20

ΘΕΪΚΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΙ // BUDINO AL CIOCCOLATO CON PANNA MONTATA, DI LUCA MONTERSINO


ΘΕΪΚΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΙ
(ΣΥΝΤΑΓΗ L.MONTERSINO)


Ακόμη μια καταπληκτική συνταγή απο τον Luca Montersino και το βιβλίο του Peccati al cioccolato. Απίστευτα νόστιμη βελούδινη σοκολατένια κρέμα, συνδυασμένη με χτυπημένη κρέμα γάλακτος (άγλυκη σαντιγί). Ενα budino, δηλαδή κρεμώδες γλυκό, ιδανικό γα επιδόρπιο, αλλά και για όλες τις ώρες.
Καθώς αυτήν την συνταγή την έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές μέχρι να δημοσιευτεί η ανάρτηση, έχω δοκιμάσει και διάφορες μικρές τροποποιήσεις. Έχω αντικαταστήσει μέρος του κακάο με χαρουπάλευρο, με το ίδιο εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, ενώ μας άρεσε και ιδιαίτερα η προσθήκη εσάνς πορτοκαλιού. Την άγλυκη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, στην Ελλάδα θα την ονομάζαμε πάλι σαντιγί, αν και αυτός ο όρος διεθνώς αποδίδεται στην χτυπημένη κρέμα γάλακτος με προσθήκη ζάχαρης και αρωματισμένη με βανίλια (δείτε και εδώ). 
Ο Montersino δίνει την δόση για 8 χορταστικές μερίδες, τις οποίες μπορείτε να κάνετε μικρότερες και να τις αυξήσετε σε 12.
Μην παραλείψετε να την δοκιμάσετε! Είναι ίσως η πιο καταπληκτική κρέμα σοκολάτας που μπορείτε να φανταστείτε!

Δόση : 8 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά
για την κρέμα : 200 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                              900 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                              100 gr κρόκους αυγών (από 6 μεγαλούτσικα αυγά),
                              260 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                              100 gr κακάο άγλυκο,
                              200 gr κουβερτούρα περιεκτικότητας 60% σε κακάο,
                              25 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour),
                              8 gr ζελατίνη γρανουλέ.
για το σερβίρισμα : 400 gr κρέμα γάλακτος 35% σε λιπαρά,
                                      κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα την κρέμα σοκολάτας. 
Βάλτε την ζελατίνη σε ένα μπολάκι, προσθέστε 2 κ.σ. κρύο νερό και αφήστε την για ένα δεκάλεπτο να μουλιάσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη σε φύλλα, στην ίδια ποσότητα, την οποία πάλι θα πρέπει να την αφήσετε να μουλιάσει σε κρύο νερό για ένα δεκάλεπτο.
Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια.
Χτυπήστε του κρόκους με την ζάχαρη. Προσθέστε το κακάο και το άμυλο, αφού τα κοσκινίσετε, και την κρέμα γάλακτος και αναμείξτε καλά. 
Βάλτε το γάλα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, ρίξτε μια μικρή ποσότητα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας ταυτόχρονα, ώστε να μην ψηθούν οι κρόκοι. 
Μεταγγίστε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και αφήστε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύοντας συνεχώς, μέχρι να φτάσει τους 90°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, θα περιμένετε απλά να πήξει η κρέμα
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε την κουβερτούρα και αναμείξτε μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέστε και την ζελατίνη και αναμείξτε καλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Μοιράστε την κρέμα σοκολάτας σε μπολάκια ή ποτήρια και αφήστε την να κρυώσει. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, βάλτε τα μπολάκια στο ψυγείο και αφήστε τα να σταθούν μέχρι να κρυώσουν καλά. Συνιστάται να τα αφήσετε για 12 ώρες ή για όλη την νύχτα. 
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, με τον τρόπο που φτιάχνουμε την σαντιγί, αλλά χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.
Βάλτε την χτυπημένη κρέμα γάλατος σε ένα κορνέ και γαρνίρετε τα μπολάκια με την κρέμα σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγο κακάο και απολαύστε την καταπληκτική πρόταση του Montersino!




BUDINO AL CIOCCOLATO CON PANNA MONTATA
DI LUCA MONTERSINO


Ancora una delizia dai "Peccati al cioccolato" di Luca Montersino. 
Un budino tutto cioccolatoso, alla golosa finitura di panna montata. Ideale come dessert ma si può goderlo anche in qualsiasi momento della giornata! 
La ricetta è semplice e facile da preparare. Siccome questo budino super-goloso, l' ho già preparato parecchie volte fino a pubblicare questo post, ho fatto anche qualche variazione. Così l' ho assagiato sostituendo una parte del cacao con farina di polpa di carrube e con risultato un sapore altrettando goloso, mentre ho aggiunto anche essenza d' arancia, con risultato una crema fragrante e fresca!
Montersino definisce le dosi per 8 porzioni abbondanti, ma si può dividerla anche a 12 porzioni più piccole. 
Ci è piaciuto tantissimo questo budino, anche a me, che di solito non apprezzo poi tanto i dolci cremosi!

