4

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ // PANINI PER HAMBURGER



ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Πολυ αφρατα, ετοιμαζονται ευκολα και γρηγορα και τρωγονται ακομη γρηγοροτερα ...

Δοση : 10 ψωμακια
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 300 gr αλευρι Π,
                200 gr αλευρι δυνατο,
                25 gr μαγια μπυρας νωπη (ή 8 gr ξηρη),
                100 ml νερο χλιαρο,
                200 gr γαλα πληρες σε θερμοκρασια δωματιου,             
                20 gr (1 κ.σ.) στερεοποιημενο λαρδι (ή βουτυρο),
                20 gr (2 κ.σ.) ελαιολαδο,
                10 gr (3 κ.γ.) ζαχαρη,
                8 gr (1 κ.γ. γεματο) αλατι,
                λιγο γαλα για το ψησιμο.
Προετοιμασια : 
Ξεκιναμε απο την προ-ζυμη : διαλυστε την μαγια στο χλιαρο νερο, προσθεστε 4 κουταλιες της σουπας αλευρι δυνατο και αναμειξτε. Σκεπαστε σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος για 30 λεπτα. 
Στην επιφανεια εργασιας, σχηματιστε με τα αλευρια ενα βουναλακι και δημιουργηστε στη μεση μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα την προ-ζυμη, το γαλα, την ζαχαρη, το ελαιολαδο, το λαρδι σε θερμοκρασια δωματιου και περιμετρικα πασπαλιστε με το αλατι. Αναμιξτε σιγα σιγα τα υλικα, ριχνοντας μεσα στην λακουβιτσα με τα υγρα το αλευρι απο γυρω γυρω και ξεκινηστε να ζυμγνετε . Αν δεν εχετε λαρδι, μπορειτε να το αντικαταστησετε με βουτυρο (οχι μαργαρινη). Δουλεψτε την για περιπου 10 λεπτα, μεχρι να γινει ελαστικη και να μην κολλαει στα χερια. Σκεπαστε την με ενα υγρο πανι ή σε "καμπανα" και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 2 ωρες περιπου. 
Χωριστε την ζυμη σε κομματια των 85-90 gr το καθενα. Σχηματιστε με καθε κομματι ενα μπαλακι, μαζευοντας τις ακρες της ζυμης στο κατω μερος, ωστε να ειναι λεια η επιφανεια; με αυτον τον τροπο  τα ψωμακια σας θα παρουν ομοιομορφο στρογγυλο σχημα.
Τοποθετειστε τα ψωμακια σε ενα ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου.
Τοποθετηστε το ταψι σε χλιαρο μερος για περιπου 1 ωρα, μεχρι να υπερδιπλασιαστουν σε ογκο. 
Αλειψτε τα ψωμακια με λιγο γαλα; αν θελετε μπορειτε να πασπαλισετε με σουσαμι ή παπαρουνοσπορο.  
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στις αντιστασεις για 20 λεπτα. Σβηστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα του μια χαραμαδα, και αφηστε τα μεσα για ακομη 5 λεπτα. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.
 
Φεβρουάριος 2021 : ενημέρωση της ανάρτησης με νεες φωτογραφίες




PANINI PER HAMBURGER

Soffici e facili da preparare.
Dosi : per 10 panini
Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr farina manitoba,
                              300 gr farina 00 di forza,
                              25 gr lievito di birra fresco (o 8 gr lievio essiccato),
                              100 ml acqua tiepida,
                              200 ml latte fresco intero a temperatura ambiente,
                              1 cucchiaio (20 gr) di strutto (in mancanza utilizzate il burro),
                              2 cucchiai (20 gr) di olio di oliva,
                              3 cucchiaini (10 gr) di zucchero,
                              1 cucchiaino colmo (8 gr) di sale,
                              latte per spenellare.
Preparazione : 
Preparate il lievitino : stemperate il lievito nell' acqua tiepida, aggiungete 4 cucchiai di farina e mescolate. Coprite a campana e lasciate a crescere in luogo tiepido per 30 minuti. 
Sul piano del lavoro formate la fontanella con le farine. Nella conca versate il lievitino, lo strutto, l'olio, lo zucchero ed il latte. Cominciate ad impastare e aggiungete il sale. L'impasto deve risultare elastico e soffice. Lavorate l'impasto per 10 minuti. Copritelo a campana o con un panno umido portatelo in luogo tiepido, e lasciate fino a raddoppiare di volume, 2 ore ca. 
Sgonfiate l' impasto sul piano del lavoro e ricavate dei pezzi da 85-90gr. Formate delle palline, tirando i bordi dell'impasto verso il basso, spingendo con i pollici alla base, premendola poi per saldarla, e girando la parte liscia sull'alto. Cosi i vostri panini risulteranno belli rotondi. 
Poneteli su una teglia foderata di carta forno, ben distanziati. siccome cresceranno parecchio durante la cottura. Lasicateli a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio  (40 minuti ca). 
Spenellate con latte; se vi piace potete cospargere con semi di sesamo. Cuocete in forno preriscaldato ai 200°C, modalità statico per 20 minuti ca. fino a dorare. Spegnete il forno, aprite il suo sportello a fessura e lasciateli per 5 minuti ancora. 
Sfornate e lasciateli raffreddare su una gratella.
Si conservano belli soffici per 3-4 giorni.
 
* Febbraio 2021 : aggiornamento del post con nuove foto
 

4 σχόλια:

  1. καλησπερα,ψαχνω τα ψωμακια αυτα αλλα με προζυμι,τα ειχα ξανακανει και ηταν υπεροχα,δεν τα βρισκω πουθενα.
    Ηταν δικη σας συνταγη νομιζα την ειχατε μεταφραση απο καπου,θυμαμαι ειχε ελαχιστο προζυμι,γυρω στα 10 γραμμαρια,
    Σας παρακαλω αν μπορειτε απαντηστε μου.Εψαχνα δυο ωρες (για του λογου το αληθες ειναι 3 η ωρα Ελλαδος)πουθενα η συνταγη τι κρμα που δεν την αποθηκευσα.Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγη υπηρχε στα αρχεια της ομαδα ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ αλλα αγνωστο πως, εχει εξαφανιστει! Το πιθανοτερο ειναι οτι καποιος την διεγραψε, θελω να πιστευω οχι ηθελημενα ...
      Το κακο ειναι οτι κι εγω δεν θυμαμαι απο ποιο ιταλικο blog την ειχα μεταφρασει! Θα ψαξω να την βρω για να την φτιαξω και να την ανεβασω εδω, ωστε να μην κινδυνευει παλι να εξαφανιστει ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.