2

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // VASSILO'PITA, TORTA ALL'ARANCIA


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Στο σπιτι μας δεν συνηθιζουμε να φτιαχνουμε βασιλοπιτα-κεϊκ, και ετσι αυτο το πλουσιο κεϊκ με αρωμα πορτοκαλι, ηταν η δευτερη επιλογη μου φετος, και εγινε πιο πολυ απο περιεργεια.
Η συνταγη ειναι μια παραλλαγη της γιαουρτοπιτας. Το κεϊκ φουσκωνει ομοιομορφα, δεν σκαει η επιφανεια του, και μπορει ευκολα να διακοσμηθει και με ζαχαροπαστα. 

Δοση : για 10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1  φλυτζανι του τσαγιου (180 gr) βουτυρο,
                1 1/4 φλυτζανι (250 gr)ζαχαρη κρυσταλλικη ,
                3 φ. γεματα (390  gr) αλευρι για ολες τις χρησεις,
                20 gr baking powder,
                4 μεγαλα αυγα,
                1 φλ. (220 ml) χυμο πορτοκαλιου,
                1 γιαουρτακι προβειο (220 gr) χωρις το καϊμακι,      
       απο 1 πορτοκαλι ακερωτο την φλουδα τριμμενη,
                1/2 κουταλακι του γλυκου μαχλεπι τριμμενο,
                1 βανιλινη,
                1 σφηνακι (30 ml) λικερ πορτοκαλι.
για την διακοσμηση : αμυγδαλα ολοκληρα.
Παρασκευη : 
Ολα τα υλικα πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου.
Χτυπηστε τα αυγα με την μιση ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. 
Χτυπηστε το βουτυρο, που εχει μαλακωσει σε θερμοκρασια δωματιου, με την υπολοιπη ζαχαρη, μεχρι να ασπρισει. Προσθεστε το γιαουρτι, την πορτοκαλαδα, το λικερ πορτοκαλιου, το ξυσμα, την βανιλινη και το μαχλεπι και χτυπηστε να ομοιογενοποιηθει. Προσθεστε σταδιακα το αλευρι, κοσκινισμενο μαζι με το baking powder και ανακατεψτε καλα. Τελος, ενσωματωστε και τα αυγα. 
Βουτυρωστε ενα στρογγυλο ταψακι, διαμετρου 26εκ. Ριξτε μεσα το μιγμα και ισιωστε την επιφανεια του. Με τα αμυγδαλα, σχηματιστε τα σχεδια που θελετε στη επιφανεια της πιτας. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για μια ωριτσα. Καντε το τεστ της οδοντογλυφιδας.
Βγαλτε την βασιλοπιτα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει τελειως. 
Το νομισμα θα το κρυψετε στην βασιλοπιτα αφου ψηθει. 

* Αυγουστος 2015 : εμπλουτισμος της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


VASSILO'PITA, TORTA ALL'ARANCIA

Questa è la seconda variazione della vassilòpita, che rassomiglia piuttosto ad una torta all'arancia. Questo tipo di vassilòpita non abbiamo l' abitudine di preparalo in casa mia, ma volevo per una volta provarlo. La vassilòpita che preparo durante gli ultimi anni è quella con impasto tipo brioche (qui).

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 tazza (180 gr) di burro,
                            1 1/4 tazza (250 gr) di zucchero semolato,
                            3 tazze (390 gr) di farina 00,
                            20 gr di lievito per dolci in polvere,
                            4 uova grosse,
                            1 vasetto (220 gr) yogurt greco tradizionale da latte di pecora,
                            1 tazza (220 ml) di succo d'arancia,
                      da 1 arancia non trattata la scorza grattugiata,
                            1/2 cucchiaino di mahlab in polvere,
                            1 vanillina,
                            1 biccherino (30 ml) di liquore all'arancia.
per la decorazione : mandorle intere.
Preparazione : 
Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
Sbattete le uova con metà zucchero, fino a prendere una crema spumosa. 
Sbattete il burro, ammorbidito a temperatura ambiente, con il resto dello zucchero, fino a diventare una crema biancastra. Aggiungete lo yogurt (eliminate la crosta grassa), il succo d'arancia, la scorza grattugiata, il liquore all'arancia, la vanillina ed il mahlèb e sbattete per amalgamare il tutto. Aggiungete la farina, settacciata insieme al lievito, poca alla volta, e mescolate. Alla fine, incorporate anche le uova sbattute e mescolate fino ad amalgamare il tutto. 
Imburrate un tortiera di 26cm di diametro. Versate il composto e livellate. Con le mandorle decorate  la superficie. Infornate in forno preriscaldato ai 170°C e cuocete per un' oretta. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. 
La monetina la infilzerete nella base della torta, dopo che sia cotta. 

* agosto 2015 : aggiornamento della ricetta con nuove foto         

2 σχόλια:

  1. Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα ίσως τα σχόλια μου μιας και την συνταγή που μας δίνετε παραπάνω θα την φτιάξω αύριο.
    Να σας ευχηθώ Χρόνια πολλά και να έχετε μια καταπληκτική χρονιά με υγεία...!!!

    Επίσης να σας δώσω συγχαρητήρια για την τεράστια θεματολογία/ποικιλία που έχετε (έχω "πέσει" πάρα, μα πάρα πολλές φορές στην σελίδα σας),τον άψογο τρόπο που γράφετε και τέλος πολλά μπράβο για την όλη αρχιτεκτονική του blog σας.
    Έχω μείνει έκπληκτος από την χρηστικότητα του www.printfriendly.com που έχετε προσθέσει.

    Πολλά συγχαρητήρια και να συνεχίσετε έτσι.
    Καλή Χρόνια να έχετε με υγεία...!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια!
      Καλή χρονιά και οτι επιθυμειτε!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.