25

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ // BASTONCINI DI PASTA SFOGLIA


ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

Τα κριτσίνια σφολιάτας, προσωπικά δεν τα θεωρώ ακριβώς συνταγή, αφού χρησιμοποιώ ετοιμο φύλλο σφολιάτας, αλλα πιο πολύ μια καλή ιδέα! Οι συνδυασμοί των υλικών για τα κριτσίνια ειναι ατελείωτοι και εξαρτάται απο το γούστο αλλά και την έμπνευση της στιγμής. Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες ειναι σκέτα με σουσάμι, με παρμεζάνα και σουσάμι και τέλος με πάπρικα, σκόρδο και σουσάμι. Για την γέμιση μπορέιτε να χρησιμοποήσετε διάφορα τριμμένα τυρια, πικάντικα ή μη, μπαχαρικά (πάπρικα, τσιμένι, κύμινο), μυρωδικά (ρίγανη, μίγμα μυρωδικών, σκόρδο, νιφάδες ντομάτας), ενώ για την επικάλυψη μπορειτε να χρησιμοποιήσετε σουσάμι (ασπρο ή μαύρο), παπαρουνόσπορο, αλλα και χοντρό αλάτι ή ακόμη και παρμιτζιάνο φίντο (ψίχουλα ψωμιού σωταρισμένα με λάδι και σκόρδο, δειτε εδω).

Δόση : 30 κομμάτια περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 φύλλο σφολιάτας (μισή συσκευασία),
                1 αυγό,
                2-3 κ.σ. γάλα,
                τριμμένη παρμεζάνα,
                πάπρικα γλυκειά,
                σκόρδο γκρανουλέ,
                σουσάμι.
Προετοιμασία : 
Αφήστε την σφολιάτα να ξεπαγώσει μέσα στο ψυγείο. Μην ξεχνάτε οτι η σφολιάτα περιέχει πολύ βούτυρο, ετσι αν μείνει εκτός ψυγείου μαλακώνει πάρα πολύ και θα είναι μετά δύσκολο να την χειριστήτε. 
Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας και πατήστε το λίγο με τον πλάστη ωστε να γίνει ομοιόμορφο. Χτυπήστε το αυγό και με ενα πινέλλο αλείψτε το στην επιφάνεια της σφολιάτας. Με ενα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το φύλλο κατα μήκος στη μέση. Στο ενα μισό σκορπίστε την γέμιση της αρεσκείας σας. Η γέμιση δεν πρέπει να είναι υπερβολική σε ποσότητα. Ενώστε τα δυο κομμάτια και πιέστε τα απαλά με τον πλάστη ωστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Κόψτε την σφολιάτα σε λωρίδες πάχους 1 εκ. περίπου.
Βάλτε σε ενα βαθύ πιάτο το γάλα μαζί με λίγο κρύο νερο και σε ενα αλλο το σουσαμι ή το υλικό που θα διαλέξετε για την επικάλυψη. Πάρτε μια λωρίδα σφολιάτας και περάστε την πρώτα γρήγορα μέσα απο το υγρό και έπειτα βουτήξτε την στο σουσάμι. Στρίψτε την 3-4 φορές και τοποθετήστε την μέσα σε ενα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα κομμάτια σφολιάτας.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Τρώγονται και ζεστά και κρύα.
Ειναι εθιστικά!


BASTONCINI DI PASTA SFOGLIA

La preparazione dei bastoncini di pasta sfoglia, non la considero una vera ricetta, ma piuttosto una buona idea per utilizzare la pasta sfoglia! Ciò non esclude però il fatto che sono buonissimi, l' uno tira l'altro e ogni qualvolta che li preparo spariscono subito!
La combinazione degli ingredienti è infinita e dipende dai gusti personali ma anche dell' ispirazione del momento! Quelli che si vedono nelle foto sono ai soli semi di sesamo, al parmigiano e semi di sesamo ed infine alla paprica, aglio granulato e semi di sesamo. Per la "farcitura" potete utilizzare vari formaggi grattugiati, stagionati o no, spezie (paprica, fieno greco, cumino), erbe aromatiche sia fresche che essicate (oregano, aglio, fiocchi di pomodoro, miscella per pasta), mentre per la copertura potete utilizzare semi di sesamo (sia bianco che nero), semi di papavero ma anche sale grosso o finto parmigiano (per la sua preparazione vedi qui).

