλοφορει στο εμποριο ως ξυδι μπαλσαμικο, δεν εχει απολυτως καμμια σχεση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...