ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΆΛΙΟ-ΌΛΙΟ-ΠΕΠΕΡΟΝΤΣΊΝΟ (ΣΚΟΡΔΟ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΟ ΠΙΠΕΡΑΚΙ)
Σπαγκεττι άλιο όλιο ε πεπεροντσίνο, ή αλλιως μια πεντανοστιμη μακαροναδα με το τιποτα... Κλασσικο μεταμεσονυχτιο πιατο στην Ιταλια. Προεχεται βεβαιως απο την φτωχικη ρομάνικη κουζινα (απο την Ρωμη, οχι την ... Ρουμανια...), που εκπλησσει με το γευστικο αποτελεσμα του συδυασμου των συστατικων της.
Και επειδη οδευουμε προς ... φτωχεια καταραμενη, εβαλα την δικη μου πινελια, και την γαρνιρισα με φρυγανισμενα ψιχουλα απο μπαγιατικο ψωμι. Μην διανοηθειτε να της ριξετε τυρι! Το πολυ - πολυ ισως λιγο μαϊντανο, για χρωμα.
Φαινεται μια απλη μακαροναδα, αλλα μην σας ξεγελασει : διαλεξτε με προσοχη τα υλικα σας, ψαξτε για καλης ποιοτητας ζυμαρικα, χρησιμοποιηστε, αν ειναι δυνατον, φρεσκο καυτερο πιπερακι, απαραιτητως πολυ καλης ποιοτητας ελαιολαδο και ακολουθηστε πιστα τις οδηγιες, προσεχοντας τον χρονο μαγειρεματος των υλικων.
Και επειδη οδευουμε προς ... φτωχεια καταραμενη, εβαλα την δικη μου πινελια, και την γαρνιρισα με φρυγανισμενα ψιχουλα απο μπαγιατικο ψωμι. Μην διανοηθειτε να της ριξετε τυρι! Το πολυ - πολυ ισως λιγο μαϊντανο, για χρωμα.
Φαινεται μια απλη μακαροναδα, αλλα μην σας ξεγελασει : διαλεξτε με προσοχη τα υλικα σας, ψαξτε για καλης ποιοτητας ζυμαρικα, χρησιμοποιηστε, αν ειναι δυνατον, φρεσκο καυτερο πιπερακι, απαραιτητως πολυ καλης ποιοτητας ελαιολαδο και ακολουθηστε πιστα τις οδηγιες, προσεχοντας τον χρονο μαγειρεματος των υλικων.
Υλικα
για 4 ατομα : 400 gr σπαγκεττι,
3 σκελιδες σκορδο*,
2 φρεσκα καυτερα πιπερακια,
8 κουταλιες ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
χοντρο αλατι.
για την ψευτο-παρμεζανα : την ψΙχα απο 2 φετες μπαγιατικο ψωμι,
2 κουταλιες ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
1 πρεζα αλατι.
Παρασκευη :
Ετοιμάστε την ψευτο-παρμεζανα. Βαλτε τις 2 κουταλιες λαδι σε ενα τηγανακι, και μολις ζεσταθει, ριξτε μεσα την ψιχα του ψωμιου τριμμενη. Ριξτε λιγο αλατακι και αφηστε την να σωταριστει σε χαμηλη φωτια, μεχρι να παρει ενα ωραιο χρυσο χρωμα, προσεχοντας βεβαια, να μην καει. Αποσυρετε το τηγανακι απο την φωτια.
Καθαριστε και ψιλοκοψτε το σκορδο; αν εχει φυτρα, αφαιρεστε την.
Γεμιστε μια κατσαρολα με 3-4 λιτρα νερο και βαλτε την να βρασει. Μολις αρχισει και κοχλαζει, ριξτε 1 κουταλια της σουπας χοντρο αλατι και τα σπαγκεττι. Αφηστε τα να βρασουν αλ ντεντε, φροντιζοντας να τα βγαλετε περιπου ενα λεπτο πριν απο τον απαιτουμενο χρονο που αναγραφεται στην συσκευασια.
Παραλληλα βαλτε το μισο λαδι σε ενα ευρυχωρο βαθυ τηγανι. Ριξτε μεσα το σκορδο και τα πιπερακια ελαφρα τσακισμενα. Σωταρετε τα για λιγα λεπτα, μεχρι να αρχισουν να παιρνουν χρωμα. Σβυστε τα με μισο φλυτζανι νερο απο τα σπαγκεττι. Ριξτε μεσα στο τηγανι και τα σπαγκεττι, φροντιζοντας να μην τα στραγγισετε τελειως και γινουν ξερα. Προσθεστε και το υπολοιπο ελαιολαδο, λιγο αλατακι και σωταρετε τα για 2 λεπτα σε χαμηλη φωτια.
