10

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ // TORTA AL LIMONE SCIROPPATA


ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Νοστιμο κεκακι που μοσχομυριζει λεμονι!
Θα μπορουσα να το ονομασω και το κεϊκ της ανακυκλωσης. Οσοι ασχολειστε συστηματικα με την παρασκευη γλυκων, και κυριως κρεμοειδων, σιγουρα θα ηρθατε αντιμετωποι με το προβλημα του "τι τα κανω τα ασπραδια που περισσευουν?".  Αν δεν εχετε σκοπο να τα καταναλωσετε αμεσα, τα καταψυχετε, καθως, αντιθετα με τους κροκους που στεγνωνουν πολυ, δεν χανουν τις ιδιοτητες τους με την καταψυξη. Μελλοντικα, μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε για να φτιαξετε διαφορα μπισκοτακια, πχ. αμαρεττι ή μαρεγκες. Αν θελετε να φτιαξετε κεϊκ, μπορειτε να φτιαξετε το angel food cake (προσωπικα δεν μου αρεσει, το βρισκω λιγο ... πλαστικο στην γευση) ενω μια πιο νοστιμη, αν και με περισσοτερες θερμιδες, λυση, αποτελει αυτο το κεκακι που σας παρουσιαζω.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 2/5
Υλικα : 200 gr ασπραδια (απο 7 αυγα περιπου),
                400 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                15 gr baking powder,
                250 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                200 ml γαλα,
                150 ml σπορελαιο (ηλιελαιο),
                1 σφηνακι λικερ λιμοντσελλο,
                τριμμενη φλουδα απο 1 ακερωτο λεμονι,
                1 κουταλια σουπας χυμο λεμονιου.
για το σιροπι : 300 ml νερο,
                            300 gr ζαχαρη κρυσταλλικη
                            1/2 φλυτζανι τσαγιου λικερ λιμοντσελλο,
για την διακοσμηση : φετες λεμονιου confit*,
                                         ζαχαρη αχνη
                                         γκρανελλα ζαχαρης.
Προετοιμασια : 
Χτυπηστε τα ασπραδια με τον χυμο λεμονιου και την μιση ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. 
Σε ενα ευρυχωρο μπωλ, ανακατεψτε ολα τα υπολοιπα υλικα. Προσθεστε την μαρεγκα σταδιακα, ανακατευοντας με απαλες κινησεις απο κατω προς τα επανω. Οταν το μιγμα γινει ομοιογενες, μεταφερετε το σε βουτυρωμενη φορμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 50 λεπτα περιπου. Με ενα καλαμακι για σουβλακι, δοκιμαστε αν εχει ψηθει το κεικ μεχρι μεσα. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. 
Ετοιμαστε το σιροπι, βραζοντας ολα τα υλικα μαζι για 7-8 λεπτα. 
Ξεφορμαρετε το κεϊκ, αλλα βαλτε το παλι μεσα στην φορμα του. Σιροπιαστε το και αφηστε το να σταθει για 10 λεπτα, να τραβηξει. Ξεφορμαρετε το με προσοχη μεσα σε ενα πιατο σερβιρισματος. Πασπαλιστε με ζαχαρη αχνη και διακοσμηστε με φετες λεμονιου κονφί και γκρανελλα ζαχαρης.

** Οταν θα εχει κρυωσει τελειως, μπορειτε να βαλετε το κεϊκ στο ψυγειο, θα αποκτησει ακομη πιο δροσερη γευση!

* Για να παρασκευασετε τις φετες λεμονιου confit : Κοψτε ενα ακερωτο λεμονι σε ροδελλες. Βαλτε τες σε ενα κατσαρολακι με κρυο νερο, να τις καλυπτει, και βαλτε τες να βρασουν για 5 λεπτα. Στραγγιστε και επαναλαβετε 2 φορες. Βαλτε τες παλι στο κατσαρολακι με λιγο νερο και μερικες κουταλιες ζαχαρη. Αφηστε τες να βρασουν μεχρι να δεσει καλα το σιροπι.


TORTA AL LIMONE SCIROPPATA

Una golosa torta profumante di limone. Potrebbe essere chiamata anche la torta del riciclo... Tutti quanti preparano frequentemente dei dolci, e specialmente quelli alla crema, hanno affrontato il problema "cosa faccio degli albumi che avanzano". Certo, si può conservarli nel freezer per parecchie settimane, siccome, contrariamente ai tuorli, che tendono a rinsecchire troppo, le sue proprieta restono inaterate, e così si può riutilizzarli tranquillamente. Si può usarli per preparare biscotti vari, pe. amaretti, o se preferite le torte, la americana angel food cake (che a me non piace, la trovo un po' insipida), o questa torta agli albumi che vi propongo.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : 2/5
Ingredienti : 200 gr di albumi (ca 7 uova),
                             400 gr di farina 00,
                             15 gr di lievito chimico in polvere,
                             250 gr di zucchero semolato,
                             200 ml di latte,
                             150 ml di olio di semi (girasole),
                             1 biccherino di limoncello,
                             la scorza grattugiata da 1 limone non trattato
                             1 cucchiaio di succo di limone.
per lo sciroppo : 300 ml di acqua,
                                300 gr di zucchero semolato,
                                1/2 tazza di limoncello.
per decorare : fette di limone confit,
                            zucchero a velo,
                            granella di zucchero.
Preparazione : 
Montate gli albumi con il succo del limone e metà zucchero, a neve ferma. 
In un recipiente capiente, mescolate tutti gli ingredienti restanti. Aggiungete la neve gradatamente, mecolando delicatemente con un cucchiaio di legno, con movimenti dal basso verso l'alto. 
Imburrate uno stampo e versateci il composto. Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti ca. Per assicurarvi che si è cotto uniformemente, fate la prova dello stecchino. Sfornate e lasciate raffreddare. 
Nel frattempo preparate lo sciroppo, mettendo tutti gli ingredienti in un pentolino e lasciando bollire per 7-8 minuti. 
Sformate la torta, ma rimettetela nel suo stampo. Versateci lo sciroppo caldo e lasciate stare per 15 minuti. Sformate delicatemente su un piatto da portata. Spolverate con zucchero a velo e decorate con fettine di limone confit e granella di zucchero.    
          