Dosi : ca. 30 bastoncini
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 foglia di pasta sfoglia (1/2 confezione),
                            1 uovo,
                            2-3 cucchiai di latte,
                            parmigiano grattugiato,
                            paprica dolce,
                            aglio granulato,
                            semi di sesamo.
Preparazione :
Se utilizzate la pasta sfoglia surgelata lasciatela scongelare nel frigo. Siccome la pasta sfoglia contiene un' alto percentuale di burro (o comunque della materia grassa), se rimasta fuori frigo diverrà troppo molle e difficilmente maneggiabile.
Sul piano del lavoro, spiegate la pasta sfoglia e tiratela un pochino con il mattarello. Sbattete l' uovo e spenellate la sua superficie. Con un coltello affilato, tagliatela in due pezzi uguali. Sul primo pezzo cospargete la farcitura (parmigiano o spezie, o niente se vi piace il sapore al naturale). La farcitura non deve essere troppo abbondante, specialmente se si tratta di formaggio, per non colare poi tutta durante la cottura. Coprite con il secondo pezzo e premete un po' con il mattarello per farli aderire. Tagliate poi a stircse, larghe 1 cm ca.
In un piatto fondo ponete il latte con qualche cucchiaio di acqua fresca e in un altro piatto ponete i semi di sesamo. Prendete una striscia d' impasto, passatela rapidamente dal liquido e poi tuffatela nei semi di sesamo. Attorcigliatela torcendola per 3-4 volte e ponetela su una teglia, foderata di carta antiaderente. Continuate allo stesso modo con il resto dei pezzi d' impasto. 
Cuocete in forno preriscaldato a 190°C per 10 minuti ca. fino a dorare.
Sono buonissimi sia caldi che raffreddati.
Meglio consumarli entro 24 ore, perchè la pasta sfoglia non mantiene a lungo la sua croccantezza!


