6

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ♦♦ PATSAVUROPITA (TORTA DI STRACCI)


ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ

Μια πολυ απλη, αλλα και πολυ νοστιμη, γλυκεια πιτουλα με φυλλο, σε δικη μου παραλλαγη. Για να μην παιδευεστε, μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμο φυλλο κρουστας, οποτε ετοιμαζεται μεσα σε ενα τεταρτακι. Την επομενη μερα,ειναι ακομη πιο νοστιμη.

Υλικα
για το φυλλο : 350 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                          150 gr καλαμποκαλευρο,
                          250 ml νερο,
                          2 κουταλιες της σουπας λευκο ξυδι,
                          1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                          1 κουταλια της σουπας στερεοποιημενο λαρδι,
                          100 gr βουτυρο λιωμενο.
για την κρεμα : 6 αυγα,
                            250 gr τυρι ρικοτα *,
                            100 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                            2 βανιλινες,
                            10 gr baking powder.
επικαλυψη : τριμμενα φουντουκια,
                       αμυγδαλα φιλε.
για το σιροπι : 3 φλυτζανια νερο,
                          1 1/2 φλυτζανι ζαχαρη,
                          1 φλυτζανι ανθομελο,
                          την φλουδα απο μισο ακερωτο λεμονι.
Παρασκευη :
Ξεκιναμε με το φυλλο : επανω στην επιφανεια εργασιας, σχηματιστε το γνωστο βουναλακι με τα αλευρια. Ανοιξτε στην μεση μια λακκουβιτσα και ριξτε το ξυδι, το αλατι, το λαρδι και σχεδον ολο το νερο. Αρχιστε να ζυμωνετε, παιρνοντας σιγα σιγα το αλευρι απο τριγυρω, προσθετοντας και το υπολοιπο νερο. Η ζυμη πρεπει να ειναι μαλακη και ελαστικη. Δουλεψτε την λιγο, ρολαροντας την και χτυπωντας την. Ανοιξτε την ζυμη σε ενα μεγαλο φυλλο. Αλειψτε την επιφανεια της με το μισο λιωμενο βουτυρο. Κοψτε την σε 12 τριγωνικα κομματια, τυλιξτε το καθενα ξεχωριστα και σχηματιστε 12 μπαλλακια. Καλυψτε τα με διαφανη μεμβρανη και βαλτε τα στο ψυγειο για μιση ωρα τουλαχιστον. 
Ετοιμαστε την κρεμα : χτυπηστε τα αυγα με την βανιλινη και την ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. Προσθεστε την ρικοτα και το baking powder και ομογενοποιηστε. 
Βγαλτε τα μπαλλακια της ζυμης απο το ψυγειο και ξεκινηστε να ανοιγετε τα φυλλα, με την βοηθεια λιγου νισεστε. Τα φυλλα πρεπει να ειναι αρκετα λεπτα. Μολις ανοιξετε το φυλλο, αλειψτε το με λιγο βουτυρο, σκορπιστε επανω του 1-2 κουταλιες της σουπας απο την κρεμα, σουρωστε το και μεταφερετε το σε ενα βουτυρωμενο ταψακι 25x35 εκ. Οταν τελειωστε με ολα τα φυλλα, καλυψτε τα με την υπολοιπη κρεμα. Πασπαλιστε με τα τριμμενα φουντουκια και λιγα αμυγδαλα φιλε. 
Ψηστε την πατσαβουροπιτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 35-40 λεπτα, μεχρι να ροδισει. 
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε ολα τ υλικα μεσα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να βρασουν για 5 λεπτα. Σιροπιαστε την πατσαβουροπιτα, μολις την βγαλετε απο τον φουρνο. Αφηστε την για μια ωρα τουλαχιστον, να τραβηξει το σιροπι.

* Η ricotta, ειναι ενα φρεσκο, μαλακο και απαχο τυρι, με ουδετερη γευση, που θα μπορουσαμε να το αντιστοιχοισουμε με την μυζηθρα. Στην ιταλικη κουζινα το χρησιμοποιουν πολυ σαν γεμιση σε διαφορα παραδοσιακα γλυκα, οπως τα περιφημα καννολι. Μπορειτε να το βρειτε στα  σουπερ μαρκετ, αλλα στην συγκεκριμενη συνταγη, μπορειτε και να το αντικαταστησετε με στραγγιστο γιαουρτι. 


