2

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ♦♦ PANINI PER HAMBURGER


ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ

Αφρατα και ελαφρως γλυκα, γινονται γρηγορα και τρωγονται ακομη γρηγοροτερα...

Υλικα
για 12 ψωμακια : 300 gr αλευρι δυνατο,
                                  200 gr αλευρι πολυτελειας,
                                  25 gr νωπη μαγια μπυρας,
                                  300 ml χλιαρο νερο,
                                  1 κουταλια της σουπας στερεοποιημενο λαρδι,
                                  2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                                  3 κουταλακια του γλυκου ζαχαρη,
                                  1 κουταλακι του γλυκου γεματο, αλατι,
                                  λιγο ελαιολαδο,
                                  ριγανη.
Παρασκευη : 
Πρωτα παρασκευαστε ενα γρηγορο προζυμι : διαλυστε την μαγια σε 100 ml χλιαρο νερο, προσθεστε 4 κουταλιες της σουπας αλευρι και αναμειξτε. Σκεπαστε το προζυμι σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος για 30 λεπτα. 
Στην επιφανεια εργασιας, ριξτε τα αλευρια, ωστε να σχηματιστει ενα βουναλακι και δημιουργηστε στη μεση μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα το προζυμι, τα 3/4 απο το υπολοιπο νερο, την ζαχαρη, το ελαιολαδο, το λαρδι και αρχιστε να ζυμωνετε, παιρνοντας σιγα σιγα το αλευρι απο τριγυρω. Αν δεν εχετε λαδρι, μπορειτε να το αντικαταστησετε με βουτυρο (οχι μαργαρινη). Προσθεστε και το αλατι και πλαστε την ζυμη, προσθετοντας και το υπολοιπο νερο, αν χρειαστει, ωστε να γινει ελαστικη και μαλακη. Δουλεψτε την για 10 λεπτα, σκεπαστε την με ενα υγρο πανι ή σε "καμπανα" και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 2 ωρες περιπου. 
Χωριστε την ζυμη σε κομματια των 50gr το καθενα. Σχηματιστε με καθε κομματι ενα μπαλακι, μαζευοντας τις ακρες του καθε κομματιου ζυμης σε μια μυτη, την οποια θα πιεσετε προς τα μεσα και μετα θα την γυρισετε απο το κατω μερος, αφηνοντας την λεια επιφανεια του κομματιου απο επανω. Ετσι τα ψωμακια σας θα παρουν ομοιομορφο στρογγυλο σχημα.
Τοποθετειστε τα ψωμακια σε ενα ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, το οποιο εχετε βρεξει και μετα το εχετε στραγγιξει. Αλειψτε τα με λιγο ελαιολαδο και πασπαλιστε με ριγανη. Αφηστε τα σε χλιαρο μερος για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο. 
Βαλτε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C. Μετα απο 15 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 180°C  και ψηστε τα για ακομη 10 λεπτα. Σβυστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα του σε μια χαραμαδα, και αφηστε τα για αλλα 5 λεπτα μεσα. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.


PANINI PER HAMBURGER

Soffici e facili da preparare.

Ingredienti 
per 12 panini : 300 gr farina manitoba,
                              200 gr farina 00 di forza,
                              25 gr lievito di birra fresco,
                              300 ml acqua tiepida,
                              1 cucchiaio di strutto,
                              2 cucchiai di olio di oliva,
                              3 cucchiaini di zucchero,
                              1 cucchiaino colmo di sale,
                              olio di oliva,
                              origano.
Preparazione : 
Preparate il lievitino : stemperate il lievito in 100ml di acqua tiepida, aggiungete 4 cucchiai di farina e mescolate. Coprite il lievitino a campana e lasciatelo in luogo tiepido per 30 minuti. 
Versate sul piano di lavoro le farine e formate la fontanella. Versate nella fosseta il lievitino, lo strutto, l'olio, lo zucchero e 3/4 dall'acqua restante. Cominciate ad impastare e aggiungete il sale. L'impasto deve risultare elastico e soffice; aggiungete anche l'acqua restante, se necessario. Lavorate l'impasto per 10 minuti. Copritelo a campana o con un panno umido e lasciatelo in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume, per  2 ore circa. 
Ricavate dei pezzi di 50gr ciascuno dall'impasto, e formate delle palline, tirando i bordi dell'impasto verso il basso, spingendo con i pollici alla base, premendola poi per saldarla, e girando la parte liscia sull'alto. Cosi i vostri panini risulteranno belli rotondi. 
Poneteli su una teglia foderata di carta da forno, bagnata e poi strizzata. Spenellate d'olio di oliva e cospargete di origano. Lasicateli in luogo tiepido, fino al raddoppio, per 40 minuti ca. 
Infronate in forno preriscaldato ai 220°C. 15 minuti dopo, abbassate la tempratura ai 180°C e cuocete per 10 minuti ancora. Spegnete il forno, aprite il suo sportello a fessura e lasciateli per ancora 5 minuti. 
Sfornate e lasciateli raffreddare su una gratella.

2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.