5

ΛΙΚΕΡ ΚΡΕΜΑ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΛΟ // LIQUORE CREMA DI LIMONCELLO


ΛΙΚΕΡ ΚΡΕΜΑ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΛΟ

Σιγουρα εχετε ακουσει για το λιμοντσελλο, ή αλλιως λικερ λεμονι, που τωρα τελευταια εχει γινει και λιγο της μοδας.  Βαζω στοιχημα οτι την κρεμα λιμοντσελλο πολυ λιγοι την γνωριζουν. Το ξερω οτι επαναλαμβανομαι, αλλα την πρωτη φορα που το δοκιμασα, ημουν λιγο δυσπιστη για το αν πινεται, γιατι δεν συμπαθω το γαλα. Ηταν θεϊκο! Αρωματικο και δροσιστικο, ο καλυτερος τροπος για να κλεισεις ενα πλουσιο γευμα.
Η κρεμα λιμοντσελλο προσφερεται παγωμενη, απο την καταψυξη, για να κλεισει ενα ωραιο γευμα, ως χωνευτικο. Βεβαια μπορειτε να την απολαυσετε και οποιαδηποτε στιγμη της ημερας ή ακομη, μπορειτε να την χρησιμοποιησετε σε κρεμες ή παγωτα.
Βασικη συμβουλη ειναι να μην τσιγγουνευτειτε και να χρησιμοποιησετε καλης ποιοτητας πρωτες υλες, που θα εγγυηθουν την εξαιρετικη γευση και αρωμα.

Υλικα : 20 λεμονια ακερωτα, κατα προτιμηση βιολογικα,
                1 Lt βοτκα 40°,
                800 ml γαλα φρεσκο πληρες,
                200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
                750gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη :  
Διαλεξτε λεμονια με ωραιο σχημα, μετρια σε μεγεθος, με φλουδα λαμπερη, χοντρη και χωρις σημαδια, φυσικα ακερωτα. Πλυντε καλα τα λεμονια. Καλυτερα καθαριστε τα με μια μαλακη βουρτσα, ωστε να αφαιρεσετε τυχον ακαθαρσιες. Με τη βοηθεια ενος κοφτερου μαχαιριου, ή με το εργαλειο που ξεφλουδιζουμε τις πατατες, αφαιρεστε την φλουδα, οσο πιο επιφανειακα γινεται, ωστε να μην αφαιρεσετε μαζι και το ασπρο μερος που πικριζει. Κοψτε τις φλουδες σε κομματακια και βαλτε τις μεσα σε ενα βαζο με αεροστεγες καπακι ( με λαστιχο). Προσθεστε την βοτκα και αφηστε το βαζο σε μερος σκοτεινο και δροσερο για ενα μηνα. Το ανακινειτε καθε 2-3 μερες.
Αφου περασει ο απαιτουμενος χρονος, το περνατε πρωτα απο σουρωτηρι, και μετα απο φιλτρο του καφε, για να απομακρυνετε ολα τα κομματακια. 
Ετοιμαζετε τη κρεμα : σε ενα κατσαρολακι βαζετε το γαλα, την κρεμα γαλακτος και τη ζαχαρη. Οταν αρχισει να βραζει, χαμηλωνετε την φωτια, και σιγοβραζετε ανακατευοντας συνεχως, για 20 λεπτα. Η κρεμα πρεπει να δεσει, δηλαδη να γινει σαν σιροπι, και να αρχισει να παιρνει ενα ανοιχτο μπεζ χρωμα. Αν δεν δεσει καλα, μετα απο λιγο καιρο το λικερ "κοβει" και διαχωριζεται η κρεμα του. Αφηνετε την κρεμα να κρυωσει εντελως! 
Αναμιγνυετε την κρεμα με την αρωματισμενη βοτκα. Το ξαναβαζετε στο βαζο και το αφηνετε να ωριμασει, για ακομη ενα μηνα, σε μερος σκοτεινο και δροσερο. Ανακινειτε καθε μερικες μερες. Μπορειτε να το διατηρησετε και σε θερμοκρασια δωματιου; αν και περιεχει γαλα δεν αλλοιωνεται γιατι το αλκοολ και η ζαχαρη δρουν σαν συντηρητικα. Εγω παντως το βαζω στην καταψυξη, γιατι ετσι κι αλλιως το προσφερω παγωμενο....


LIQUORE CREMA DI LIMONCELLO

Questa ricetta è un omaggio allo zio della mia cara amica Claudia. Anche se, con il passare degli anni, ho dimenticato il suo nome, non dimenticherò mai la sua ospitalità nella sua splendida casa, affacciata sul lago di Varese, il magnifico banchetto pasqualino e l'ottima crema di limoncello fatta a casa... 

Ingredienti : 20 limoni non trattati,                   
                            1 lt di vodka a 40°,
                            800 ml di latte fresco non scremato,
                            200 ml di panna freschissima a 35% grassi,
                            750 gr di zucchero semolato.
Preparazione : 
Scegliete dei limoni di forma elittica, medio-grossi, con buccia spessa e  senza macchie o marciumi, e, ovviamente, non trattati. Lavate bene i limoni, magari spazzolateli per eliminale eventuali residui,  e asciugateli. Con un coltello affilato o con il pelapatate, sbucciate i limoni, evitando di togliere anche la parte bianca della buccia che è amara. Tagliate le bucce a pezzi e mettetele in un vaso a chiusura ermetica. Aggiungete la vodka. Lasciatelo risposare in luogo fresco e buio, per un mese. Agitate ogni 2-3 giorni. 
Passato il tempo necessario, filtrate prima con un settaccio, per eliminare le particelle più grandi, e dopo con filtri di caffe. 
Preparate la crema : in un pentolino mettete il latte, la panna e lo zucchero. Portate ad ebollizione, abbasate il fuoco, e cuocete mescolando continuamente per 20 minuti. La crema deve risultare consistente, come sciroppo, e assumerà un colorito beige chiaro. Se la crema non sarà ben legata, dopo qualche giorno, il liquore impazzisce e la parte grassa sarà divisa e galeggierà alla superficie. Lasciate la crema raffredare completamente, per evitare che intorpidisca con l'aggiunta dell'alcool. Quando sarà fredda aggiungete la vodka al limone e agitate. 
Rinvasate e lasciatelo stagionare in luogo fresco e buio per un mese ancora, agitando ogni tanto. Si conseva anche a temperatura ambiente, ma meglio tenetelo in freezer, siccome viene servito ghiacciato. 




5 σχόλια:

  1. Βασιλης. Πολυ ομορφη συνταγη.Την εκανα μια φορα και ηταν γευστικοτατη αν και θελει 2 μηνες για να ετοιμαστει. Θα μπορουσα να συντομευσω τους χρονους αν αφηνα πχ τη βοτκα με τη φλουδα λεμονιου εξω στον ηλιο για λιγοτερο απο μηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποια πραγματα για να γινουν σωστα θελουν τον χρονο τους ... Εγω γενικα δεν αφηνω τα λικερ στον ηλιο. Το φως και η θερμοτητα αλλοιωνουν τα αιθερια ελαια και τις χρωστικες. Προτιμω την ψυχρη μεθοδο, για να εχω το μαξιμουμ αποτελεσμα σε γευση και αρωμα1

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς μου έκοψε,τι μπορώ να κάνω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναφτιάχνεις την κρέμα, θέλει λίγο προσοχή στην παρασκευή της ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.