1

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ // FOCACCIA ALLE OLIVE E ORIGANO


 ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ

Ακομη μια νοστιμη φοκατσα....

Υλικα : 200 gr φυσικο προζυμι,
                 400 ml χλιαρο νερο,
                 200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                 300 gr αλευρι δυνατο,
                 1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
                 1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                 100 gr ελιες Καλαμων σε ροδελες,
                 ελαιολαδο παρθενο εξτρα (περιπου 100 ml),
                 1 κ.γ. αλατι χοντρο,
                 1 κ.γ. ριγανη.
 Παρασκευη : 
Διαλυστε το φυσικο προζυμι σε 200 ml νερο και προσθεστε τη ζαχαρη και 200 gr απο το δυνατο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε σε "καμπανα", και αφηστε το σε θερμοκρασια δωματιου για 2-3 ωρες
Αναμειξτε την προ-ζυμη με το υπολοιπο νερο, 3 κουταλιες της σουπας λαδι και το υπολοιπο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα και τελος προσθεστε και το αλατι. Ζυμωστε καλα την ζυμη για 10 λεπτα. Σκεπαστε σε "καμπανα" και αφηστε την σε θερμοκρασια δωματιου (περιπου 20°C) για ολη την νυχτα.
Το επομενο πρωι, λαδωστε την επιφανεια ενος ταψιου φουρνου και απλωστε με τα χερια σας την ζυμη, χωρις να την δουλεψετε. Τοποθετηστε το ταψι σε χλιαρο μερος και αφηστε να φουσκωσει μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (2-3 ωρες).
Βυθιστε τα ακροδαχτυλα σας μεσα στη ζυμη, για να σχηματιστουν οι χαρακτηριστικες λακουβιτσες. Σκορπιστε τις ελιες και περιχυστε με αρκετο λαδι, ωστε να γεμισουν οι λακουβιτσες. Πασπαλιστε με την ριγανη και το χοντρο αλατι. Αφηστε την να σταθει σε χλιαρο μερος για ακομη μια ωρα. 
Ψηστε την φοκατσα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, για 20-25 λεπτα, μεχρι να ροδισει.    

* Νοεμβριος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεςς φωτογραφιες



FOCACCIA ALLE OLIVE E ORIGANO

Ingredienti : 200 gr di lievito madre,
                              300 gr di farina manitoba,
                              200 gr di farina 00,
                              400 ml di acqua tiepida,                                       
                              1 cucchiaino di zucchero,
                              1 cucchiaino di sale fino,
                              100 gr di olive nere in rondelle,
                              100 ml ca. olio di oliva extravergine,
                              1 cucchiaio sale grosso,
                              1 cucchiaino origano.
Preparazione : 
Stemperate il lievito madre in 200 ml di acqua. Aggiungete 200 gr di manitoba e lo zucchero ed impastate. Coprite a campana e lasciate a lievtare per un paio d' ore
Aggiungete al lievitino l'acqua, l'olio, e la farina ed impastate. Aggiungete il sale fino e lavorate l'impasto per 10 minuti. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C ca.) per tutta la notte.
La mattina seguente spenellate d'olio una leccarda da forno e stendete l'impasto, senza lavorarlo. Lasciatela a lievitare, in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore)
Affondate i polpastrelli nell'impasto per formare le caratteristiche fossette. Distribuitele le rondelle di olive e oliate bene la superficie, in modo che l'olio riempi le fossette.
Cospargete di origano e sale grosso. Lasciate la focaccia a lievitare in luogo tiepido per  un'oretta ancora. 
Nel frattempo accendete il forno a 200°C, modalità statico. Infornate la focaccia e lasciate cuocete per 20-25 minuti, fino a dorare.     
Sfornate e assaporate la focaccia ancora calda o lasciatela raffreddare.

* novembre 2016 : aggionramento del post con nuove foto



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.