Dosi : 8 porzioni
Difficoltà : facile
Ingredienti
per il budino : 200 gr di panna da montare al 35% di grasso,
                            900 gr di latte intero fresco,
                            100 gr di tuorli (da 6 uova),
                            260 gr di zucchero semolato,
                            100 gr di cacao amaro in polvere,
                            200 gr di cioccolato fondente a 60% di cacao,
                            25 gr di amido di mais,
                            8 gr di gelatina in polvere.
per la finitura : 400 gr di panna da montare al 355 di grasso,
                               cacao amaro in polvere.
Preparazione :
Prima di tutto preparate il budino. Ponete la gelatina in un recipiente, aggiungete 2 cucchiai d' acqua fredda e lasciate ammolare.
Sbattete i tuorli con lo zucchero. Aggiungete il cacao e l' amido di mais prima settacciati, e poi la panna e mescolate bene per eliminare eventuali grumi. 
Portate a bollore il latte. Aggiungete a filo una piccola quantità al composto di cacao, mescolando. Unitelo al latte restante e fate cuocere fino a 90°C. Mescolate sempre e non lasciate la crema arrivare al bollore. 
Ritirate dal fuoco e aggiungete il cioccolato tritato. Mescolate fino a prendere una crema liscia. A questo punto aggiungete anche la gelatina amollata e mescolate fino ad incorporarsi.
Versate il budino in copette o biccheri e lasciatelo raffreddare. Quando riaggiunge la temperatura ambiente mettetelo nel frigo e lasicatelo raffreddare bene. Si consiglia di lasciarlo 12 ore o per tutta la notte.
Montate la panna. Prima di servire il budino, con l' aiuto di un sac-a-poche, mettete un ciuffo di panna montata su ogni singolo bicchiere e spolverizzate di cacao amaro.



20 σχόλια:

  1. Μετά την καταπληκτική μαρμελάδα του Montersino που πριν λίγο καιρό μας παρουσίασες,έψαξα στο Τορίνο και βρήκα το συγκεκριμένο βιβλίο.Πραγματικά έχεις απόλυτο δίκιο να θαυμάζεις τον συγκεκριμένο chef!!!!Με ένα απλό ξεφύλλισμα των σελίδων διαπιστώνει κάποιος πολύ εύκολα την κλάση του και τις πρωτότυπες συνταγές του!Η τέχνη του δε στις τούρτες με άφησε άφωνη!!!!Συγχαρητήρια για την ανακάλυψη του ταλέντου του,αλλά και πολλά μπράβο για τις εύστοχες και χαρακτηριστικές συνταγές που κάθε φορά επιλέγεις,δοκιμάζεις και τροποποιείς για τα δικά μας γούστα!!!!
    Το σημερινό μπωλ με την βελούδινη κρέμα σοκολάτας και την πολύ όμορφα γαρνιρισμένη σαντιγύ,πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστική επιλογή!!Για όλους εμάς τους λάτρεις της σοκολάτας που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν με άριστα αποτελέσματα την μάλλον βαρετή ως τώρα κρέμα σοκολάτας που γνωρίζαμε.Ένα υπέροχο επιδόρπιο που δεν θα προλάβει να μείνει πολύ ώρα στο ψυγείο μας....
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Εγω το δηλωνω οτι ειμαι φανατικη θαυμαστρια του Μοντερσινο! Μεχρι στιγμης οτι συνταγες του εχω προσπαθησει να φτιαξω ηταν απιστευτα νοστιμες αλλα και εντυπωσιακες! Βεβαια εχει πολλες πολυπλοκες συνταγες στο βιβλιο του, αλλα προσωπικα το βλεπω σαν μια προκληση να μαθω κατι καινουργιο και να δοκιμασω νεες τεχνικες. Οι περιφημες τουρτες του ειναι κυριως της μοντερνας σχολης, με πολλες στρωσεις υλικων διαφορετικης υφης και συστασης... Δεν μπορω να σου περιγραψω την αισθηση οταν τρως ενα κομματακι απο μια τετοια τουρτα... Ειναι μια καινουργια εμπειρια, σε σχεση με οτι εχεις δοκιμασει μεχρι τωρα.... Αν σου αρεσαν οι γλυκιες τουρτες του, τοτε πρεπει να σου πω οτι στις αρχες Νοεμβριου κυκλοφορει το νεο του βιβλιο, αφιερωμενο στις αλμυρες τουρτες! Ηδη η φωτογραφια στο εξωφυλλο της εκδοσης ειναι ιδιαιτερα ελκυστικη και πολλα υποσχομενη....
      Αυτη η σοκολατενια κρεμα, ειναι οτι πιο νοστιμο εχω δοκιμασε σε ... σοκολατενια κρεμα!! Την πρωτη φορα που την εφτιαξα, σκεφτομουν να μειωσω την ποσοτητα στο μισο, γιατι γενικα οι δοσεις που αναφερει ο Montersino ειναι συνηθως για ... ενα συνταγμα! Καλα που δεν το εκανα! Μα τοσο νοστιμη! Την μιση την φαγαμε πριν περασουν οι 12 ωρες αλλα πρεπει να ομολογησω οτι αν σταθει γινεται - αν ειναι δυνατον! - ακομη πιο νοστιμη! Επισης, αν και δεν της χρειαζεται επιπλεον αρωμα, γινεται παρα πολυ ωραια και με το αρωμα πορτοκαλιου!
      Καλο μεσημερι Φωτεινη μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Αχ αυτό το 12ωρο της αναμονής...!!!! Πώς θα αντέξω η γυναίκα περιμένοντας αυτήν την υπέροχη κρέμα; Είχες δίκιο Μαρίνα μου, φαίνεται υπέροχη!
    Ζελατίνη έχω σε φύλλα, χαίρομαι που κάνει κι αυτή! Εννοείται ότι θα τη φτιάξω. Λατρεύω τη σοκολάτα!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά πολλά φιλάκια! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυσκολο πολυ δυσκολο 12ωρο Πηνελοπη μου!! Ομολογω οτι καμφθηκαμε και δεν αντεξαμε! Αν ημασταν η γυναικα του Λωτ, τωρα θα ημασταν στηλη αλατος!!!
      Ειναι ευκολο να γινει η κρεμουλα, οπως ειπα ακομη και το θερμομετρο δεν ειναι απαραιτητο, απλα θα περιμενεις ανακατευοντας την μεχρι να δεσει.
      Το οτι κι εγω λατρευω την σοκολατα, νομιζω οτι φαινεται! Αφου πλεον την αγοραζω σε συσκευασιες του κιλου, γιατι και τους αντρες δεν τους προλαβαινω με τα σοκολατογλυκα! Μολις πω θα φτιαξω ενα γλυκο, αμεσως πεταγεται και η διευκρινηση " να ειναι ομως σοκολατενιο" !!
      Πολλα φιλακια γλυκεια μου! Καλο μεσημερι και καλο κουραγιο αν πας στη δουλεια!

