ΣΟΡΜΠΕ ΦΡΑΟΥΛΑ
Το σορμπέ, ή σορμπέττο στα ιταλικα, ειναι ουσιασιτκα το παγωτο χωρις γαλα. Παρασκευαζεται απο χυμους φρουτων και σιροπι ζαχαρης. Πολλοι το συγχεουν με την γρανιτα; τα βασικα συστατικα βεβαια ειναι τα ιδια, αλλα η υφη του ειναι πιο κρεμωδης και μοιαζει με αυτη του παγωτου. Η ιστορια του σορμπέ ειναι μακραιωνη; υπαρχουν αναφορες για την υπαρξη του απο την ρωμαϊκη εποχη.
Στην συνταγη που ακολουθει θα παρατηρησετε οτι προσεθεσα και ασπραδι αυγου. Το ασπραδι του αυγου βηθαει στο να μην σχηματιζονται μεγαλοι κρυσταλλοι παγου, ωστε να αποκτησει το σορμπέ την κρεμωδη υφη του παγωτου. Για τον ιδιο λογο, προστιθεται και μικρη ποσοτητα αλκοολ (λικερ). Μια επισημανση ακομη : στα παγωτα χρησιμοποιω κατεργασμενη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, γιατι γλυκαινει χωρις να λιγωνει.
Δοση : για 5-6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 kg φραουλες,
3 κουταλιες της σουπας λικερ φραουλα,
1 ασπραδι απο πολυ φρεσκο αυγο,
250 gr λευκη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
100 ml νερο
τον χυμο απο 1/2 λεμονι.
για το σερβιρισμα : σιροπι φραουλας,
φρεσκα φυλλα μεντας.
Επι το εργον :
Διαλεξτε ωραιες ωριμες φραουλες, τις οποιες θα πλυνετε και θα στραγγισετε καλα. Για να τις επεξεργαστω, κανω χρηση ενος ειδικου εξαρτηματος της κουζινομηχανης που διαθετω, το οποιο συνθλιβει και φιλτραρει συγχρονως τον πολτο απο τα φρουτα. Ετσι παιρνω ενα ειδος πυκνου και καθαρου χυμου απο τις φραουλες. Ελλειψη του ειδικου εργαλειου, μπορειτε να περασετε τις φραουλες απο τον μυλο των λαχανικων και μετα να φιλτραρετε τον πολτο με ενα χοντρο σουρωτηρι. Θα παρετε περιπου 600ml πυκνου χυμου φραουλας. Προσθεστε τον χυμο λεμονιου και το λικερ.
Βαλτε την ζαχαρη και το νερο σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Αφηστε το σε χαμηλη φωτια, ανακατευοντας συνεχως, μεχρι να διαλυθει τελειως η ζαχαρη. Κατεβαστε το απο την φωτια, αφηστε το να κρυωσει και προσθεστε το στο μιγμα με τις φραουλες.
Αν διαθετετε παγωτομηχανη, μεταφερετε το μιγμα στον καδο της, ακολουθωντας τις οδηγιες της συσκευης. Οταν αρχισει να πηζει ελαφρα το σορμπέ, περιπου στα μισα του χρονου που απαιτειται, χτυπηστε το ασπραδι του αυγου και προσθεστε το στο μιγμα.
Αν δεν διαθετετε παγωτομηχανη, προσθεστε απο την αρχη το χτυπημενο ασπραδι, βαλτε το μιγμα σε ενα μεταλλικο σκευος με καπακι και βαλτε το στην καταψυξη. Καθε μιση ωρα και για 6 φορες συνολικα, πρεπει να βγαζετε το σορμπέ και να το δουλευετε με ενα μπλεντερ χειρος, ωστε να διαλυονται οι κρυσταλλοι που σχηματιζονται και να αποκτησει τελικα κρεμωδη υφη.
Πριν το σερβιρετε, αφηστε το για μιση ωρα μεσα στο ψυγειο, ωστε να μαλακωσει. Σερβιρετε το με σιροπι φραουλας και φρεσκα φυλλα μεντας.
SORBETTO DI FRAGOLE
Il sorbetto è un gelato senza latte. Talvolta viene confuso con la granita, ma si differenzia, siccome la sua consistenza e più cremosa e simile al gelato. Di solito, viene preparato con frutta e sciroppo di zucchero, con eventuale aggiunta di liquore. L'aggiunta dell'alcool, aiuta a non formare dei grandi cristalli di ghiaccio e di ottenere la consistenza cremosa. Per la stessa ragione, si aggiunge anche l'albume sbattuto.
