0

ΡΟΛΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ, ΑΠΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ♦♦ ROTOLO DELLE FESTE CON LA COSCIA DI MAIALE


ΡΟΛΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ, ΑΠΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ

Η ιδεα ηταν να φτιαξω ενα ρολο με κρεας, γεμισμενο με την γεμιση που κανω συνηθως για την γαλοπουλα. Τα τελευταια χρονια καθιερωσαμε στην οικογενεια μου την γεμιστη γαλοπουλα ως κυριως πιατο στο Χριστουγεννιατικο τραπεζι, ισως επηρεασμενοι κι εμεις απο το αμερικανικο εθιμο των Ευχαριστιων, που μετακυλισε στην Ελλαδα, στα Χριστουγεννα, παραγκωνιζοντας το ψητο γουρουνοπουλο και το κατσικακι. Ελα ομως που ολοι παραπονιουνται οτι δεν τους αρεσει η γαλοπουλα, αλλα τρωνε ευχαριστως την γεμιση... 
Ετσι σκεφτηκα να παρω ενα ωραιο κομματι απο χοιρινο μπουτι και να το γεμισω, αντικαθιστωντας και το ρυζι με ψυχα απο μπαγιατικο ψωμι. Αναλογιζομενη την ταχυτητα με την οποια εξαφανιστηκε το ρολο απο το τραπεζι, πιστευω οτι το πειραμα πετυχε απολυτα...

Υλικα : 2 kg χοιρινο μπουτι σε ενα κομματι,                  
                1 μεγαλο κρεμμυδι,
                1 σκελιδα σκορδο,
                150 gr κιμας μοσχαρισιος,
                2 φλυτζανια του τσαγιου γεματα, ψιχα απο μπαγιατικο ψωμι,
                1 φλυτζανι του τσαγιου ψυχα απο βραμενα καστανα,
                4 κουταλακια του γλυκου τριμμενο θυμαρι,
                2 κουταλιες της σουπας κουκουναρια,
                2 κουταλιες της σουπας σταφιδα μαυρη,
                6 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                βουτυρο,
                12 φετες μπεϊκον καπνιστο,
                2 kg πατατες,
                2 φλυτζανια τσαγιου ζωμο κρεατος (και απο κυβο),
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :
Πρωτα απ'ολα ετοιμαστε την γεμιση : Σε ενα τηγανι βαλτε 2 κουταλιες λαδι και "γυαλιστε" το κρεμμυδι και το σκορδο, που τα εχετε προηγουμενως ψιλοκοψει. Προσθεστε τον κιμα και αφηστε τον να ροδισει καλα. Προσθεστε την τριμμενη ψυχα, τα καστανα ψιλοκομμενα, το θυμαρι και τα κουκουναρια και σωταρετε τα για λιγα λεπτα. Κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε και την σταφιδα. 
Με ενα κοφτερο μαχαιρι, ανοιξτε το κρεας σε μια φετα παχους 2εκ. Αλατιστε και πιπερωστε την καλα. Απλωστε επανω την γεμιση και τυλιξτε την σε ρολλο. Στερεωστε το ρολο με οδονταγλυφιδες, για να μην ανοιξει, αλατιστε το απο την εξωτερικη πλευρα και καλυψτε το ολο με τις φετες του μπεικον. Δεστε το ρολο με σπαγκο κουζινας. 
Σε ενα ευρυχωρο τηγανι, βαλτε 2 κουταλιες λαδι και 2 κουταλιες βουτυρο και ροδιστε το ρολο απ'ολες τις πλευρες. Μεταφερετε το μεσα σε μια βουτυρωμενη γαστρα και προσθεστε τον ζεστο ζωμο του κρεατος. Σκεπαστε την γαστρα με το καπακι της και βαλτε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C. 
Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες κυδωνατες. Αλατιστε και πιπερωστε τες και περιχυστε τες με λιγο λαδι. Λιωστε μερικες κουταλιες βουτυρο σε ενα σκευος. Μετα απο μια ωρα, ανοιξτε την γαστρα, γυριστε το ρολο και προσθεστε τις πατατες. Περιχυστε με το λιωμενο βουτυρο και το ρολο. Σκεπαστε την γαστρα με το καπακι της και συνεχιστε το ψησιμο για 40 λεπτα ακομη. Αφαιρεστε το καπακι και ψηστε για περιπου 20 λεπτα ακομη. Σ'αυτο το διαστημα γυριζετε το ρολο, ωστε να ροδισει απ'ολες τις πλευρες. 
Βγαλτε το ρολο σε εναν δισκο και αφηστε το να σταθει για ενα τεταρτακι. Αφαιρεστε τον σπαγγο και κοψτε το σε φετες. Σερβιρετε το ζεστο, με τις πατατες του, περιχυμενες με το ζουμακι τους.

