8

ΠΛΕΞΟΥΔΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ ♦♦ TRECCINE ALL'ARANCIA E CARDAMOMO


ΠΛΕΞΟΥΔΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ

Αφρατα, μυρωδατα πλεξουδακια. Επειδη καταπιαστηκα με την ζυμη αργα μεσα στην μερα, προσεθεσα και λιγη μαγια μπυρας, για να μειωσω τους χρονους φουσκωματος της ζυμης, που με το φυσικο προζυμι ειναι παντα λιγο της υπομονης. Αν δεν διαθετετε φυσικο προζυμι, μπορειτε να χρησιμοποιησετε μονο μαγια, υπολογιζω οτι χρειαζονται γυρω στα 35 gr φρεσκιας μαγιας μπυρας.

Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι αναζωογονημενο,
                5 gr μαγια μπυρας φρεσκια,
                300 ml χλιαρο νερο,
                300 gr αλευρι δυνατο,
                500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                150 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                200 gr καστανη, ακατεργαστη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                2 γεματες κουταλιες της σουπας ανθομελο,
                1 1/2 κουταλακι του γλυκου καραδαμωμο σε σκονη,
                1-2 πρεζες αλατι,
        απο 1 πορτοκαλι ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας.
για την επαλειψη : 1 ασπραδι αυγου.
για την διακοσμηση : αμυγδαλα φιλε.
Παρασκευη : 
Αραιωστε το φυσικο προζυμι σε 150 ml χλιαρο νερο. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος για δυο ωριτσες. 
Διαλυστε την μαγια μπυρας και το μελι στο υπολοιπο χλιαρο νερο. 
Βαλτε τα αλευρια στον καδο του μιξερ. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα, προσεχοντας να μην ερθει σε επαφη η μαγια με το αλατι. Ζυμωστε το μιγμα με τον ειδικο γαντζο, και αφηστε το να δουλευτει για ενα δεκαλεπτο, μεχρι να γινει ομοιογενες και λειο. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει (2-3 ωρες). 
Παρτε ενα κομματακι απο την ζυμη, σε μεγεθος καρυδιου, πλαστε ενα κορδονακι και στριψτε το να σχηματιστει ενα πλεξουδακι. Βαλτε το σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο, με την υπολοιπη ζυμη. Χτυπηστε ελαφρα το ασπραδι του αυγου, και με ενα πινελλο, επαλειψτε τα κουλουρακια. Στολιστε με τα αμυγδαλα φιλε. Βαλτε τα σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιατουν σε ογκο (1 1/2 ωρα περιπου). 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 170°C. Βαλτε τα πλεξουδακια στον φουρνο και κατεβαστε αμεσως την θερμοκρασια στους 150°C. Ψηστε στον αερα για 30 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Διατηρουνται για ενα δεκαημερο, καλα κλεισμενα σε ενα γυαλινο ή μεταλλικο δοχειο.


TRECCINE LIEVITATE ALL'ARANCIA E CARDAMOMO

Ιngredienti : 150 gr di lievito madre rinfrescato*,
                            5 gr di lievito di birra fresco,
                            300 ml di acqua tiepida,
                            300 gr di farina manitoba,
                            500 gr di farina 00,
                            150 gr di burro a temperatura ambiente,
                            200 gr di zucchero di canna grezzo,
                            2 cucchiai colmi di miele millefiori,
                            1 1/2 cucchiano di cardamomo in polvere,
                            qualche pizzico di sale,
                       da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata.
per spenellare : 1 albume d'uovo.
per la decorazione : mandorle a lamelle.
Preparazione : 
Stemperate il lievito madre in 150 ml di acqua tiepida. Mescolate e lasciate stare in luogo tiepido, copreto a campana, per un paio di ore. 
Fate scioglier il lievito di birra ed il miele nella restante acqua tiepida. 
Mettete le farine nella bacinella della planetaria. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti, facendo attenzione a non mettere a contatto il sale con il lievito. Impastate e lavorate l'impasto per una decina di minuti, fino a renderlo omogeneo e liscio. Copritelo a campana e lasciatelo in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore). 
Prendete un pezzettino dall'impasto, alla granzezza di una noce, formate un cordoncino e torcetelo un paio di volte per formare la treccina. Posizionatelo su una leccarda, foderata di carta da forno antiaderente. Continuate allo stesso modo, fino all'esaurimento dell'impasto. Sbattele l'abume dell'uovo e spenellate le treccine. Decorate con lamelle di mandorle. Lasciate le treccine a lievitare in luogo tipido, fino al raddoppio (un ora e mezza ca). 
Infornate in forno preriscaldato ai 170°C, abbasate subito la temperatura ai 150°C e cuocete in forno ventilato per 30 minuti ca, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate raffreddare. 
Si conservano per una decina di giorni, chiusi in un contenitore di vetro o di latta.

* può essere sostituito con 35 gr di lievito di birra fresco

8 σχόλια:

  1. Εχουν τον μπελα τους αλλα νομιζω οτι αξιζουν τον κοπο..δειχνουν τοσο λαχταριστα!!!
    Καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι αφράτα που φαίνονται!!!
    Το φαντάζομαι με μία κούπα αχνιστό τσαγάκι από δίπλα!!
    Το καρδάμωμο μόνο σε σπόρους το βρίσκω, το βρίσκεις και σε σκόνη?
    Η χτυπάς τους σπόρους?
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου βγηκαν περιεργα, κατι μεταξυ τσουρεκιου και κουλουριου, αλλα πολυ νοστιμα και αρωματικα. Γενικα το φυσικο προζυμι ειναι λιγο της υπομονης, αλλα το λατρευω! Ειναι σαν να εχεις ενα ζωακι, που πρεπει να το φροντιζεις για να το διατηρεις υγιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΕΛΕΝΑ
    Το καρδαμωμο κυκλοφορει σε αποξηραμενους καρπους, που εχουν χρωμα πρασινο-γκρι. Αυτοι οι καρποι ειναι γεματοι με μαυρα σπορακια. Εγω το βρισκω και σε σκονη ετοιμο. Τους καρπους, συνηθως τους βραζω και χρησιμοποιω το ζουμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικά και τόσο αφράτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΩΣ ΚΑΡΔΑΜΟ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καρδαμωμο ειναι το φυτο Elettaria cardamomum που ανηκει στην ιδια οικογενεια με το τζιντζερ. Χρησιμοποιουνται τα αποξηραμενα φρουτα και οι σποροι του και ειναι το τριτο πιο ακριβο μπαχαρικο παγκομιως, μετα τον κροκο και την βανιλλια. Το καρδαμο ειναι το φυτο Lepidium sativum και χρησιμοποιουνται τα φυλλα του φυτου σαν καρυκευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το καρδαμωμο, ειναι μαλλον ευρυτερα γνωστο και ως κακουλέ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.