3

TORTA ARLUNO ΑΠΟ ΤΟΝ IGINIO MASSARI ♦♦ TORTA ARLUNO DI IGINIO MASSARI


TORTA ARLUNO ΑΠΟ ΤΟΝ IGINIO MASSARI

Το Arluno, είναι μια μικρή κωμόπολη που βρίσκεται στα περίχωρα του Μιλάνο. Ενας απο τους πιο ταλαντούχους και δημοφιλείς σύγχρονους ιταλούς ζαχαροπλάστες, ο Iginio Massari, δημιούργησε ενα υπέροχο κέϊκ (τόρτα κατά τους ιταλούς), που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!
Υπέροχο, ζουμερό, βουτυράτο και αμυγδαλένιο παντεσπάνι, καλυμμένο απο ενα λεπτό στρώμα μαρμελάδας πορτοκάλι! Στην δικιά μου εκτέλεση έβαλα απο την υπέροχη μαρμελάδα βύσσινο / κεράσι, που είχα φτιάξει πέρισυ το καλοκαίρι (εδώ). 

 Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 250gr βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου,
                250gr ζάχαρη άχνη,
                62,5gr αλεύρι απο αμύγδαλα,
                62,5gr fecola (άμυλο πατάτας) ή άμυλο καλαμποκιού, 
                62,5gr αλεύρι καλαμποκιού,
                62,5gr αλεύρι γοχ., 
                50gr κρόκους αυγών (2 μεγάλα αυγά),
                125gr αυγά ολόκληρα (4 μέτρια αυγά),
                30gr λικέρ Strega*, 
                2,5gr χημική μαγιά (ή baking powder), 
                1 λουβί βανίλιας.  
για την διακόσμηση : 1 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι (εγώ : βύσσινο / κεράσι),
                                         τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Προετοιμασία :
Χτυπηστε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας (τα αφαιρείτε σκίζοντας το λουβί στα δυο με ενα κοφτερό μαχαίρι και ξύνοντας τα) μέχρι να ασπρίσει. Προσθέστε το αλεύρι απο τα αμύγδαλα και αναμείξτε. Σε ξεχωριστο σκεύος, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και τους κρόκους. Προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα με το βούτυρο, περιμένοντας να ενσωματωθεί πλήρως η ποσότητα που ρίξατε πρίν ρίξετε την επόμενη. Προσθέστε και το λικέρ. Κοσκινήστε τα αλεύρια μαζί με την χημική μαγιά (baking) και προσθέστε τα στο μίγμα πάλι σταδιακά, αφήνοντας τα να πέφτουν απο ψηλά σαν βροχή, ώστε να μην σχηματιστούν σβώλοι. Αναμείξτε καλά, μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μίγμα.
Βουτυρώστε και πασπαλίστε με καλαμποκάλευρο μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και στρώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντστάσεις, για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Πρίν βγάλετε το γλυκό απο τον φούρνο, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελέιως πρίν το ξεφορμάρετε.  
Η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να μην περιέχει μεγάλα κομμάτια φρούτων. Βάλτε την σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε την να βράσει 1-2 λεπτά. Για να φτιάξετε το σχέδιο στην επιφάνεια του γλυκού, θα χρειαστείτε ενα στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο 22 εκ. Τοποθετήστε το στην επιφάνεια του γλυκού και ρίξτε μεσα την καυτή μαρμελάδα. Αφαιρέστε το με προσοχή, όταν η μαρμελάδα κρυώσει. Διακοσμήστε με τριμμένο φυστίκι αιγίνης η φιλέα αμυγδάλου.

* Επειδή λικέρ Strega είναι μάλλον λίγο δύσκολο να έχετε διαθέσιμο, καθώς δεν είναι και πολύ δημοφιλές στην χώρα μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Galliano αλλά και κάποιο άλλο λικέρ με μπαχαρικά. Εγώ χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου λικέρ με μπαχαρικά και κρόκο Κοζάνης (εδώ).


TORTA ARLUNO DI IGINIO MASSARI 

Igino Masari, ha creato una torta semplice ma golosissima, che le ha dato il nome di Arluno, cittadina del hinderland milanese.
Un pan di spagna soffcissimo, burroso e mandorloso ricoperto di un velo di marmellata d' arance!
Nella mia interpetazione ho utilizzato la mia buonissima confettura di amarene e ciliegie (vedi qui).
 
Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media 
Ingredienti : 250gr di burro ammorbidito a temperatura ambiente, 
                             250gr di zucchero a velo,
                             62,5gr di farina di mandorle,
                             62,5gr di fecola o maizena, 
                             62,5gr di farina di mais fioretto, 
                             62,5gr di farina 00, 
                             50gr di tuorli d' uova (2 uova grosse),
                             125gr di uova intere (4 uova medie),
                             30gr di liquore Strega (io : il mio liquore allo zafferano e spezie), 
                             2,5gr di lievito chimico autoprodotto o quello confezionato,
                             1 bacca di vaniglia.  
per la finitura : 1 tazza di marmellata d' arance (io : confettura amarene e ciliegie),
                               pistacchi di Bronte tritati.
Preparazione :
Raschiate i semini dalla bacca di vanglia. Mettete nella planetaria il burro morbido, lo zucchero e i semini della vaniglia e montate fino a prendere un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la farina di mandorle e mescolate. Separatemente, sbattete leggermente le uova con i tuorli e incorporatele gradatamente e delicatemente al composto, poco alla volta, aspettando che si amalgamino perfettamente prima di inserire la quantità successiva. Aggiungete anche il liquore. Settacciate le farine con il lievito, aggiungetele al composto a pioggia, e mescolate fino ad amalgamare il tutto. 
Imburrate una tortiera di 24 cm di diametro, versateci il composto e livellate.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca, fino a dorare. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Sformate la torta su un vassoio di portata. La confettura che utilizzerete meglio non contenere dei grossi pezzi di frutta. Ponete la confettura in un pentolino e fatela bollire per un paio di minuti. Posizionate un anello di 22cm di diametro sulla torta e versateci uniformemente la confettura calda. Lasciate raffreddare e ritirate l' anello. Decorate con pistacchi tritati. 




3 σχόλια:

  1. Τι ζωγραφιά μας σκιτσάρησες πάλι Μαρίνα μου!!!!!!Τι θαυμάσιο ,αφράτο και πόσο όμορφο είναι αυτό το κέικ !!!!Μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ελαφρά σιροπιασμένο...πώς γίνεται να έχει αυτή την καταπληκτική σπογγώδη και μαλακιά χρυσαφένια ζύμη?Αυτή τη αίσθηση μάλλον δημιουργεί η ζεστή μαρμελάδα....
    Υπέροχη παρουσίαση!!!!Ένα διαφορετικό κέικ για το πρωινό μας με ανάλαφρη γεύση και την εικόνα μιας εντυπωσιακής γλυκιάς παρουσίας να κυριαρχεί στο μυαλό! Η διακόσμηση με το τριμμένο αιγινίτικο φυστίκι, η τελική καθοριστική διακοσμητική πινελιά, που το κατατάσσει στα αριστουργήματα που συνήθως μας προσφέρεις!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα γλυκιά μου φίλη!!!!!Σε φιλώ πολύ,πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Φωτεινη μου, καλο μηνα και καλη εβδομαδα!
    Η υφη που εχει το μπισκοτο ειναι ζουμερη και βουτυρατη χωρις ομως να ειναι βαρια, ειναι κατι σαν quatre quarts, δηλαδη ενα πλουσιο κεϊκ με αρκετο βουτυρο. Πραγματικα υπεροχη τορτα, μου αρεσε πολυ διαβαζοντας τα υλικα αλλα δεν περιμενα οτι θα ηταν τοσο εξαιρετικη. Το φυστικι ταιριασε χρωματικα με την σκουρα μαρμελαδα κερασι/βυσσινο (μεγαλη επιτυχια αυτη η μαρμελαδα, που κατα τ' αλλα προεκυψε τυχαια, μεχρι και ο Δ. την αρεσε που δεν τρωει μαρμελαδες!). Η οριτζιναλ εκδοση με την μαρμελαδα πορτοκαλι συνδυαζεται με τριμενο αμυγδαλο.
    Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι το γλυκό σου είναι σκέτο ποίημα Μαρίνα μου!
    Τόσο όμορφο εμφανισιακά, χαίρεσαι να το βλέπεις!
    Είμαι σίγουρη ότι χαίρεσαι ακόμη περισσότερο όταν το απολαμβάνεις!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.