0

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ // FOCACCIA ALLE ERBE AROMATICHE


ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Η φοκάτσα (και οχι φοκάτσια, οπως συνηθως θα την δειτε γραμμενη στα ελληνικα), ειναι ενα ψωμακι σαν τη λαγανα, με λαδι και χοντρο αλατι. 
Στην Ιταλια, συνηθως δεν την παρασκευαζουν στο σπιτι, μιας και οι φουρνοι τους, κανουν καταπληκτικες φοκατσες! Η πιο γνωστη ειναι αυτη της Γενοβας, που ειναι τραγανη, αλλα εχει και πολυ περισσοτερο λαδι. Οι γενοβεζοι, μαλιστα, συνηθιζουν να βουτανε την φοκατσα τους σε καφε με γαλα, οσο και αν αυτο σας φαινεται παραξενο! Αλλες δημοφιλεις παραλλαγες ειναι με ελιες, ντοματινια και ριγανη, με κρεμμυδια και με τυρι.

Υλικα : 500 gr ζυμη ψωμιου
               120 ml λαδι ελιας,
               θυμαρι, ριγανη και δεντρολιβανο αποξηραμενα,
               αλατι χοντρο.
Παρασκευη : 
Για να φτιαξετε την ζυμη ψωμιου, οδηγιες θα βρειτε εδω.
Σε ενα μεγαλο ταψι φουρνου, ριχνετε 5-6 κουταλιες λαδι, και με τα χερια στρωνετε τη ζυμη ψωμιου, ωστε να καλυφθει ολοκληρο. Βυθιζετε τις ακρες των δακτυπων σας στη ζυμη, ωστε να σχηματισετε λακουβιτσες, οπως εχει η λαγανα. Ριχνετε απο πανω 5-6 κουταλιες λαδι και αφηνετε τη ζυμη σε χλιαρο μερος, για μιση ωριτσα. Οταν ειναι ετοιμη, πασπαλιζετε με το χοντρο αλατι και τα τριμμενα μυρωδικα. 
Ψηνετε στους 220°C, στις αντιστασεις, για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει.

* Σεπτεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.


FOCACCIA ALLE ERBE AROMATICHE

Una focaccia profumata, con un mix pronto di erbe aromatiche...

Ingredienti : pasta di pane, 
                            120 ml olio extravergine di oliva, 
                            mi di erbe aromatiche (timo, rosmarino, origano, prezzemolo, aglio, peperoncino),
                            sale medio-grosso.
Preparazione :  
Preparate la pasta di pane (ricetta qui). 
Versate entro una teglia 5-6 cucchiai di olio e con le mani, stendete la pasta di pane, cosi da coprire tutto il fondo della teglia. Affondate le punte delle dita nella pasta, per formare le caratterisitiche fossette, e versate sopra 5-6 cucchiai di olio. Lasciatela a lievitare in luogo tiepido per mezz'oretta. 
Quando sarà raddoppiata di volume, cospargete la superficie con il sale e le erbe aromatiche tritate e infornate, in forno già caldo, a 220°C per 20 minuti ca.

* settembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.