7

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ // INSALATA DI PASTA E FAGIOLI CON LA RUCOLA


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Η δεύτερη πρόταση του laboratorio για τον διαγωνισμό living well των TGI Friday's, ήταν μια σάλατα. Πλούσια σε υλικά και εύγευστη, αποτελεί απο μόνη της ενα πλήρες γρήγορο γεύμα. Επάνω σε ενα στρώμα απο φρέσκια, πικάντικη ρόκα μπερδεύονται βρασμένα φασόλια, κοφτό μακαρονάκι ολικής άλεσης και κρεμμύδια, καραμελλωμένα σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Το πιάτο συμπληρώνεται με ψημένο χαλούμι και προσούτο ελληνικής παραγωγής, ενώ νοστιμίζει με μια βιναιγκρέτ με βαλσαμικό ξύδι. Μια σαλάτα ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, αλλά και βιταμίνη C, που δεν της λείπει καμμία ομάδα θρεπτικών συστατικών.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 50 gr ρόκα,
                100 gr βρασμένα κόκκινα φασόλια (και κονσέρβας),
                100 gr βρασμένο κοφτό μακαρονάκι ολικής άλεσης,
                1 κρεμμύδι μέτριο,
                1 πορτοκάλι,
                40 gr χαλούμι,
                2 φέτες προσούτο ελληνικής παραγωγής,
                50 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό,
                αλάτι,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προετοιμασία : 
Ψήστε το χαλούμι στη σχάρα και κόψτε το σε κυβάκια.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Σε ένα τηγάνι βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο μια βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωράτετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε 1-2 τσιμπιές αλάτι και τον χυμό από το μισό πορτοκάλι. Αφήστε το στην φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό του και έπειτα αποσύρετε το.
Ετοιμάστε την βιναιγκρέτ : χτυπήστε μέχρι να γαλακτωματοποιηθούν  το χυμό από το δεύτερο μισό του πορτοκαλιού, το βαλσαμικό ξύδι, 35ml ελαιόλαδο και 2 τσιμπιές αλάτι.
Μέσα σε ένα πιάτο σαλάτας, στρώστε στον πάτο την ρόκα. Τοποθετείστε από επάνω διαδοχικά λίγα κρεμμύδια, τα μισά φασόλια, τα κοφτά μακαρονάκια, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα φασόλια.  Σκορπίστε τα κυβάκια από το χαλούμι. Περιχύστε με την βιναιγκρέτ. Τρίψτε λίγο πιπέρι με τον μύλο (2-3 γύρους). Τοποθετήστε τέλος  τις φέτες απο το προσούτο και σερβίρετε αμέσως.


INSALATA DI PASTA E FAGIOLI CON LA RUCOLA

La seconda ricetta, proposta dal laboratorio, per il concorso dei ristoranti TGI Friday's greci, è un' insalata, che può rappresentare anche un piatto unico per chi vuole un pasto veloce e nutriente! Su un letto di rucola si mecolano i cannellini lessati, con la pasta corta integrale e le cipolle, caramellate in succo d' arancia. Per la finitura si aggiunge qualche cubetto di formaggio cipriota haloumi grigliato, prosciutto greco e una vinaigrette all' aceto balsamico.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 50gr di rucola,
                             100gr di fagioli cannellini lessati (anche di scatola),
                             100gr di pasta corta integrale (ditali) già lessata,
                             1 cipolla gialla di media grandezza,
                             1 arancia,
                             40gr di formaggio haloumi,
                             2 fette di prosciutto crudo (io : di produzione greca),
                             50ml di olio extravergine di oliva,
                             2 cucchiai di aceto balsamico,
                             sale,
                             pepe macinata al mulino.
Preparazione :
Fate tostare alla griglia il formaggio haloumi e tagliatelo a cubetti.
Tagliate la cipolla a fettine piuttosto sottili. In una padella versate 1 cucchiaio d' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete le fettine di cipolla e saltate fino a "lucidare". Cospargete con 2 pizzichi di sale e sfumate col succo di mezza arancia. Lasciate sul fuoco fino che tutto il liquido si evapori e poi rititrate e tenete da parte.
Preparate la vinaigrette : frullate insieme il succo della seconda metà dell' arancia, l' aceto balsamico, l' olio restante e 2 pizzichi di sale.
In un piatto fondo per insalata, disponete prima le foglie della rucola. Alternate poi metà di cipolle, metà di fagioli, la pasta corta lessata, le cipolle restanti ed infine i fagioli restanti. Disponete i cubetti di haloumi. Irrorate con la vinaigrette e cospargete pepe macinata al mulino (3-4 giri). Disponete anche le fette del prosciutto e servite subito.
 


http://www.fridays.gr/blog/fridays-food-contest-2013-living-well/

7 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες και ιδιαίτερα οι ΄΄μαγειρεμένες΄΄.Αυτές δηλαδή στις οποίες θα προστεθούν υλικά που σωτάρονται και αποκτούν μία ιδιάζουσα γεύση.Η συγκεκριμένη, είναι από αυτές που αποτελούν και από μόνη της ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα,με την χαρακτηριστική νοστιμιά που εγκαταλείπει άφθονα το χαλούμι και το προσούτο.Υπέροχη για την συνοδεία των κρεατικών και των ψαριών και πολύ μα πολύ ευπαρουσίαστη!!!!!
    Την καλημέρα μου Μαρίνα μου!!!!!!Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Φωτεινη μου!
      Και τα καραμελωμενα στο πορτοκαλι κρεμμυδια δινουν μια ιδιαιτερη γευση που δενει αρμονικα με τα υπολοιπα υλικα...
      Την καλημερα μου και φιλια!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικός ο συνδυασμός των γεύσεων, Μαρίνα μου! Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα οπτικά, με το προσούτο να κλέβει την παράσταση! Μου αρέσει που δεν είναι απλή σαλάτα αλλά ολοκληρωμένο γεύμα, χάρη στο μακαρονάκι! Εύγε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία υλικά είναι αυτά!
    Εκστασιάστηκα πραγματικά με το χαλούμι και το πορτοκάλι! Και μου αρέσει πολύ και ο συνδυασμός χρωμάτων!
    Άριστο αποτέλεσμα λοιπόν οπτικά και γευστικά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου! Το πορτοκαλι ταιριασε πολυ με ολα τα υλικα και ιδιως με τα καραμελλωμενα κρεμμυδια.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.