      Διαγραφή
  3. Και να λοιπόν πώς ένα γλυκό, που θα μπορούσε να θεωρηθεί φαινομενικά απλό, μεταμορφώνεται σε κάτι πανέμορφο και μεγαλειώδες.
    Απλά θέλω να το φάω!
    Καλημέρα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν πρωτοειδα την συνταγη σκεφτηκα "τι το ιδιαιτερο μπορει να εχει αυτη η κρεμα και την συμπεριελαβε στο βιβλιο του?". Κατι ηξερε ομως ο σεφ! Αυτη ειναι μια μεγαλη "σοκολατενια αμαρτια", οποτε δεν μπορουσε να λειπει απο ενα βιβλιο με τον ομωνυμο τιτλο!
      Τωρα που το αναπολω Ερμιονη μου, ετσι μου 'ρχεται να παω να παρω τα υλικα και να το φτιαξω για ακομη μια φορα!!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Αν γράφαμε με τη γλώσσα δεν θα μπορούσα να αφήσω σχόλιο, είμαι άφωνη!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια από τις πιο ωραίες συνταγές κρέμας σοκολάτα! Απλό γλυκό που τέρπει ουρανίσκους! Τι μας κάνεις σήμερα, Μαρίνα;;!! Είπα ν' αρχίσω και αυτή την δίαιτα πια!
    Αλλά από αύριο, μάλλον!! Χιχιχί!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημερα θα αρχισεις την διαιτα Ειρηνη μου? Απο Δευτερα!!!

      Διαγραφή
  6. Είδα σοκολάτα και μπήκα...:)

    Η υφή της κρέμας φαίνεται απίστετυη. Αυτο το γλυκό είναι για μένα.
    Μπράβο Μαρίνα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως απιστευτη και η υφη και η γευση της! Ειπαμε ο Montersino ειναι εγγυηση!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. μπηκε απευθειας στα αγαπημενα! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η κρέμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααααα φαίνεται πολύ ωραία!!! Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ζελατίνη... αγαπημένο κι εύκολο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν θα αφαιρουσα τιποτε Κικη μου! Αν θελεις να αφαιρεσεις την ζελατινη, καλο θα ηταν να προσθεσεις καποιο αλλο πυκνωτικο (αγαρ-αγαρ?) γιατι εχει σημασια για την υφη της κρεμας.
      Καλο βραδυ!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. ma che golosità! bravissima!
    A rileggerci presto cara Marina e serena notte <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.