PATSAVURO'PITA (TORTA DI STRACCI)

Patsavùra in greco, significa straccio. La patsavuròpita viene preparata con la tradizionale pasta filo. Questa torta prende il suo nome, dal fatto che le foglie non vengono messe nella teglia belle ordinate a strati, ma arruffate... Malgrado il nome poco invitante, è molto saporita. Esiste anche la variazione salata. Questa ricetta è di mia sipirazione, e cosi si spiega anche la presenza della ricotta, che dà l'immancabile, nella mia cucina, tocco italiano... Certo, si può prepararla anche con pasta filo già pronta.

Ingredienti
per la pasta filo : 350 gr di farina 00,
                                150 gr di farina di mais,
                                250 ml di acqua,
                                2 cucchiai di aceto bianco,
                                1/2 cucchiaino di sale fino,
                                1 cucchiaio di strutto,
                                100 gr di burro fuso.
per la crema : 6 uova,
                           250 gr di ricotta,
                           100 gr di zucchero semolato,
                           2 vanilline,
                          10 gr di lievito per dolci in polvere.
per cospargere : nocciole tritate,
                              lamelle di mandorle.
per lo sciroppo : 3 tazze di acqua,
                               1 1/2 tazza di zucchero,
                               1 tazza di miele millefiori,
                               la scoza da mezzo limone non trattato.
Preparazione :
Prima preparate la pasta fillo : formate la fontanella sul piano di lavoro, e nel centro mettete l'aceto, lo strutto, il sale e quasi tutta l'acqua. Cominciate ad impastare e aggiungete man mano, anche il resto dell'acqua. L'impasto deve risultare soffice ed elastico. Lavoratelo battendo per 5-6 minuti. Stendetelo in una sfoglia abbastanza grande. Spenellate con metà del burro e taglialtela in 12 triangoli. Arrotolate ogni triangolo su se stesso e formate una pallina. Mettete tutte le palline in un recipiente e posizionatele nel frigo per mezz'oretta, almeno. 
Nel frattempo, preparate la crema : sbattete le uova con lo zucchero e le vanilline, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete la ricotta ed il lievito e sbattete per qualche minuto ancora, per amalgamare il tutto. 
Con l'aiuto del matarello ed un po' di maizena, stendete ogni pallina in una sfoglia abbastanza sottile. Spenellate di un po' di burro, distribuite sulla sua superficie 1-2 cucchiai di crema e poi prendetela con le mani e così arruffata, posizionatela dentro una teglia imburratta, di 25x35 cm. Continuate allo stesso modo con il resto delle sfoglie. Versate la crema restante su le sfoglie, cercando ci coprirle uniformemente. Cospargete di nocciole tritate e di lamelle di mandorle. 
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C e cuocete per 35-40 minuti, fino a dorare. 
Nel frattempo, preparate lo sciroppo : mettete tutti gli ingredienti in un pentolino e protate ad ebollizione. Lasciate cuocere per 5 minuti e ritirate dal fuoco. 
Sfornate la torta e bagnatela subito con lo sciroppo. Lasciatela stare per almeno un'oretta, per assorbire lo sciroppo. Il giorno dopo è ancora più saporita... 
Si conserva anche fuori frigo per un paio di giorni.

6 σχόλια:

  1. Mai sentita ma dev'essere squisita questa torta! E devo dire che mi piace molto la ricotta perciò condivido in pieno la scelta di aggiungerla! Ciao!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ciao Ornella! Semplice ma saporita la patsavuropita, credo che sia abbastanza conosciuta qui in Macedonia. In alcunne trattorie, viene servita come dopopasto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Dei! Ma sei un cuoco?! Adesso svengo! Io adoro tutto della Grecia e la cucina è tra i primi elementi della mia classifica!
    So fare un eccellente Galactoboureko!
    Balkanica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου θύμισες και με λίγωσες καλή μου. Η μανούλα μου την εφτιχνε και της εχω αφιερώσε πολλά κιλά της ζωής μου .

    (Συστάσεις > καρδιακή φίλη της Νατάσας, μαμάς του Αντωνάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ciao Balkanica! Benvenuta nel mio blog. Sono contenta che ti e piaciuto. Lungo da essere una cuoca, sono anch'io appassionata della cucina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Ginger, φιλη της κουμπαρας! Απλη και υπεροχη η πατσαβουροπιτα. Μην μιλας για κιλα, ειναι απαγορευμενη λεξη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.