- Πόση ποσότητα νωπής μαγιάς μπύρας αντιστοιχεί σε 1 φακελλάκι ξηρής?
Ουσιαστικά στην πράξη, 1 κύβος συκευασμένης νωπής μαγιάς (συνήθως βάρους 25 gr) αντιστοιχεί σε 1 φακελλάκι (συνήθως βάρους 8 gr) ξηρής, αφού, όπως αναγράφεται και στις συσκευασίες τους, αντιστοίχως οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι για 500 gr αλεύρι.
Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς, η αναλογία είναι περίπου 1 προς 3:
9 gr λυοφιλιοποιημένη (ξηρή) μαγιά = 29,60 gr νωπή
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νωπή μαγιά έχει ενυδάτωση 72%, ενώ η ξηρή 8%. Ετσι η εξίσωση μας δίνει : (100-8)/(100-72) = 3,28571 το οποίο στρογγυλοποιούμε σε 3,29
H αναλογία που σας ανέφερα πιό πάνω, προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος της ξηρής μαγιάς με το 3,29 : 9 x 3,29 = 29,60 gr
Αντιθέτως αν η συνταγή μας αναφέρει νωπή μαγιά και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή, δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε με το 3,29. Πχ. η αντιστοιχία ενός κύβου νωπής μαγιάς, συνήθως βάρους 25 gr, σε ξηρή μαγιά προκύπτει : 25 / 3,29 = 7,60 gr
Η ξηρη μαγιά πλεονεκτεί ως προς το ότι μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, και ενσωματώνεται άμεσα στις ζύμες, χωρίς να είναι απαραίτητο να διαλυθεί πρώτα σε νερό (ή άλλο υγρό), γι' αυτό την ονομάζουν και στιγμιαία μαγιά.
Ουσιαστικά στην πράξη, 1 κύβος συκευασμένης νωπής μαγιάς (συνήθως βάρους 25 gr) αντιστοιχεί σε 1 φακελλάκι (συνήθως βάρους 8 gr) ξηρής, αφού, όπως αναγράφεται και στις συσκευασίες τους, αντιστοίχως οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι για 500 gr αλεύρι.
Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς, η αναλογία είναι περίπου 1 προς 3:
9 gr λυοφιλιοποιημένη (ξηρή) μαγιά = 29,60 gr νωπή
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νωπή μαγιά έχει ενυδάτωση 72%, ενώ η ξηρή 8%. Ετσι η εξίσωση μας δίνει : (100-8)/(100-72) = 3,28571 το οποίο στρογγυλοποιούμε σε 3,29
H αναλογία που σας ανέφερα πιό πάνω, προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος της ξηρής μαγιάς με το 3,29 : 9 x 3,29 = 29,60 gr
Αντιθέτως αν η συνταγή μας αναφέρει νωπή μαγιά και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή, δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε με το 3,29. Πχ. η αντιστοιχία ενός κύβου νωπής μαγιάς, συνήθως βάρους 25 gr, σε ξηρή μαγιά προκύπτει : 25 / 3,29 = 7,60 gr
Η ξηρη μαγιά πλεονεκτεί ως προς το ότι μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, και ενσωματώνεται άμεσα στις ζύμες, χωρίς να είναι απαραίτητο να διαλυθεί πρώτα σε νερό (ή άλλο υγρό), γι' αυτό την ονομάζουν και στιγμιαία μαγιά.
μηπως γνωριζεις την αναλογια νωπης μαγιας με προζυμι?? χρειαζομαι να κανω θρακιωτικο τραχανα ,περιπου 3κιλα αλευρι κ πολλα λαχανικα κ δεν γνωριζω ποση νωπη μαγια να βαλω ...grazie mille dolcissima ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομιζω να φτιαχνει κανεις θρακιωτικο τραχανα με μαγια μπυρας! Αλλο το προζυμι, πιστευω οτι δεν εχει νοημα να το αντικαταστησεις στην συνταγη, μπορεις να το παραλειψεις τελειως, ξερω οτι αυτον τον τραχανα τον φτιαχνουν και χωρις προζυμι, μονο με τα λαχανικα και το αλευρι ...
ΔιαγραφήΜήπως γνωρίζεις 9 γρ ξηρής μαγιάς σέ πόσο φυσικό προζύμι αναλογεί;Θέλω νά μετατρέψω σε συνταγές γιατί οι περοσσότερες είναι με ξηρή η νωπή μαγιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχει σαϊτ οπου μπορεις να κανεις με ακριβεια την μετατροπη ... δεν ειναι τοσο απλο, γιατι πρεπει να συνυπολογιστουν οι ποσοτητες των υγρων και του αλευρου της συνταγης ... εχω να σου προτεινω αυτο εδω αλλα ειναι στα ιταλικα : https://www.pastamadre.eu/?page=conversione_pasta_madre_lievito_di_birra
ΔιαγραφήΠόσα γραμμάρια νοπη μαγιά αντιστοιχούν σε 250 γραμμάρια προζύμι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριπου 20 γρ.
Διαγραφή