Προτεινομενο κρασι : ενα γεματο ξηρο κοκκινο, οπως το Cabernet Sauvignon απο το Κτημα Χατημιχαλη.


ROTOLO DELLE FESTE CON LA COSCIA DI MAIALE

L'idea era di preparare un rotolo di carne, farcito con il ripieno che preparo per il tacchino. Durante gli ultimi decenni, il tacchino farcito è diventato il piatto principale per il pranzo di Natale, molto probabilmente influenzati dal Thanksgiving americano, sostituendo il maialino o il capretto arrostito. Siccome però, tutti lagnano che non gli piace la carne del tacchino, mentre mangiano volentieri la farcitura, ho pensato di sistituirlo con carne di maiale. L'esperimento è stato molto riuscito!

Ingredienti : 2 kg di coscia di maiale in un pezzo,                  
                             1 cipolla grande,
                             1 spicchio d'aglio,
                             150gr di carne di manzo tritata,
                             2 tazze colme di mollica di pane raffermo,
                             1 tazza colma di castagne lessate (e sbucciate),
                             4 cucchiaini di timo tritato,
                             2 cucchiai di pinoli,
                             2 cucchiai di uvetta nera,
                             6 cucchiai di olio di oliva,
                             burro,
                             12 fette di bacon o pancetta affumicata,
                             2 kg di patate,
                             2 tazze di brodo di carne,
                             sale e pepe.
Preparazione :  
Prima di tutto preparate la farcitura : In una padella mettete 4 cucchiai l'olio e fate stufare la cipolla con l'aglio trittati, fino a prendere un aspetto vitreo. Aggiungete la carne tritata e fatela rosolare. Aggiungete la mollica del pane trittata, le castagne trittate, il timo ed i pinoli e fateli saltare per qualche minuto. Ritirate dal fuoco e aggiungete anche l'uvetta. 
Con un coltello affilato, aprite il pezzo della carne in una fetta di 2cm di spessore. Cospargetela abbondantemente di sale e di pepe macinato. Coprite con la farcitura e arrotolate. Cospargetelo di sale e di pepe macinato e disponete sul rotolo le fete di bacon, fino a coprirlo interamente, e legatelo con spago da cucina. 
In una padella larga, mettete 2 cucchiai di olio di oliva e 2 cucchiai di burro e fate rosolare il rotolo da tutti i lati. Ponetelo in una rostiera inburrata, aggiungete il brodo di carne caldo, coprite con il coperchio e infornate in forno già caldo ai 220°C. 
Sbucciate le patate e tagliatele a spigoli. Cospargetele di sale e di pepe macinato e irroratele con olio di oliva. in un recipiente sciogliete qualche cucchiaio di burro. Passata un ora di cottura, girate il rotolo, versate le patate nella rostiera e versate il burro a filo, anche sul rotolo. Coprite con il coperchio e continuate la cottura per 40 minuti ancora. Eliminate il coperchio e cuocete per ca 20 minuti ancora, girando ogni tanto il rotolo, per farlo dorare da tutti i lati. Provate se la carne e cotta, pungendola con un stecchino lungo : se uscirà del liquido bianco, allora è pronto. 
Sofrnate e lasciate stare il rotolo per un quarto d'ora. Eliminate lo spago e tagliatelo a fette. 
Servitelo caldo con le patatine, irrorate col brodo di cottura.     

Vino consigliato : un rosso secco e corposo come il Cabernet Sauvignon di Ktìma Hatzimihàli.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.