11

ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ VENERE ΜΕ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ // RISO VENERE AI SCAMPI IN SUGO PICCANTE


ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ VENERE ΜΕ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

Το ρυζι venere, πηρε το ονομα του απο την Αφροδιτη, την θεα του ερωτα, καθως λεγεται οτι εχει αφροδισιακες ιδιοτητες! Προκειται για μια πολυ ιδιαιτερη ποικιλια ρυζιου που καταναλωνεται αναποφλοιωτη, οπως το αγριο ρυζι. Εχει μικρο κοκκο, το χρωμα του περικαρπιου του ειναι εβενινο (μωβ πολυ σκουρο, σχεδον μαυρο) και το χρωμα του ενδοκαρπιου καφε. Η καταγωγη του ειναι απο την Κινα, οπου το γνωριζουν και το χρησιμοποιουν εδω και πολλους αιωνες. Παρ'ολα αυτα δεν ηταν διαδεδομενο εκτος συνορων, γιατι, προοριζοταν για καταναλωση μονο απο τους κινεζους ευγενεις. Πραγματι, μεχρι τον 17ο αιωνα, το καλλιεργουσαν αποκλειστικα για την αυλη του Κινεζου Αυτοκρατορα, γι'αυτο του ειχαν δωσει και το ονομα "το απαγορευμενο ρυζι". Ειναι δυσκολο στην καλλιεργεια του και δεν εχει μεγαλη αποδοση, παρ'ολα αυτα, τα τελευταια χρονια γινεται προσπαθεια να καλλιεργηθει και στην Ιταλια, στην περιοχη της κοιλαδας του Παδου, που φημιζεται για τις ρυζοκαλλιεργειες της. Στην Ιταλια, απ'οπου το προμηθευτηκα, ειναι αρκετα ακριβο (7,00€ τα 500gr) και δεν βρισκεται ιδιαιτερα ευκολα. Αλλα σιγουρα αξιζει και τα λεφτα και την φημη του! 
Εκτος απο το υπεροχο, λαμπερο, εντυπωσιακο, σχεδον μαυρο χρωμα του, εχει μια καταπληκτικη "γηινη" γευση, και αρωμα απο φρεσκοψημενο ψωμι. Ειναι το πιο γευστικο ρυζι που εχω δοκιμασει ποτε και δεν μπορω να το συγκρινω με καποια απο τις γνωστες ποικιλιες! Ταιριαζει καταπληκτικα με τα θαλασσινα, γι'αυτο και οι περισσοτερες συνταγες που κυκολοφορουν το συνδυαζουν με γαριδες, μυδια ή βονγκολε (πεντανοστιμα μικρα μυδακια). Εγω το συνδυασα με καραβιδες και φυσικα του επιφυλαξα βασιλικη παρουσιαση, αναλογη με την καταγωγη και την ιστορια του!

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα :  400 gr ρυζι venere,
                 500 gr καραβιδες φρεσκιες,
                 1 σκαλονιο,
                 1 φρεσκο κρεμμυδακι,
                 1 μικρη σκελιδα σκορδο,
                 1 καυτερη πιπεριτσα ψιλοκομμενη,
                 2 κουταλιες της σουπας ντοματοπελτε,
                 3 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο ανηθο,
                 1 κουταλακι κοφτο παπρικα γλυκεια,
                 3 κουταλιες της σουπας παρθενο ελαιολαδο,
                 1 σφηνακι λευκο ξηρο κρασι,
                 1 φλυτζανι μπισκ (ζωμο απο οστρακοδερμα),
                 ανθος αλατιου.
Προετοιμασια : 
Πλυντε τις καραβιδες, αφαιρεστε τα κελυφη και το εντερακι.
Για να φτιαξετε την μπισκ με τα κελυφη απο τις καραβιδες, αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω.
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο, το φρεσκο κρεμμυδακι και το σκορδο. Αν δεν μπορειτε να βρειτε σκαλονιο (εσαλοτ), χρησμοποιηστε στην θεση του ενα μικρο λευκο κρεμμυδι. 
Βαλτε σε ενα κατσαρολακι νερο απο την βρυση, προσθεστε 2 πρεζες αλατι και το ρυζι. Βαλτε το κατσαρολακισ την φωτια και αφηστε το ρυζι να βρασει για 35-40 λεπτα. 
Βαλτε το λαδι σε ενα τηγανι και σωταρετε ελαφρα το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι και το σκορδο. Μολις αρχισουν να παιρνουν χρωμα, προσθεστε τις καθαρισμενες καραβιδες. Σωταρετε για 1-2 λεπτα και προσθεστε την παπρικα και τον ντοματοπλελτε.  Σωταρετε για 1-2 λεπτα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε την μπισκ. Αλατιστε με το ανθος αλατιου, και αφηστε το να βρασει για 2-3 λεπτα. Προσθεστε τον ανηθο και κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια. 
Σουρωστε το ρυζι απο το νερο του. Σερβιρετε το, περιχυνοντας το με την σαλτσα απο τις καραβιδες.

