ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΩΤΈ
Μέσα στον μήνα Οκτώβριο, τα TGI Friday's σε συνεργασία με τους Greek foodblogs, διοργάνωσαν εναν διαγωνισμό με θέμα το living well. Τα Friday's, περιλαμβάνουν ήδη στο μενού τους αρκετά πιάτα, δομημένα με την φιλοσοφία του living well: φρέσκα υλικά, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας και της ευεξίας του οργανισμού. Του νικητές, όπως και τα πιάτα που προκρίθηκαν, μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Αν και υπο μεγάλη πίεση χρόνου, κατάφερα τελικά και πήρα μέρος και εγώ στον διαγωνισμό, με τρία πιάτα, ενα για κάθε κατηγορία : ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως. Οι συμμετοχές μου δεν απέσπασαν κάποια διάκριση, παρ' όλα αυτά αποφάσισα να σας τις παρουσιάσω κατά της διάρκεια αυτής της εβδομάδας, καθώς πιστεύω οτι μπορούν να παρουσιαστούν και σε ενα γιορτινό τραπέζι.
Θα ξεκινήσω λοιπόν με το ορεκτικό, τις μπρουσκέττες με μανιτάρια. Ελαφρά σωταρισμένα μανιτάρια σε ελαιόλαδο παρθένο έξτρα, νοστιμισμένα με μαϊντανό, κόλιαντρο και κάππαρη, απλωμένα επάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση τσιαμπάτας.
Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 φέτες τσιαμπάτα μπαγκέτα, πάχους 1,5 εκ.
1 σκελίδα σκόρδο,
30 gr αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι,
30 gr αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι,
120 gr φρέσκα μανιτάρια σαμπινιόν,
2 κλωναράκια μαϊντανό,
3 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο,
2 κλωναράκια μαϊντανό,
3 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο,
1 γεμάτο κ.γ. κάππαρη σε άλμη,
6 ντοματάκια βελανίδια,
6 ντοματάκια βελανίδια,
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : φύλλα ρόκας,
ντοματάκια βελανίδι.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα πορτσίνι σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό και αφήστε τα για μισή ωρίτσα, να μαλακώσουν.
ντοματάκια βελανίδι.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα πορτσίνι σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό και αφήστε τα για μισή ωρίτσα, να μαλακώσουν.
Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και το κόλιαντρο.
Αν βρείτε ντοματάκια San Marzano να τα προτιμήσετε! Κόψτε τα ντοματάκια σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίστε τα σαμπινιόν και κόψτε τα σε φέτες οχι πολύ λεπτές.
Βάλτε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα δυο είδη μανιταριών. Σωτάρετε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Πασπαλίστε με 1-2 πρέζες αλάτι. Αποσύρετε από την φωτιά. Προσθέστε τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, την κάππαρη και τα ντοματάκια και αναμείξτε.
Φρυγανίστε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού (να μην καούν!).
Κόψτε στην μέση την σκελίδα το σκόρδο και τρίψτε την επάνω στις ζεστές φέτες του ψωμιού. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε επάνω στις φέτες του ψωμιού το μίγμα των μανιταριών. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο.
Στολίστε το πιάτο με φύλλα ρόκας και ντοματάκια.
Σερβίρετε αμέσως.BRUSCHETTE AI FUNGHI TRIFOLATI
Nel corso del mese ottobre, la filiale greca dei ristoranti TGI Friday's, in collaborazione con l' equipe dei Greek foodblogs, hanno organizzato un concorso di cucina col tema : piatti creati con la filosofia living well. I ristoranti Friday's hanno già nel loro catalogo una serie di piatti living well, cioè piatti creati con ingredienti freschi, ricchi di vitamine e fibre vegetali, che come è noto, rinforzano l' apporto energico e aiutano alla buona salute e al vigore dell' organismo.
Anche se ero molto indaffarata in quel periodo (questo non è una novita, la farmacia mi lascia poco tempo linero!), alla fine sono riuscita a partecipare al concorso con tre piatti, uno per ogni categoria : antipasto, insalata e secondo. Le mie partecipazioni non hanno avuto una fortuna eccezionale, ho deciso però di presentarle al blog, nel corso della settimana corrente, perchè possono essere presentati anche durante un pranzo festivo.
Comincio dall' antipasto che non è altro che bruschette ai funghi trifolati, aricchiti di capperi e pomodori datterini.
Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 fette di ciabatta in casetta, spesse di 1,5 cm,
1 spicchio d' aglio
30 gr di funghi porcini essiccati,
120 gr di funghi champignon,
2 rametti di prezzemolo,
3 rametti di coriandolo fresco,
1 cucchiaino colmo di capperi in salamoia,
6 pomodorini datterini,
6 pomodorini datterini,
olio extravergine di oliva,
sale.
per la finitura : rucola,pomodorini datterini.
