21

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ // MELITZANOSSALATA ALLE NOCI


ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Μια μελιτζανοσαλατα που προεκυψε απο μια εμπνευση της στιγμης.
Προτιμω παντα να ψηνω τις μελιτζανες στα καρβουνα, γιατι μου αρεσει η μυρωδια του καπνιστου που της προσδιδουν. Καποιες φορες μαλιστα, ψηνω μεγαλυτερη ποσοτητα απ' οτι χρειαζομαι και τις καταψυχω. Την μελιτζανοσαλατα την εχουμε ξαναδει στο laboratorio σε πιο απλοποιημενη μορφη (εδω). Σημερα την εφτιαξα σαν αλοιφη, οπως λεμε κι εδω στα βορεια, και στην ψητη μελιτζανα προσθεσα παραδοσιακο γιαουρτακι προβειο, καρυδια και αρωματικο μπαλσαμικο.
Μπορει να σερβριστει ως ορεκτικο, να συμπληρωσει ενα πιατο με κρεατικα, να στρωθει επανω σε ξεροψημενες φετουλες ψωμιου αλλα και να παρει μερος στους μεζεδες που συνοδευουν το ουζακι σας.

Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 2 μεγαλες μελιτζανες φλασκες (300 gr καθαρη ψημενη σαρκα),
                150 gr παραδοσιακο γιαουρτι προβειο,
                1 φλ. καρυδοψυχα,
                1 μεγαλη σκελιδα σκορδο,
                2 κ.σ. ξυδι μπαλσαμικο,
                4-5 κ.σ. ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                1 κ.γ. αλατι.
Προετοιμασια :
Πρωτα απ'ολα ψηστε τις μελιτζανες, κατα προτιμηση στα καρβουνα. Ξεφλουδιστε τες και κρατηστε την σαρκα. Βαλτε την σε ενα τρυπητο και αφηστε την να στραγγισει τα υγρα της για ενα δυωρο.
Βαλτε την σαρκα της μελιτζανας σε ενα μπλεντερ και προσθεστε τα υπολοιπα υλικα. Προσωπικα δεν μου αρεσει να την κανω τελειως αλοιφη, γι'αυτο παταω 2-3 φορες συντομα τον διακοπτη, ωστε απλα να ομογενοποιηθει. Δοκιμαστε αν χρειαζεται κι αλλο αλατι ή λαδι.
Μπορειτε να την σερβιρετε αμεσως.
Διατηρειται στο ψυγειο, μεσα σε γυαλινο βαζακι, για μια εβδομαδα.



MELITZANOSSALATA ALLE NOCI

La melitzanossalàta è una ancora salsa della cucina greca di tradizione, da quelle che vengono categorizzate come insalate o pommate in greco. Il termine significa appunto "insalata di melanzane" e ce ne sono parecchie variazioni. La base di tutte quante, sono le melanzane cotte alla griglia, o ancora meglio sulla brace (la brace le conferisce il sapore dell'affumicato). Della meliztanossalata abbiamo già parlato qui. Oggi vi presento una mia variazione, con l'aggiunta di yogurt greco e noci trittate. Ho utilizzato lo yogurt greco tradizionale, da latte di pecora, con la crosticina; questo yogurt è acidulo e abbastanza grasso.
Questa melitzanossalàta è ottima come antipasto, come contorno, per spalmare crostini e come mezès, per accompagnare un biccherino di uzo, il famoso aperitivo greco!

Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 melanzane tonde grandi (300 gr di polpa cotta),
                             150 gr di yogurt greco tradizionale,
                             1 tazza di gherili di noci,
                             1 spicchio d'aglio grande,
                             2 cucchiai di aceto balsamico,
                             4-5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaino di sale marino.
Preparazione :
Cuocete le melanzane alla griglia o sulla brace. Sbuccatele ed estraete la polpa cotta. Ponetela in un colino e lasciatela per un paio d'ore, per espellere la sua acqua di vegetazione.
Mettela nel tritatutto, aggiungete tutti gli ingredienti restanti e frullate. A me non piace rosultare proprio una purea, voglio sentire i pezzi delle noci e della melanzana, cosi premo il pulsante solo qualche volta e per breve tempo. Assagiate per corregere di sale o se ci vuole un po' di olio ancora.
Servite subito o tenetela in un barrattolo di vetro.
Può essere conservata nel frigo per una settimana ca.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!Πάρα πολύ ωραία η μελιτζανοσαλάτα σου και πολύ εύκολη!Θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η μελιτζανοσαλάτα σου και θα συμφωνήσω απόλυτα για τις ξεροψημένες φετούλες ψωμιού ως συνοδευτικό! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρίνα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, κι εγώ προτιμώ την ψητή μελιτζάνα με τη χαρακτηριστική καπνιστή μυρωδιά της!
    Έφτιαξες μια σαλατούλα-άλειμμα δροσερή και υπέροχη που μπορούμε να απολαύσουμε με πολλούς τρόπους, ακόμα και σαν συνοδευτικό για τα κρεατικά μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δινει αλλη γευση, κακα τα ψεμματα...
      Φιλακια καλη μου!

      Διαγραφή
  4. Φοβερή η μελιτζανοσαλάτα σου και το καρυδάκι θα της πηγαίνει τέλεια!
    Παίρνω μεριδούλα για τον άντρα μου που η μελιτζανοσαλάτα είναι η αγαπημένη του από τις "αλοιφές"
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιδεα μου ηρθε απο τις διαφορες πιπεροαλοιφες που εφιαξα τελευταια...
      Παρε Ελενα μου, πιστευω οτι θα του αρεσει!

      Διαγραφή
  5. Στείλε, στείλε λίγη γιατί δεν έχω χρόνο να φτιάξω και τη λιμπίζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα, η μελιτζανοσαλάτα είναι από τις αγαπημένες μου σαλάτες. Η δική σου με ξεσήκωσε. Καρύδια και γιαούρτι, θα της δίνουν μια τελείως διαφορετική και νόστιμη γεύση. Το ψήσιμο στα κάρβουνα επίσης της δίνει φοβερή νοστιμιά. Αν βάλουμε στραγγιστό γιαουρτάκι, θα έχει διαφορά;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω εχω μια λατρεια για τις μελιτζανες και η συγκεκριμενη αλοιφη με ενθουσιασε Ειρηνη μου! Προτιμω το παραδοσιακο γιαουρτακι που ειναι λιγο ξυνουτσικο και του παει. Πιστευω οτι μπορει να γινει και με στραγγιστο.

      Διαγραφή
  7. cara Marina , anche la melitzanosalata che avevo pubblicato(la ricetta di Tassia) aveva le noci ma la tua aggiunta dell'aceto balsamico(il mio era normale) mi sembra vincente, proverò a farla, comincio ad avere nostalgia della Grecia e ho cominciato a pensare alla meta per il prossimo anno ! Buon weekend, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara Chiara!
      Di solito non mettiamo delle noci e anche l'aggiunta dello yogurt e insolita. Vado a vedere la tua ricetta. Il balsamico ci sta benissimo, credo meglio dall'aceto comune. L'aggiunta del balsamico l'avevo provata alla "scordalia" cioe salsa d'aglio che la prepariamo con le noci e pane raffermo, e ci stava benissimo.
      Buon weekend!

      Διαγραφή
  8. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!! Θα την φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, Μαρίνα!
    Λατρεμένες οι μελιτζάνες, όπως κι αν είναι. Και η πρότασή σου για μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, την κάνει δροσερή και νόστιμη.
    Για να πάρουν άρωμα καπνιστού μπορείς να τις ψήσεις πάνω σε γκαζάκι, όπως κάνουμε εδώ.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω οτι δεν εχω γκαζακι Ελενη μου, γιατι ποτε δεν το συνηθισα? Αλλα μαλλον πρεπει καποια στιγμη να το παρω αποφαση και να αγορασω ενα, ειναι χρησιμο για τετοιες δουλειες...
      Καλο Σ/Κ?

      Διαγραφή
  10. Dal momento che le melanzane mi piacciono moltissimo, questa ricetta me la segno volentieri. Buona domenica, a presto, un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.