ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
Απο τα μεσα Σεπτεμβριου, οταν αρχιζουν να κρυωνουν τα νερα, τα καλαμαρια βγαινουν σε μικροτερα βαθη, για να αναπαραχθουν και αρχιζουν να αφθονουν πλεον και στην περιοχη μας. Ετσι, οταν ο καιρος το επιτρεπει, η κυριακατικη βολτα με το σκαφος, ειναι ακρως ανταποδοτικη... Βεβαια, τα καλαμαρια, και γενικα τα κεφαλοποδα, ειναι καλυτερα να μην μαγειρευτουν αμεσως. Συνηθως τα καθαριζω (αφαιρω το "κοκκαλο", τα εντοσθια, το στομα και τα ματια), τα καταψυχω, και τα χρησιμοποιω αφου σιτεψουν για 2-3 εβδομαδες.
Αυτην την συνταγη, θυμαμαι οτι την εφτιαχνε αρκετα συχνα η γιαγια Ανδρομαχη.
Υλικα
για 5 ατομα : 1 Kgr καλαμαρακια,
3 μεγαλα κρεμμυδια,
1 φλυτζανι του τσαγιου κοκκινο ξηρο κρασι,
6 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη,
1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
1/2 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
1 καυτερο πιπερακι,
2 δαφνοφυλλα,
αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : Βεβαια, προτιμηστε τα καλαμαρια απο τα θραψαλα, καθως ειναι πολυ πιο γευστικα. Με την προυποθεση οτι τα καλαμαρια ειναι ηδη καθαρισμενα και σιτεμενα, κοψτε τα σε κομματια 2-3 εκ.
Κοψτε το κρεμμυδι σε λεπτες φετουλες. Βαλτε το λαδι σε μια κατσαρολα και μαρανετε τα κρεμμυδια, μαζι με το πιπερακι, που το εχετε τσακισει λιγο. Πριν παρουν χρωμα, ριξτε και τα καλαμαρια και σωταρετε τα, μεχρι να πιουν το ζουμι τους. Προσθεστε λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι, τα δαφνοφυλλα, την ζαχαρη και τον ντοματοπελτε, σωταρετε για 2-3 λεπτα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε την ντοματα και 1 - 1 1/2 φλυτζανι του τσαγιου, ζεστο νερο. Αλατιστε συμφωνα με το γουστο σας. Σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε τα να σιγοβρασουν για μιση ωριτσα, προσθετοντας νερο, αν χρειαστει.
Σερβιρετε τα ζεστα, μονα τους σαν μεζε, αλλα και συνοδευμενα με ρυζακι πιλαφι ή μακαρονακι κοφτο.
TOTANI IN UMIDO
Da metà settembre, quando l'acqua del mare comincia a rinfrescare, i calamari e i totani migrano in acque meno profonde per riprodursi e cominciano ad abbondare anche nella nostra zona. Cosi, il solito giretto domenicale con la barca, risulta appagante... Meglio non cucinare i cefalopodi appena pescati, perchè risultano duri. Di solito, li pulisco (asporto interiora, conchiglia transparente, bocca e occhi) li metto nel freezer e li lascio a stagionare per un paio di settimane prima di utilizzarli.
Questa è una riceta,"ereditata" dalla nonna Andromaca.
Ingredienti
per 4 persone : 1 Kgr di totani o calamari,
3 cipolle grosse,
1 tazza di vino rosso,
6 cucchiai di olio di oliva,
1 tazza di passata di pomodoro,
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro,
1/2 cucchiaino di zucchero,
1 peperoncino piccante,
2 foglie di alloro,
sale e pepe.
Preparazione : Preferisco i totani dai calmari, perchè li trovo più saporiti. Dato che i totani saranno già puliti e stagionati, tagliateli a pezzi piuttosto grossi, di 2-3cm.
Sbucciate le cipolle e tagliatele a fettine. Mettete l'olio in una pentola e fate appassire le cipolle, insieme al peperoncino, leggermente schiacciato. Prima che le cipolle prendano colore, aggiungete i totani e saltateli, fino ad evaporare tutto il loro liquido. Aggiungete le foglie di alloro, un po' di pepe macinato, lo zucchero e la pasta del pomodoro e saltate per 2 minuti. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete la passata del pomodoro, 1 -1 1/2 tazza di acqua calda e sale a piacere. Coprite la pentola con il suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato per mez'oretta. Aggiungete un po' di acqua calda, se necessario.
Servite i totani in umido caldi sia come antipasto, o come piatto unico, accompagnato da riso pilaf o pasta corta all'olio.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.