0

FOCACCIA AL LIEVITO MADRE CON CIPOLLE ***** ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ


FOCACCIA AL LIEVITO MADRE CON CIPOLLE

Ingredienti : 200gr di lievito madre,
                    200gr di farina manitoba,
                    300gr di farina 00,
                    300ml di acqua tiepida,
                    olio di oliva extravergine,
                    1 cucchiaino di zucchero,
                    1 cucchiaino di sale fino,
                    sale grosso,
                    4 cipolle,
                    2 cucchiai di rosmarino essicato trittato.
Preparazione : Diluite il lievito madre in 200ml di acqua. Aggiungete la manitoba e lo zucchero ed impastate. Lasciatelo lievtare a campana, per tutta la notte. Il giorno dopo, aggiungete l'acqua, l'olio, e la farina ed impastate. Aggiungete il sale fino e lavorate l'impasto per 10 minuti. Lasciatelo lievitare in luogo tiepido, a campana, per 4 ore, fino a raddoppiare di volume. Spalmate d'olio una leccarda da forno e stendete l'impasto, senza lavorarlo. Affondate i polpastrelli nell'impasto per formare le carraterisrtiche fossette. Oliate bene la superficie, in modo che l'olio riempi le fossette dell'impasto. Lasciatela a lievitare, in luogo tiepido, per un ora. Preparate le cipolle : montatele e tagliatele a fettine. In una padella versate 2 cucchiai d'olio di oliva e saltate le cipolle fino a diventare transparenti. Distribuitele sulla superficie della focaccia, e cospargete di rosmarino escciato trittato e di sale grosso. Lasciate la focaccia a lievitare per mezz'oretta ancora. Nel frattempo accendete il forno ai 200°C. Infornate e cuocete per ca mezz'ora, fino a dorare la superficie.      
     

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Υλικα : 200gr φυσικο προζυμι,
            200gr αλευρι δυνατο,
            300gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
            300ml νερο,
            παρθενο ελαιολαδο,
            1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
            1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
            χοντρο αλατι,
            4 μεγαλα κρεμμυδια,
            2 κουταλιες της σουπας ξερο δεντρολιβανο.
Παρασκευη : Διαλυστε το προζυμι σε 200ml νερο και προσθεστε τη ζαχαρη και το δυνατο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Βαλτε αυτο το δευτερο προζυμι σε ενα σκευος και σκεπαστε το με ενα πολυ μεγαλυτερο σκευος αναποδογυρισμενο; αυτο ειναι η λεγομενη "καμπανα" (a capanna στα Ιταλικα), και η χρησιμοτητα του εγγυται στο οτι δημιουργει ενα τεχνητο περιβαλλον που ευνοει την ζυμωση, διατηρωντας τα επιπεδα υγρασιας και θερμοκρασιας και προφυλασσοντας απο τα ρευματα αερα. Αφηστε το προζυμι στην "καμπανα", σε θερμοκρασια δωματιου για ολη τη νυχτα. Την επομενη ημερα, αναμειξτε το νεο προζυμι με το υπολοιπο νερο, 3 κουταλιες της σουπας λαδι και το υπολοιπο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα και τελος προσθεστε και το αλατι. Ζυμωστε καλα την ζυμη για 10 λεπτα. Σκεπαστε την ζυμη με την "καμπανα", βαλτε την σε χλιαρο μερος και αφηστε την για 4 ωρες, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Λαδωστε την επιφανεια ενος ταψιου και απλωστε με τα χερια σας την ζυμη, χωρις να την δουλεψετε. Βυθιστε τα ακροδαχτυλα σας μεσα στη ζυμη, ωστε να σχηματιστουν λακκουβιτσες. Περιχυστε την επιφανεια της φοκατσα με λαδι, ωστε να γεμισουν οι λακκουβιτσες. Αφηστε την να φουσκωσει, σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα. Ετοιμαστε τα κρεμμυδια : καθαριστε τα και κοψτε τα σε φετουλες. Βαλτε 2 κουταλιες ελαιολαδο σε ενα τηγανι και σωταρετε τα κρεμμυδια, μεχρι να γυαλισουν. Σκορπιστε τα κρεμμυδια επανω στη φοκατσια και πασπαλιστε με το τριμμενο δεντρολιβανο και χοντρο αλατι. Αφηστε την σε χλιαρο μερος για ακομη μιση ωριτσα. Ψηστε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, για μιση ωρα, μεχρι να ροδισει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...