18

... ΣΑΝ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // ... COME "HORIATIKI", AL FORNO


... ΣΑΝ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Δεν ξερω απο που ηρθε η εμπνευση. Μαλλον ηθελα να φτιαξω κατι μεταξυ της ψητης φετας και του μπουγουρντι. Ετσι εκοψα ολα τα υλικα σε κομματακια και τα εβαλα στον φουρνο. Προεκυψε ενα νοστιμο συνοδευτικο, που τρωγεται κατα προτιμηση ζεστο, αλλα δεν ειναι κακο και κρυο!

Δοση : για 4-6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 500 gr ντοματες,
                1 κρεμμυδι,
                3 μικρες σκελιδες σκορδο,
                1 πικαντικη πρασινη πιπερια,
                200 gr φετα,
                εξτρα παρθενο ελαιολαδο,
                ριγανη.
Προετοιμασια : 
Διαλεξτε ντοματες ωριμες και σφιχτες. Εγω χρησιμοποιησα ντοματακια ρομα. Πλυντε τες, αφαιρεστε το κοτσανι και κοψτε τες σε κυβους. 
Κοψτε το κρεμμυδι σε μαλλον λεπτες φετουλες. 
Κοψτε το σκοδο σε πολυ ψιλα κυβακια. 
Κοψτε την πιπερια σε ροδελες.
Θρυμματιστε με τα χερια σας την φετα. 
Ριξτε λιγο ελαιολαδο μεσα σε ενα πυρεξ. Ριξτε μεσα τις ντοματες, την πιπερια, τα κρεμμυδια, το σκορδο και την φετα και αναμειξτε τα. Περιχυστε με ελαιολαδο και πασπαλιστε με τριμμενη ριγανη. Σκεπαστε το πυρεξ με αλουμινοχαρτο. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για μιαμιση ωρα περιπου. Σερβιρετε το κατα προτιμηση ζεστο.


... COME "HORIATIKI", AL FORNO

Forse il più famoso piatto greco è la cosidetta "horiàtiki". Il termine viene tradotto come "paesana" o "rustica",  e si tratta di una semplicissima insalata con pomodoro, cetriolo, cipolla e formaggio feta. E poi esiste anche la feta cotta al cartoccio. Ho fatto una combinazione tra i due ed è nato un contorno sfizioso, da golderlo sia caldo che freddo.

Dosi : per 4-6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di pomodori,
                             1 cipolla,
                             3 piccoli spicchi d'aglio,
                             1 peperone verde piccante,
                             200 gr di formaggio feta,
                             olio extravergine di oliva,
                             origano.
Preparazione : 
Scegliete dei pomodori maturi e sodi. Io ho utlizzato i pomodori roma. Lavateli, eliminate il picciolo e tagliateli a dadini.
Tagliate la cipolla a fettine piuttosto sottili. 
Tritate finemente l'aglio. 
Tagliate il peperone a rondelle.
Con le mani, sminuzzate il feta.
Versate un filo d'olio in una pirofila. Aggiungete i pomodori, il peperone, la cipolla, l'aglio e la feta e mescolate. Condite con un bel poè di olio e cospargete di origano. Non ci vuole del sale, perchè la feta è già abbastanza salata. Coprite la pirofila con della carta stagnola. 
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per un'ora e mezza. Sfornate, lasciate riposare per una decina di minuti e servite.

18 σχόλια:

  1. hai fatto una versione invernale buonissima, la farò di certo! Buona domenica cara Marina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα τι ωραία πρόταση! Και είναι δύσκολη ώρα! χαχα! Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το συζητάω, σκάρωσες φοβερό μεζεδάκι!
    Βέβαια θα το προτιμούσα το καλοκαίρι με ουζάκι, αλλά καθόλου δεν ΄θα σου κάνω την δύσκολη και τώρα αν μου το σερβίρεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεχρι να ερθει η σειρα να γραψω την αναρτηση, περασε και ενας μηνας, αλλα θα συμφωνησω κι εγω για καλοκαιρινο μεζεδακι το βλεπω! Καμμια φορα τον χειμωνα βρισκω ντοματακια Σαν Μαρτζανο που νομιζω οτι θα ταιριαζουν τελεια σε αυτην την συνταγη...
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  4. Φυσικά !! Και γιατί όχι!! Ετσι ακριβώς είναι το μπουγιουρντί, έτσι και η φέτα η ψητή. Μόνο που είναι διαφορετικά κομμένα τα υλικά σου. Άλλωστε όλα αυτά που χρησιμοποίησες ψήνονται στο φούρνο και γίνονται ωραιότατα!!

    Εξυπνο!!!

    Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα
    Βάζω το pyrex μπροστά μου, μισό κιλό χωριάτικο ψωμί και το τσακίζω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω Μαρίνα μου! Θα πρόσθετα λίγη πάπρικα ή μπούκοβο, θα το έβαζα πάνω σε μια ωραία φρυγανισμένη μπαγκέτα, θα έκλεινα τα μάτια και θα απολάμβανα την κάθε μπουκιά!
    Υπέροχο!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ιδέα και ταιριάζει πολύ στα γούστα μου, καθότι και τη χωριάτικη και το μπουγιουρντί τα τσακίζω... Λίγο φρέσκο ψωμάκι για συνοδευτικό και μια χαρά κυρίως γεύμα γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θα μπορουσα να ζησω τρωγοντας μονο φετα ψητη και μπουγιουρντι! Αν εχω και φρεσκοψημενο ψωμακι... τυφλα να'χει το χουνκιαρ!

      Διαγραφή
  8. Buona settimana cara Marina, io sono in un giorno un anno più vecchia :(( ma apprezzo i buoni piatti allo stesso modo e questo è super. Ciaoooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την είδα παο χθες και ερωτεύτηκα μαρίνα, θα είναι καλή ακόμη και χειμώνα, πάει pinterest!
    Φιλάκια καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.