Προτεινομενο κρασι : οπωσδηποτε ενα αρωματικο λευκο, ξηρο και φρεσκο. Νομιζω οτι παλι θα καταφυγω στο αγαπημενο μου Μοσχοφιλερο, του Μπουταρη...



RISO VENERE AI SCAMPI IN SUGO PICCANTE

Il riso venere, prende il suo nome dalla dea dell'amore, siccome si crede che ha proprietà afrodisiache. 'E un riso integrale dal colore viola scuro, quasi nero; la colorazione è naturale perché il pericarpo, la pellicola più esterna del chicco, ha il colore dell'ebano. Ha un gusto particolarissimo e un profumo di pane appena sfornato. 'E originario di Cina, dove viene coltivato da secoli. Chiamato anche "il riso proibito" perchè era riservato alle tavole dei nobili. Infatti, fino all'Ottocento, veniva coltivato solo per l'Imperatore e la sua corte. Anche se raro e poco produttivo, durante gli ultimi anni, si coltiva in alcune zone della Pianura Padana e così si può trovarlo in Italia. 
In Grecia invece, è sconosciuto, e così era tra le cose "da comprare", nella lunga lista che avevo preparato per il mio ultimo viaggio in Italia, ormai un anno fa. Mentre tutti cercavano di comprare scarpe o vestiti, io cercavo di negozi di alimentari o librerie... Finalmente ho deciso di cucinare il mio prezioso sacchetto di riso venere, riportato in Grecia. Ho scelto di abbinarlo agli scampi, che sono i miei crostacei preferiti. Eh si, ogni tanto coccolo me stessa....

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 gr di riso venere,
                             500 gr di scampi freschi,
                             1 scalogno,
                             1 cipolloto,
                             1 spicchio d'aglio,
                             1 peperoncino piccante tritato,
                             2 cucchiai di triplo-cncentrato di pomodoro,
                             3 cucchiai di aneto tritato,
                             1 cucchiaino di paprica dolce,
                             3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 biccherino di vino bianco secco,
                             1 tazza di brodo di crostacei (bisque),
                             fior di sale.
Preparazione :
Lavate gli scampi, sguciateli ed eliminate la budellina. 
Preparate il bisque con i gusci dei scampi e con le istruzioni che troverete qui
In ina casseruola versate acqua dal rubinetto, aggiungete 2 pizzichi di sale e il riso venere. Portate sul fuoco e lasciate cuocere per 35-40 minuti. 
Tritate lo scalogno, l'aglio ed il cipollotto. 
In una padella, versate l'olio e fate appena rosolare la cipolla, l'aglio ed il cipolloto. Aggiungete gli scampi e saltate. Aggiungete il triplo-concentrato del pomodoro, la paprica, il peperoncino e saltate. Sfumate con il vino. Aspettare ad evaporare l'alcool e aggiungete 1 tazza di bisque. Salate con il fior di sale e lasciate bollire per 2-3 minuti. Aggiungete l'aneto tritato e ritirate dal fuoco. 
Scolate il riso venere. Servitelo subito, condito con gli scampi ed il loro sfizioso sughetto. 

Vino consigliato : certo un bianco secco, fresco e molto profumato. Io non posso fare a meno del mio amato Moshofìlero di Boutari.