Σερβιρετε τα αμεσως, πασπαλισμενα με την τραγανη ψυχα του ψωμιου.
Ετοιμάστε την ψευτο-παρμεζανα. Βαλτε τις 2 κουταλιες λαδι σε ενα τηγανακι, και μολις ζεσταθει, ριξτε μεσα την ψιχα του ψωμιου τριμμενη. Ριξτε λιγο αλατακι και αφηστε την να σωταριστει σε χαμηλη φωτια, μεχρι να παρει ενα ωραιο χρυσο χρωμα, προσεχοντας βεβαια, να μην καει. Αποσυρετε το τηγανακι απο την φωτια.
Καθαριστε και ψιλοκοψτε το σκορδο; αν εχει φυτρα, αφαιρεστε την.
Γεμιστε μια κατσαρολα με 3-4 λιτρα νερο και βαλτε την να βρασει. Μολις αρχισει και κοχλαζει, ριξτε 1 κουταλια της σουπας χοντρο αλατι και τα σπαγκεττι. Αφηστε τα να βρασουν αλ ντεντε, φροντιζοντας να τα βγαλετε περιπου ενα λεπτο πριν απο τον απαιτουμενο χρονο που αναγραφεται στην συσκευασια.
Παραλληλα βαλτε το μισο λαδι σε ενα ευρυχωρο βαθυ τηγανι. Ριξτε μεσα το σκορδο και τα πιπερακια ελαφρα τσακισμενα. Σωταρετε τα για λιγα λεπτα, μεχρι να αρχισουν να παιρνουν χρωμα. Σβυστε τα με μισο φλυτζανι νερο απο τα σπαγκεττι. Ριξτε μεσα στο τηγανι και τα σπαγκεττι, φροντιζοντας να μην τα στραγγισετε τελειως και γινουν ξερα. Προσθεστε και το υπολοιπο ελαιολαδο, λιγο αλατακι και σωταρετε τα για 2 λεπτα σε χαμηλη φωτια.
Σερβιρετε τα αμεσως, πασπαλισμενα με την τραγανη ψυχα του ψωμιου.
* Αν δεν πολυσυμπαθειτε το σκορδο, μπορειτε να το βαλετε ολοκληρο και μετα να το αφαιρεστε. Καλυτερα βεβαια, να το αφησετε... Επισης μπορειτε να κανετε το πιατο λιγοτερο ή περισσοτερο καυτερο, αναλογα με τα γουστα σας.
Προτεινομενο κρασι : εδω το κρασι ειναι απαραιτητο συνοδευτικο! Πρεπει να διαλεξετε ενα καλο λευκο κρασι, που θα αναδειξει τα αρωματα αυτου του απλου αλλα γευστικου πιατου. Φροντιστε να ειναι ξηρο, ισορροπημενο και οχι πολυ αρωματικο, για μην επικαλυπτει. Ιδανικο ειναι ενα Φρασκατι.
SPAGHETTI ALL'AGLIO, OLIO E PEPERONCINO, CON PARMIGIANO FINTO
Ovvero ajo ojo e peperoncino, un grande classico della tradizione culinaria italiana, immancabile protagonista delle spaghettate di mezzanotte. Permesso il mio tocco, la mollica di pane tostata.... Secondo alla tradizione, è vietato di condire con parmigiano o altro tipo di formaggio. Si può condire con un pochino di prezzemolo tritato, piuttosto per dare un tocco di colore.
Ingredienti
per 4 persone : 400 gr di spaghetti,
3 spicchi d'aglio,
2 peperoncini piccanti freschi,
8 cucchiai d'olio extravergine di olivaxtravergine,
sale grosso.
per il parmigiano finto : la mollica da 2 fette di pane raffermo,
2 cucchiai d'olio extravergine di oliva
1 pizzico di sale.
Preparazione :
Cominciate con il parmigiano finto : versate l'olio in un tegamino, scaldatelo e aggiungete la mollica del pane sbriciolata finemente. Cospargete di un pochino di sale e lasicatela rosolare a fuoco basso. Attenzione a non lasciarla bruciare!