Preparazione :
Siccome in Grecia non si trovano i procini freschi (a meno che non si va a raccoglierli nel bosco!) per fare insaporire il mio piatto ho utilizzato quelli essiccati. Fate rinvenire i porcini, ponendoli in una ciotola e aggiungendo 2 cucchiai di acqua tiepida. Lasciate ammollare per mezz' oretta.
Tritate il prezzemolo e il coriandolo.
Tagliate i pomodorini a piccoli pezzi.
Pulite i champignon e tagliate a fettine.
In una padella, versate l' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete i funghi (tutti e due i tipi) e saltate a fuoco vivace per 5-6 minuti, fino ad apassire. Cospargete con qualche pizzico di sale. Ritirate dal fuoco. Aggiungete il prezzemolo e il coriandolo, i capperi scolati bene e infine i pezzi dei pomodorini e mescolate.
Fate tostare le fette del pane.
Tagliate a metà lo spicchio d' aglio e strofinatelo sulle fete del pane ancora calde. Irrorate con un filo d' olio.
Disponete il composto dei funghi sulle fete del pane. Irrorate con un filo d' olio.
Servite le bruschette subito!
Εξαιρετικό χορτοφαγικό πιάτο!Άξιο να κοσμήσει οποιοδήποτε γιορτινό ή μη τραπέζι μας και να ικανοποιήσει με την ελαφριά και ντελικάτη γεύση του.Να προετοιμάσει τον ουρανίσκο για τα επόμενα,πιο ΄΄βαριά΄΄πιάτα ή αν κάποιος το επιθυμεί, να χορτάσει την γευσιγνωστική του αναζήττηση, μέσα από ένα τραγανό δάγκωμα μιας φρυγανισμένης φέτας ψωμιού περιλουσμένη με φίνο ελαιόλαδο και διακοσμημένη με σωτέ ποικιλία μανιταριών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά το λάτρεψα και θα επιθυμούσα να το γευόμουν μόνο του!Ανυπομονώ να θαυμάσω και τις υπόλοιπες προτάσεις σου!
Την καλημέρα μου γλυκιά μου Μαρίνα!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!!
Ευχαριστω Φωτεινη μου! Μεγαλη αγαπη εχω στα μανιταρια και πιστευω οτι αυτο το εαφρυ σωταρισμα αναδεικνυει ολη την γευση τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Φωτεινη μου, φιλακια και απο μενα!
Μαρίνα μου την Πέμπτη γιορτάζω, βαφτισμένη Σπυριδούλα ούσα, θα έρθουν οι φίλες μου για καφεδάκι, γλυκό και λίγα αλμυρά καλούδια, ένα από αυτά θα είναι οι μπρουσκέτες σου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραια Λιλα μου! Περιμενω εντυπωσεις!!!
ΔιαγραφήΜαρινάκι μου αν ήμουν κριτής, την διάκριση την είχες σίγουρη από μένα ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα δεν ξέρω αν θα προλάβαιναν να δοκιμάσουν μπρουσκέτα οι υπόλοιποι κριτές, έχω τέτοιαν αδυναμία στα μανιτάρια που ίσα που θα προλάβαιναν μπουκίτσα χα χα χαα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Αχ γλυκεια μου Ελενα, σε ευχαριστω πολυ!!
ΔιαγραφήΚι εμενα μου αρεσουν τα μανιταρια πολυ, ονειρο μου να παω στο δασος να μαζεψω αγρια και μαλιστα βασιλομανιταρα (πορτσινι)!
Φιλια πολλα και καλη εβδομαδα!
Μου αρέσει πολύ η γενικότερη ιδέα της μπρουσκέτας… ανοιχτό σάντουιτς, επικαλυμμένο με τα πιο ωραία υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρόταση σου Μαρίνα είναι ότι πρέπει για οποιονδήποτε μπουφέ, αλλά και σαν ελαφρύ γεύμα!
Φιλιά
Ερμιονη μου απ' οτι ειδα και η δικια σου προσφατη αναρτηση εχει μανιταρια! Τα μεγαλα πνευματα...
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Μαρίνα, δεν έχει σημασία που δεν επέλεξαν τις μπρουσκέτες σου, οι κριτές. Αυτοί έχασαν. Τα μανιτάρια μας αρέσουν πολύ και αυτό είναι ένα ορεκτικό που θα ταιριάξει σε κάθε μπουφέ. Και νομίζω ότι θα αποσπάσουν τις καλύτερες κριτικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Χα,χα ευχαριστω Ειρηνη μου!
ΔιαγραφήΠανέμορφη φωτογραφία και πεντανόστιμες μπρουσκέτες Μαρίνα μου ετοίμασες!!! Φοβερός συνδυασμός υλικών που ταιριάζει εύκολα και αρέσει σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ετσι ειναι Κικη μου! Ευχαριστω!
ΔιαγραφήΦιλακια!