11 σχόλια:

  1. Πωπω μαυρίλα καλέ έτσι μαύρο ρύζι δεν έχω δεί πόσο μάλλον να φάω.Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ωραίο με τόσα μυρωδικά που έχει μέσα και με τις καραβίδες...σούπερ!!!!!Γειά στα χέρια σου φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ροδανθη
    Στην πραγματικοτητα ειναι μωβ πολυ σκουρο. Ακομη και το νερο οπου βραζει, βγαινει καταμαυρο, λες και ερριξες μελανι. Αλλα απο γευση ειναι αλλο πραγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιάστηκα και από την ποικιλία του ρυζιού που φυσικά δεν την ήξερα, αλλά και από την παρουσίασή σου Μαρίνα μου!!
    Φαντάζομαι ότι έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση το συγκεκριμμένο ρύζι.
    Εδώ δεν νομίζω όμως να κυκλοφορεί πουθενά!
    Φιλιά, να περνάς πολύ όμορφα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΕΛΕΝΑ
    Οντως Ελενα μου, αυτο το ρυζακι εντυπωσιαζει τοσο με την οψη οσο και με την γευση του. Στην Ιταλια κυκλοφορει και φαρινα απο το ρυζι βενερε, που την χρησιμοποιουν στα γλυκα. Αυτην κι αν θα ηθελα να την δοκιμασω!
    Φιλια και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνααα!!!! Τι υπέροχο, υπέροχο πιάτο, δεν το έχω ξανακούσει το ρυζάκι, θα ψάξω να το βρω οπωσδήποτε! Εκπληκτική Παρουσίαση, Εκπληκτική συνταγή, συγχαρητήρια!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι απίθανη παρουσίαση Μαρίνα μου!
    Πολύ εντυπωσιακή μπράβο σου!
    Με τα θαλασσινά δεν τα πάω καλά, αλλά δεν μπορούσα να μη σχολιάσω το πανέμορφο πιάτο σου!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω φοβερή παρουσίαση και τι να πω για το πιάτο και τα υλικά. Στην αρχή νόμισα ότι είναι το κόκκινο ρύζι (ταυλάνδης),αλλά αυτό έχει πολύ βαθύ χρώμα. Πρέπει να βάλω τις επαφές στην Ιταλία να μου στείλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα, μόλις είδα τις φωτογραφίες σου, εντυπωσιάστηκα πραγματικά! Επαγγελματική δουλειά, κατά την γνώμη μου. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν, ότι επρόκειτο για ρύζι που είχε μαγειρευτεί με μελάνι σουπιάς, σαν και αυτό που φτιάχνουμε εμείς στα Δωδεκάνησα. Τελικώς επρόκειτο για ποικιλία ρυζιού που δεν γνωρίζω. Κάτι τέτοιο δεν έχω δει, ενδεχομένως να υπάρχει στα καταστήματα που πωλούν Κινέζικα τρόφιμα. Δείχνει εξαιρετικής νοστιμιάς πιάτο.
    Γεμάτη εκπλήξεις η σημερινή σου ανάρτηση. Μπράβο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Eri
    Ευχαριστω Ερη μου! Εγω εμεινα ενθουσιασμενη απο αυτο το περιεργο ρυζακι! Αν το δικμασεις πες μου εντυπωσεις.

    @Ερμιονη
    Να'σαι καλα Ερμιονη μου. Τουλαχιστον στους Ιταλους, παντα το εχω βρει συνδυασμενο με θαλασσινα. Μπορει να του πηγαινε και το κοτοπουλο, καθως μου εχει μεινι λιγο ακομη, θα το δοκιμασω με κοτοπουλο και ... αναμονη για το αποτελεσμα!

    @thegreenmixer
    Ε, ναι ειναι εντελως ασυνηθιστο και αν δεν το καλλιεργουσαν προσφατως οι Ιταλοι, μαλλον δεν θα μαθαιναμε ποτε γι αυτο... Τελικα ανακαλυψα οτι το φερνει και ενα ντελικατεσσεν καπου στην Κηφισια, και με λογικη τιμη (1 Ε επιπλεον απ'οτι το ειχα αγορασει στην Ιταλια), οποτε μαλλο υπαρχει ελπιδα να το βρει καποιος και εδω.

    @Ειρηνη Ε.
    Ε, το περιποιηθηκα λιγο παραπανω, επρεπε να σεβαστω την βασιλικη του καταγωγη! Ευχαριστω πολυ Ειρηνη μου για τα καλα σου λογια.
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική συνταγή και παρουσίαση καλή μου Μαρίνα. Με έκανες να ζηλέψω αφάνταστα μιας και είμαι φανατική λάτρης του ρυζιού. Και εδώ μιλάμε για κάτι πραγματικά σπάνιο :-)
    Σου εύχομαι μια πολύ καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική συνταγή και μαζί με το bisque είναι μία τρέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.