10

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // GIRELLO DI VITELLO ALLE MELANZANE


ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Νοστιμο, καλοκαιρινο φαγακι στον φουρνο.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 1,5 kg μελιτζανες,
                1 kg νουα απο σπαλα μοσχαριου,
                1 μεγαλο κρεμμυδι,
                3 σκελιδες σκορδο,
                1 φλυτζανακι του καφε παρθενο ελαιολαδο,
                1 1/2 φλυτζανι σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
                1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
                1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
                1 κουταλακι του γλυκου γεματο μανζτουρανα ξερη,
                μερικους κοκκους μπαχαρι,
                αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Καθαριστε τις μελιτζανες και κοψτε τες σε ροδελες παχους 1,5 εκ. βαλτε τες σε ενα τρυπητο, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι και αφηστε τες για μια ωρα τουλαχιστον να αποβαλλουν τα υγρα τους. Ξεπλυντε τες και στραγγιστε τες. 
Κοψτε το κρεας σε μεριδες. 
Κοψτε το κρεμμυδι σε λεπτες φετουλες. Ψιλοκοψτε το σκορδο. 
Βαλτε 3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο σε ενα τηγανι και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι μαζι με το σκορδο. Προσθεστε τα κομματια του κρεατος, την παπρικα, λιγο μαυρο πιπερακι και σωταρετε μεχρι να αρχισουν να παιρνουν χρωμα. Προσθεστε την πασσατα, τον ντοματοπελτε, τη ζαχαρη, 1 ποτηρι ζεστο νερο ή ζωμο κρεατος, την μαντζουρανα, το μπαχαρι, φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι και τελος το αναλογο αλατι. Σκεπαστε το και αφηστε το να σιγοβρασει για 15 λεπτα. 
Αραδιαστε τις μελιτζανες σε ενα ταψακι και περιχυστε τες με το υπολοιπο λαδι. Ψηστε τες στους 200°C για 15 λεπτα περιπου, μεχρι να αρχισουν να παιρνουν χρωμα. 
Βαλτε το κρεας με την σαλτσα του σε μια κατσαρολα που μπορει να μπει στον φουρνο και προσθεστε τις μελιτζανες. Σκεπαστε την κατσαρολα με το καπακι της και βαλτε την στον φουρνο. 
Ψηστε στους 200°C για 1 1/2 - 2 ωρες. 
Σερβιρετε το φαγητο ζεστο. Μπορειτε να το συνοδεψετε με γιαουρτι σακκουλας.   

* παραλλαγη της συνταγης : τηγανιστε τις μελιτζανες σε ελαιολαδο. Αφηστε το κρεας να σιγοβρασει με την σαλτσα για 1,5 ωρα. Αναμειξτε το κρεας με τις μελιτζανες και βαλτε τα στον φουρνο για 40 λεπτα.


GIRELLO DI VITELLO ALLE MELANZANE

Un piatto estivo che abbina la tenerezza del girello di vitello con la docezza delle melanzane. La cottura viene ultimata nel forno.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1,5 kg di melanzane,
                             1 kg di girello di vitello,
                             1 cipolla grossa,
                             3 spicchi d'aglio,
                             1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva,
                             1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                             1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 cucchiaino di zucchero,
                             1 cucchiaino di paprica dolce,
                             1 cucchiaino di maggiorana tritata,
                             qualche grano di pimento,
                             sale e pepe.
Preparazione : 
Spuntate le melanzane, lavatele e tagliatele a fette spesse 1,5cm. Ponetele in un colapasta, cospargete di sale grosso e lasciatele ad espellere l'acqua di vegetazione, per almeno un' oretta. 
Tritate l'aglio. Tagliate la cipolla a fettine sottili. 
Tagliate la carne a pezzi. 
In una padella, versate 3 cucchiai d'olio e fate appena rosolare la cipolla, insieme all'aglio. Aggiungete la carne e la paprica e rosolate. Aggiungete la passata, il triplo-concentrato di pomodoro, lo zucchero, 1 bicchiere di acqua, la maggiorana, il pimento ed infine del sale. Coprite con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato per 15 minuti. 
Nel frattempo, sciacquate le melanzane, strizzatele, disponetele in una teglia e irorratele con l'olio restante. Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per 15 minuti ca, fino a cominciare a dorare. 
Versate la carne con il suo sugo in una terrina o in una pentola che può essere messa al forno. Aggiungete le melanzane. Coprite la pentola col suo coperchio ed infornate. ùLasciate cuocere a 200°C per 1 1/2 - 2 ore. 
Servitelo caldo, accompagnato con yogurt greco colato.

* variante con le melanzane fritte : friggete le melanzane in olio di oliva. Lasciate cuocere la carne col sugo, su fuoco dolce, per un' ora e mezza. Mescolate la carne con le melanzane e fate cuocere nel forno per 40 minuti.
                     

10 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο!
    Μέχρι εδώ μου μύρισαν οι γεύσεις και τα αρώματα!

    Αυτό θα είναι το αυριανό μας φαγητό.

    Σε φιλώ Μαρίνα
    Καλό Σ/Κ, με ψαρέματα και μπάνια.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το φαγητό είναι γα μένα το τέλειο καλοκαιρινό φαγάκι!!!
    Και αν πετύχω και γλυκές μελιτζάνες.... δεν έχω καλύτερο!
    Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Kitchen Stories
    Καλο Σ/Κ και σενα Ζαμπια μου, ελπιζω να πας σε καποιο μερος με δροσουλα, καηκαμε αυτην την εβδομαδα!
    Φιλια!

    @ΕΛΕΝΑ
    Απ'οτι βλεπω εισαι κι εσυ φαν της μελιτζανας! Αν ειναι καλες οι μελιτζανες τοτε πραγματικα το απολαμβανεις...
    Καλο Σ/Κ Ελενα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο φαγητό!! Τι ωραίος συνδυασμός του μοσχαρίσιου κρέατος με την μελιτζάνα! Τι νοστιμιά!! Από τα αγαπημένα μας φαγητά!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ειρηνη Ε.
    Ετσι ειναι Ειρηνη μου : απλο και νοστιμο ...
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο, λατρεμένο θα έλεγα κι όπως το μαγείρεψες λαχταριστότατο!!!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο φαγητό Μαρίνα!
    Ο συνδυασμός κρέατος και μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα προσφιλής!
    Οι φωτογραφίες σου είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών!
    Μου αρέσει επίσης που οι μελιτζάνες είναι ψητές και όχι τηγανητές!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Tante Kiki
    Ευχαριστω Κικη μου!

    @Ερμιονη
    Δεν ξερω, μας αρεσουν υπερβολικα οι μελιτζανες. Η προσθηκη κρεατος ηταν απαιτηση του ανδρικου πληθυσμου, αλλα σε αυτην την περιπτωση μου αρεσε κι εμενα! Αφου μπορουσα να αποφυγω το τηγανισμα, το εκανα ευχαριστως!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλοκαιρινό φαγητό σκέτο λουκούμι με το κρέας και τη μελιτζάνα!!

    Πραγματικά κορυφαίο φαγητό!!!

    ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χρυσαυγη
    Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
    Ε, ναι εχω μια αδυναμια στις μελιτζανες, πρεπει να το ομολογησω, αν δεν το καταλαβατε ηδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.