25 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα, παίρνω ένα για τον καφέ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Ξανθη μου!
    Να παρεις, να παρεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα μου!!
    Η ιδανική συντροφιά στα ροφήματα, αλλά και στα ΄΄άτακτα΄΄ τσιμπολογήματα μας!
    Και πως να μην είναι εθιστικά!!!!Τραγανή σφολιάτα που θρυμματίζεται στο στόμα και κύματα ποικίλων γεύσεων εισβάλλουν και τέρπουν τον ουρανίσκο!
    Και τόσο εύκολα να γίνουν!!!
    Πριν λίγες μέρες δοκίμασα από κεντρικό φούρνο του Τορίνο σφολιατίνια με ίχνη από προσούτο και παρμεζάνας!Ωραία ήταν δε λέω,αλλά έψαχνες βρε παιδί μου τα υλικά με το μικροσκόπιο...μάλλον είμαι της υπερβολής!!!
    Καλή σου εβδομάδα καλή μου φίλη!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Αυτα τα αφιλοτιμα τα κριτσινια γινονται γρηγορα, αλλα τρωγονται ακομη γρηγοροτερα! Εδω δεν ισχυει το "να φτιαξω λιγα παραπανω για να εχουμε και αυριο", το σιγουρο ειναι οτι ... δεν θα την βγαλουν την νυχτα!
      Τα δοκιμασα με πολυ λεπτα κομματακια τσιγαρισμενο μπεϊκον και ειναι φανταστικα! Δεν τους ξαναφτιαχνω ομως, γιατι δεν προλαβαινω να τα βγαλω απο τον φουρνο. Ασε που καθονται σαν τα καρταλια και περιμενουν ποτε θα ψηθουν... :))
      Καλη εβδομαδα! (πιανει κα σημερα ετσι??? Χτες δεν μπορεσα να αχοληθω με το blog, βρηκα τον μπελα μου με αυτα τα βυσσινα, επρεπε επειγοντως να φτιαξω την μαρμελλαδα...)
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Πράγματι φαίνονται εθιστικά τα κριτσίνια, Μαρίνα! Μου αρέσει το ότι είναι ευέλικτα ως προς την χρήση των μυρωδικών και των τυριών. Ο καθένας προσθέτει σύμφωνα με το γούστο του. Θα τα συνοδευα και με τον καφέ μας, καθώς μου αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις με το καφεδάκι.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα..... Ειρηνη μου, σαν τους γενοβεζους που συνοδευουν τον καφε τους με την αλμυρη φοκατσια! Τωρα που το λες κι εσυ θα το δοκιμασω, εχουμε μαθει να συνοδευουμε το καφε με κατι γλυκο, απο μπισκοτακι εως λουκουμακι, μαλλον εξ'αιτιας ανατολιτικων επιρροων!
      Τα κριστινακια δινουν περιθωρια για απειρους συνδυασμους υλικων και ειναι παντα νοστιμα τα αφιλοτιμα!
      Καλη εβδομαδα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία και πολύ εμφανίσιμα! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορώ να έχω όλα όσα φιγουράρουν στο πιάτο;;; Τα άλλα στην κούπα στα χαρίζω! Για να δεις πόσο μεγαλόψυχη είμαι... ;-)
    Τέλεια και ιδανικά για όλες τις ώρες! Μπράβο!
    Πολλά φιλάκια, Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλα, αφου μου αφηνεις και 4 κριτσινια, παλι τυχερη ειμαι!
      Φιλια Αναστασια μου!

      Διαγραφή
  7. Λαχταριστά τα κριτσίνια σου Μαρίνα μου! Μου άρεσε πολύ το τιπ για το ξεπάγωμα στο ψυγείο! Είναι λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά! Και όπως λες: Οι συνδυασμοί των υλικών για τα κριτσίνια είναι ατελείωτοι! Είναι είδος καμβά που πάνω του ζωγραφίζεις!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανεύκολο και πολύ νόστιμο σνακ που επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές!
    Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κόλαση λέμε, κόλαση... έχω τρελλη αδυναμία σε αυτά τα κριτσίνια και ας μην τα θεωρείς συνταγή (και εγώ δεν τα θεωρώ φαγητό και είμαι ικανή να φάω κανα κιλό στην καθισιά μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα κριτσινα ειναι αυτο που λενε οι ιταλοι "l'uno tira l'altro" δηλαδη το ενα τραβαει το επομενο και το πραγμα δεν εχει τελος!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απόλυτα με τους Ιταλούς, χεχεχεχε!

      Διαγραφή
  10. Τι τραγανο-αφρατο-νόστιμα που δείχνουν!!!
    Εύκολη συνταγή (η αδυναμία μου) και ευέλικτη ως προς τα υλικά, τι άλλο θέλουμε??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι απο τα πολυ νοστιμα και ευκολα πραγματακια που μπορει να φτιαξει κανεις με ενα φυλλο σφολιατας! Μεγαλη εφευρεση αυτη η σφολιατα!
      Πολλα φιλια Ελενα μου!

      Διαγραφή
  11. Μα τι όμορφα που είναι απο το πρωί τα σκέφτομαι Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. questo è un vero e proprio attentato!! ma che delizia!!!! io adoro la pasta sfoglia e il sesamo!!! mamma mia che bontà!!! poi visto l'orario...... si fa merenda!!!! ahaaa
    Ciao Dany :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Bellissimo blog da oggi mi unisco ai tuoi sostenitori. Se ti va passa a trovarmi, Clementina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.