12

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ // CECI STUFATI CON ZUCCA E SALVIA


ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Μια διαφορετική εκδοχή της κλασσικής ρεβυθάδας!
Πολύ αγαπημένα όσπρια της οικογένειας μας τα ρεβύθια, ψάχνω πάντα να τα μαγειρέψω σε διαφορετικούς συνδυασμούς, ώστε να προσθέσω νέες γευστικές εμπειρίες στο συνηθισμένο μας μενού. Αυτήν τη φορά, τα συνδύασα με πορτοκαλί κολοκύθα, που είναι και στην εποχή της, και καροτάκια, ενώ τα νοστίμησα με φασκόμηλο, που τους ταιριάζει πολύ, και μπούκοβο! Παρ' όλο που οι άντρες μου δηλώνουν οτι δεν τους πολυαρέσει η κολοκύθα, αυτά τα ρεβυθάκια τα εκτίμησαν ιδιαιτέρως και συνφώνησαν να τα προσθέσουμε στα αγαπημένα μας!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 350gr ρεβύθια,
                250gr κολοκύθα καθαρισμένη,
                1 καρότο μεγάλο,
                1 κρεμμύδι κίτρινο μεγάλο,
                6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                2 κλωναράκια φασκόμηλο (ή αποξηραμένο),
                1 κ.γ. κοφτό μπούκοβο καυτερό,
                1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή,
                6 κόκκους μπαχάρι,
                λίγο πιπέρι μαύρο φρασκοαλεσμένο,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα ρεβύθια σε ενα σκεύος, καλύψτε τα με ζεστό νερό και αφήστε τα μουλιάσουν καναδυό ωρίτσες. Στραγγίστε τα και βάλτε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (25 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας). 
Κόψτε την κολοκύθα και το καρότο σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το καρότο και την κολοκύθα και σωτάρετε για καναδυό λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τα ρεβύθια και τα μυρωδικά και συμπληρώστε με ζεστό νερό (ή και ζωμό). Ρυθμίστε στο αλάτι και αφήστε το φαϊ να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει (12 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας).


CECI STUFATI CON ZUCCA E SALVIA

I ceci stufati è un piatto che amiamo molto in famiglia e quindi lo preparo abbastanza frequentemente. Non smetto però di provare ogni volta qualche variazione differente, per arrichire il nostro menu e portare allegria a tavola. Questa volta li ho abbinati alla zucca, che è proprio di stagione, e alla salvia che a dire il vero, è una erba aromatica non tanto comunemente utilizzate nella cucina greca. Anche se i miei uomini hanno dichiarato che la zucca non li piace poi tanto, questo piatto li è piaciuto tanto che hanno concluso che dobbiamo aggiungerlo tra i preferiti della famiglia!

Dosi : per 4 persone 
Difficoltà : media
Ingredienti : 350gr di ceci,
                            250gr di zucca arancione sbucciata,
                            1 carota grossa,
                            1 cipolla gialla grossa,
                            6 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            2 rametti di salvia (anche essiccata),
                            1 cucchiaino raso di bùkovo (o peperoncino tritato),
                            1 cucchiaino di paprica dolce,
                            6 grani di pimento,
                            pepe nero macinato,
                            sale.
Preparazione :
Ponete i ceci in un recipiente, coprite con acqua tiepida e lasciate in ammollo per un paio d' ore. Scolate e fate lessare fino ad ammorbidire (25 minuti in pentola a pressione) ma senza stracuocerli.
Tagliate la zucca e la carota a cubetti. Tritate finemente la cipolla. 
Versate l' olio in una pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e lasciate soffriggere fino a lucidare. Aggiungete la zucca e la carota e saltate per un paio di minuti. Aggiungete i ceci, gli aromi e acqua calda qb. Regolate di sale. Lasciate cuocere per 20 minuti ca. (12 minuti in pentola a pressione).



12 σχόλια:

  1. Ωραιότατα έγιναν τα ρεβίθια σου Μαρίνα μου, γεμάτα χρώματα, αρώματα και γεύση!!! Φασκόμηλο δεν έβαλα ποτέ στα ρεβίθια αλλά τώρα θα το δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο πιάτο! Με το φασκόμηλο θα γίνεται πολύ αρωματικό! Θα το δοκιμάσω!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου!
      Αρεσε και σ' αυτους που δεν ηταν προδιαθετιμενοι να δοκιμασουν...

      Διαγραφή
  3. Αυτό το γεμάτο πλούσιες γεύσεις φαγάκι σου, πολύ το ζήλεψα Μαρίνα μου!!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ρεβίθια μου αρέσουν πολύ και πάντα αναζητώ καινούριους τρόπους μαγειρέματος τους.
    Ωραία η προσθήκη κολοκύθας και φασκόμηλου, ενώ με το μπούκοβο γίνονται πιο σπιρτόζικα!
    Και εμφανισιακά δείχνει πολύ όμορφο το πιάτο σου Μαρίνα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμας μας αρεσουν πολυ Ερμιονη μου! Μαζι με τα ρεβυθια με την κολοκυθα, εκανα και μια δοση απο την κλασσικη μου ρεβυθαδα, για να εχω εναλλακτικη αν αποφασισουν οι αντρες μου οτι δεν τους αρεσουν οι ... νεωτερισμοι μου! Τελικα ολα φαγωθηκαν, μαλιστα τα νοστιμευτηκαν τοσο πολυ, που μονο για πρωινο δεν τα σερβιριστηκαν!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Μαρινάκι μου αγαπημένο, πώς γίνεται μονίμως τα πιάτα σου να είναι του απολύτου γούστου μου, μου λές???????
    Συνταγη που θα δοκιμαστεί το συντομότερο γιατί πεθαίνω για ρεβίθια!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Questo piatto deve essere un qualcosa di favoloso! Adoro i ceci! Poi la zucca .. mmmm che bontà! Aspetto di avere qualche zucca sottomano per provarla! Baci!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.