Mondate l'aglio e tagliatelo finemente. Versate metà dell'olio in una padella capiente, aggiungete l'aglio e i peperonici, schiacciati leggermente, e fateli appena rosolare.
Nel frattempo, portate ad ebollizione 3-4 Lt d'acqua in una grossa pentola. Appena comincia a bollire, aggiungete 1 cucchiaio di sale e gli spaghetti. Poco prima che la pasta sia cotta al dente (ca 1 minuto prima del tempo di cottura indicato), ritirate la pentola dal fuoco.
Allungate l'olio agli aromi, con un mestolo dall'acqua di cottura degli spaghetti. Aggiungete gli spaghetti, non del tutto scolati, l'olio restante ed un pizzico di sale e saltate per 2 minuti, in fuoco basso.
Serviteli subito, cosparsi con il parmigiano finto.
Cominciate con il parmigiano finto : versate l'olio in un tegamino, scaldatelo e aggiungete la mollica del pane sbriciolata finemente. Cospargete di un pochino di sale e lasicatela rosolare a fuoco basso. Attenzione a non lasciarla bruciare!
Mondate l'aglio e tagliatelo finemente. Versate metà dell'olio in una padella capiente, aggiungete l'aglio e i peperonici, schiacciati leggermente, e fateli appena rosolare.
Nel frattempo, portate ad ebollizione 3-4 Lt d'acqua in una grossa pentola. Appena comincia a bollire, aggiungete 1 cucchiaio di sale e gli spaghetti. Poco prima che la pasta sia cotta al dente (ca 1 minuto prima del tempo di cottura indicato), ritirate la pentola dal fuoco.
Allungate l'olio agli aromi, con un mestolo dall'acqua di cottura degli spaghetti. Aggiungete gli spaghetti, non del tutto scolati, l'olio restante ed un pizzico di sale e saltate per 2 minuti, in fuoco basso.
Serviteli subito, cosparsi con il parmigiano finto.
Vino consigliato : qui ci vuole un buon vino bianco, che farà esatare gli aromi di questo piatto semplice ma gustoso. Scegliete quindi un vino asciutto, strutturato, non troppo profumato. Ottimo sarà un Frascati.
Απλο,ευκολο μα πανω απ'ολα πεντανοστιμο και ελκυστικοτατο..τοσο ζωντανο που κανεις βουτια στην οθονη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο απογευμα και σε ευχαριστω παρα πολυ για την επισκεψη!!!
Αυτο θαυμαζω στις παραδοσιακες ιταλικες συνταγες : με λιγα, απλα υλικα δημιουργουν ενα πεντανοστιμο πιατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έβαζα στοίχημα ότι έχει τριμμένο τυράκι πάνω από τα σπαγγέτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό πιάτο, αλλά τόσο εντυπωσιακό!
Εχω αγαπημένους Ιταλούς φίλους που όταν έρχονται στην Ελλάδα τους φιλοξενώ, οι μακαρονάδες τους πάντα με εντυπωσιάζουν!
ΥΓ. Μαρίνα μου θέλεις να αφαιρέσεις την λεκτική επαλήθευση από τα σχόλια?
Δεν προσφέρει τίποτα!
Φιλιά!
Φαίνεται εξαιρετική!!!Οι εικόνες σου μιλάνε...χαίρομαι που είδα το blog σου!!!Καλό Σαβ/κο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ eleni! Καλο σ/κ και σε σενα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δικιο, το αφαιρεσα ηδη...
Ενα πιατο που επιβεβαιωνει την αυθεντικη γευση της μεσογειακης κουζινας και τη σημασια του απολυτου σεβασμου στα υλικα και τη χρηση τους. Μερικα δευτερολεπτα παραπανω μπορει να καταστρεψουν το σκορδο, που δνε πρεπει να ειναι απο την μακρινη Κινα, που... Θα μπορουσα να γραψω πολλα για το "ταπεινο" πιατο που εκτος των αλλων μας θυμιζει οτι με λιτα υλικα μπορουμε να παρακευασουμε εξαιρετικα πιατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορω παρα να συμφωνησω απολυτως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλτατε, χιλια συγγνωμη που δεν παρεδωσα ιδιοχειρως το βραβειο σου! Ελπιζω να βρω χρονο σημερα το βραδυ. Για την ωρα ειμαι χαμενη αναμεσα σε στοιβες κατσαρολια ...