** Quando la torta sarà del tutto raffreddata, potete metterla nel frigo, assumera un sapore ancora piu fresco!

10 σχόλια:

  1. mi piacciono molto le torte al limone, questa oltre ad essere molto bella deve essere anche buonissima, buona settimana Marina, un abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμονομυρωδάτο και σιροπιαστό, τι πιο νόστιμο??
    Αλήθεια, τι είναι η ζάχαρη granella??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει ωραια δροσερη γευση, οτι πρεπει για την εποχη!
      Η granella της ζαχαρης, ειναι σαν χοντρη τρουφα. Δεν ξερω αν υπαρχει στην Ελλαδα, τουλαχιστον δεν καταφερα να την ανακαλυψω. Αυτη που χρησιμοποιω την εχω φερει απο την Ιταλια. Ειναι διακοσμητικη και εχει ωραια τραγανη υφη.
      Καλη εβδομαδα Ελενα μου!

      Διαγραφή
  3. Μας έφτιαξες ένα μυρωδάτο λεμονοκέικ, ό,τι πρέπει για τα πλούσια,
    αργοπορημένα και χορταστικά πρωινά των διακοπών μας!

    Σε φιλώ και να περνάς όμορφα γλυκιά Μαρίνα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ζαμπια μου, και εσυ να περνας πολυ καλα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Χάρμα οφθαλμών το κέικ σου Μαρίνα μου!!

    Πραγματικά το χαζεύω έτσι όπως το στόλισες με το κίτρινο του λεμονιού και το πράσινο του βασιλικού.

    Νοστιμότατο και στη γεύση. Είμαι σίγουρη!! Φαίνεται εξάλου και από τα υλικά του.

    Μπράβο σου και πάλι!! Εγραψες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα...
    επειδή και εμεις οι διαβητικοί "έχουμε ψυχή" και θέλουμε το γλυκάκι μας πιστέυετε ότι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με στέβια και αν ναι ποια θα ήταν η αναλογία?

    και επειδή διάβασα τη συνταγη για το κέηκ μελιτζάνας με στέβια... το οποίο σκοπεύω να φτιάξω πολύ σύντομα...θα σας ήμουν υπόχρεη αν είχατε συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη αλλά με στέβια και αν ήταν με αλεύρι ολικής ακομη καλύτερα...

    καλή συνέχεια και να μας γλυκαίνετε έστω και διαδικτυακά...
    Έμμυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Εμμυ!
      Το καταλαβαινω απολυτα αυτο που λες, λογω επαγγελματος εχω επαφη με πολλους διαβητικους και ξερω τον "καϋμο" τους για γλυκακι... ☺ Τωρα που υπαρχει η στεβια, θα δοκιμασω να φτιαξω και αλλες συνταγες με αυτην; ασπαρταμη δεν υπηρχε περιπτωση να χρησιμοποιησω, γιατι γενικα αποφευγω να χρησιμοποιω συνθετικα ή χημικα επεξεργαμενα υλικα. Το αλευρι ολικης, δυστυχως δεν μπορει να χρησιμοποιηθει πολυ ευρεως σε συνταγες ζαχαροπλαστικης. Ιδιως σε γλυκα που εχουν αερινη υφη, "βαραινει" και αλλοιωνει την γευση.
      Σιγουρα μπορεις να αντικαταστηςσεις την ζαχαρη με την στεβια, αλλα η συγκεκριμενη συνταγη περιεχει και λιμοντσελλο, που ως λικερ, περιεχει επισης ζαχαρη. Βεβαια, μπορεις να αντικαταστησεις το λιμοντσελλο με εσσανς λεμονιου (δεν ειμαι σιγουρη οτι υπαρχει) ή ακομη να βασεις φλουδες απο ακερωτα λεμονια με λιγο νερακι και στεβια και επειτα να χρησιμοποιησεις το υγρο στις ποσοτητες που αναφερονται, για το αρωμα παντα. Ως αναφορα την αναλογια ζαχαρη/στεβια, μιλωντας παντα για το sweete (γιατι οπως ειπα δεν εχουν ολα τα σκευασματα την ιδια γλυκαντικη ικανοτητα) να υπολογισεις περιπου 2gr στεβια για καθε 10gr ζαχαρης (στο site του Sweete υπαρχει αυτοματος μετατροπεας).
      Ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.