Dosi : per 5-6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 kg di fragole,3 cucchiai di liquore fragolino,
1 albume d'uovo feschissimo,
250 gr zucchero di canna raffinato,
100 ml di acqua,
il succo da 1/2 limone.
per servire :sciroppo di fragola,
foglie di menta.
All'opera :
Scegliete delle fragole belle mature, mondatele, lavatele bene ed asciugatele. Io le fragole le ho ridotte in una sorta di succo denso, usando l'apposito attrezzo della mia planetaria, che è una sorta di passaverdure. Potete passarle quindi dal passaverdure e poi passarle da un colino a maglia rada per eliminare i semini. Alla fine ho ottenuto ca 600ml di succo denso.
Mettete il succo delle fragole in un recipiente e aggiungete il succo del limone filtrato ed il fragolino.
In una casseruola riunite l'acqua allo zucchero. Ponete su fuoco dolce e mescolate fino che lo zucchero sarà completamente dissolto. Ritirate dal fuoco, lasciate raffreddare ed incorporatelo alle fragole.
Versate il composto nella gelatiera e preparate il sorbetto, seguendo le istruzioni. Quando il sorbetto cominica a diventare consistente, quasi a metà del tempo indicato, aggiungete l'albume, sbattuto leggermente.
Se non disponete la gelatiera, allora incorporate l'albume e versate il composto in un recipiente di metallo, munito di coperchio, e ponetelo nel freezer. Ogni mezz'ora e per 6 volte in totale, estraete il sorbetto dal freezer, frullatelo con un frullatore ad immersione e poi riponetelo nel freezer.
Prima di servire, ponete il sorbetto nel frigo per mezz'ora. Servite con sciroppo di fragole, folgioline di menta fresche e magari qualche lingua di gatto.
Μαρίνα μου ούτε ξέρω πόσες φορές έκανα σορμπέ φράουλας φέτος, από τα πιο δροσερά και μυρωδάτα σορμπέ είναι νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντύπωση μου έκανε το ασπράδι αυγού που χρησιμοποιείς, προσθέτει κάτι στην υφή του σορμπέ?
Υποθέτω πως ναι.
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Και μόνο που βλέπω αυτό το υπέροχο χρώμα τρελαίνομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το ιδανικό γλυκό για αυτή την εποχή!
Φιλιά!
Μαρίνα μου καταπληκτικό και πολύ λαχταριστό!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Μαρίνα, πολυ ωραία η υφή του σορμπέ σου. Φαντάζομαι ότι θα λιώνει απολαυστικά στο στόμα! Δροσερή και αρωματική η προτασή σου, η φράουλα δίνει ένα από τα πιο ωραία σορμπέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Πραγματικά λαχταριστό! Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με άλλα φρούτα?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φραουλα και το λεμονι ειναι απο τα κλασσικα σορμπε. Το ασπραδι αυγου βοηθαει στο να μην σχηματιζονται μεγαλοι κρυσταλλοι και να μην καταληγει το σορμπε να γινει γρανιτα.
@Ερμιονη
Οντως ειναι απολαυστικο! Εγω παντως κραταω καβαντζα 2-3 κιλα κατεψυγμενες φραουλες για να το φτιαχνω και εκτος εποχης.
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω πολυ Ελενη μου!
@Ειρηνη Ε.
Να'σαι καλα Ειρηνη μου! Αν και φανατικοι της σοκολατας, οι αντρες μου, αυτο ειναι το μονο φρουτενιο παγωτο που ξεπαστρευουν στο αψε σβησε!
@jenny
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαιως : πεπονι,λεμονι,μανταρινι, αχλαδι, πρασινο μηλο, μουρα, καρπουζι, ανανας...
Πολύ ωραίο και λαχταριστό δροσιστικό γλυκό. Μετά από ένα απολαυστικό γεύμα δεν υπάρχει καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία παρουσίαση.
Καλό βράδυ :)
@Marion
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για τα καλα σου λογια!
Καλη σου μερα!
Το ασπράδι πόσο το χτυπάμε ; τόσο ώστε να γίνει μαρέγκα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι, δεν χρειαζεται να χτυπηθει τοσο πολυ, το χτυπαμε ελαφρα
Διαγραφή