5

ΚΑΝΤΑΪΦΙ // KADAIFI


ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Κανταϊφι! Το πιο απλό και πιο νόστιμο σροπιαστό γλυκάκι!
Απαραίτητη παρουσία ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας, αξεπέραστα νόστιμο, φτιαγμένο μόνο με αγνά υλικά : καλό βουτυράκι, καρυδάκια νέας εσοδείας και μπόλικο σιροπάκι! Σε μια δική μου παραλλαγή, με μια μικρή  ... τσαχπινιά στην γέμιση!

Δόση : 30 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr φύλλο κανταϊφι,
                 100 gr βούτυρο αγελάδος,
                 50 gr βούτυρο αιγοπρόβειο,
                 250 gr καρύδια,
                 1/2 φλ. αποξηραμένα φρούτα διάφορα,
                 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη,
                 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο.
για το σιρόπι : 5 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική,
                            5 φλ. νερό,
                            1 ξυλάκι κανέλα,
                            1 μικρό λεμόνι ακέρωτο, κομμένο στα δυο.
Προετοιμασία :
Τρίψτε τα καρύδια χοντρά στο μούλτι ή σε ενα γουδί.
Διαλέξτε διάφορα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερικοκα, κράνμπερις, σύκα) και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια.  Αναμείξτε τα καρύδια με τα φρούτα και τα μπαχαρικά.
Ξάνετε καλά το φύλλο κανταϊφι και χωρίστε το σε 30 μακρόστενες λωρίδες. Σκεπάστε τες με μια υγρή πετσέτα, ώστε να μη ξεραθεί. 
Βουτυρώστε ενα μεγαλούτσικο ταψί  (30x30) ή ενα πυρέξ.
Πάρτε στα χέρια σας μια λωρίδα φύλλο, βάλτε στην άκρη του μια κουταλιά της σούπας απο την γέμιση και τυλίξτε το, όχι πολύ σφιχτά, σε ενα μικρό ρολό. Τοποθετήστε τα ρολά μέσα στο ταψί, χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους.  
Ζεστάνετε τα βούτυρα μέσα σε ενα κατσαρολάκι, χωρίς να τα αφήσετε όμως να κάψουν. Με ενα κουτάλι περιχύστε καλά τα κανταϊφια, φροντίζοντας ώστε το βούτυρο να πάει παντού. 
Ψήστε το κανταϊφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά μέσα σε ενα κατσαρολάκι και αφήνοντας τα να βράσουν για 6-7 λεπτά. 
Μόλις βγεί το κανταϊφι απο τον φούρνο, περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον μια ωρίτσα, ώστε να τραβήξει το σιρόπι.
Διατηρείται εκτός ψυγείου, για καμμιά δεκαριά μέρες.



KADAIFI ο CADAIFI

Quando si dice kadaìfi in Grecia, si intende un dolce sciroppato, preparato con la pasta fillo cadaif. La pasa fillo cadaif, è un ammasso di sottilissimi filli d' impasto, preparata con l' apposita macchina (vedi il video qui).
Il kadaifi, è un dolcetto semplice semplice ma molto goloso. Viene preparato con pochi ingredienti, che certo devono essere di ottima qualità : burro e noci o pistacchi di Bronte, e poi bagnato di abbondante sciroppo di zucchero. Nella mia versione ho aggiunto anche della frutta secca.
Siccome durante le feste di Natale e Capodanno, la tradizione greca vuole che si prepara dei dolci sciroppati, detti "di teglia" (cioè preparati in teglia), non ometto mai di preparare anche una dose di kadaifi, che ci piace tantissimo!

Dosi : 30 pezzi
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di pasta fillo cadaif,
                             100 gr di burro da latte di mucca,
                             50 gr di burro da latte di pecora,
                             250 gr di noci tritate grossolanemente,
                             1/2 tazza di frutta secca tritata a pezzettini,
                             1 cucchiaino di cannella in polvere,
                             1/2 cucchiaino di noce moscata tritata.
per lo sciroppo : 5 tazze di zucchero semolato,
                                5 tazze di acqua,
                                1 stecca di cannella,
                                1 limone picccolo non trattato e tagliato in due.
Preparazione :
Tritate le noci grossolanemente.
Scegliete vari frutti secchi (prugne, albicocche, cranberries, fichi) e tagliateli a pezzezzini. Mescolateli con le noci e le spezie per preparare la farcitura.
Con le mani, dividete i filli di pasta cadaif, che nella confezione sono tutti incolati tra di loro. Dividete in 30 strische, lunghe ca 30cm. Copritele con un panno umido, perchè si seccano velocemente, una volta esposti all' aria.
Imburrate una teglia o pirofila alle dimensioni di 30x30 cm ca.
Prendete una striscia, ponete in una punta un cucchiaio di farcitura e arrotolate, non troppo strettamente, perchè altrimenti non saranno cotti bene. Disponete i rotolli nella teglia, attaccati l' uno all' altro.
Ponete i due tipi di burro in un pentolino e protate sul fuoco. Quando il burro sarà scaldato abbastanza (non lasciarlo bruciare!) versatelo sui kadaifi, tenendo cura di irrorare bene tutte le parti. 
Fate cuocere in forno preriscaldato a 175°C, modalità statico, per 40 minuti ca., fino a dorare.
Nel frattempo, preparate lo sciroppo. Ponete tutti gli ingredienti in un pentolino, portate sul fuoco e lasciate cuocere per 6-7 minuti.
Appena sfornato il kadaifi, irrorate con lo sciroppo scottente. Lasciate riposare per almeno un' oretta, per poter essere imbevuto dal kadaif.
Si conserva fuori frigo per una decina di giorni.


5 σχόλια:

  1. Καλή, ευλογημένη χρονιά, Μαρίνα μου
    και γλυκιά σαν το υπέροχο κανταίφι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πάνω που σκεφτόμουν να φτιάξω ένα!!
    Καλή πρωτοχρονιά και καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία!
    Φιλιά πολλά!

    Επειδή μάλλον κόλλησε, αν μπήκαν πολλά σχόλια, συγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήταγα συνέχεια στη μαμά μου να μου κανει το γλυκό με τις τρίχες αλλά εγώ δεν αξιώθηκα ποτέ να το κάνω! Θα το κεραστώ λοιπόν απ' τα χεράκια σου και θα σου ευχηθώ μια γλυκειά κι ευχάριστη χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τελείωσες....τέλειο!!!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. passare in un negozio dove spero di trovarla, Buon Anno Marina, ti abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.