0

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ♦♦ IL SESAMO NERO


ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ

Πολλες φορες γινεται συγχυση αναμεσα σε καποιες σκουροχρωμες ποικιλιες του κοινου σουσαμιου με το λεγομενο μαυρο σουσαμι, το οποιο συγχεεται επισης και με το ψημενο σουσαμι. Στην πραγματικοτητα ομως, προκειται για εναν σπορο, που προερχεται απο το φυτο Nigella sativa (οικ. Ranuculaceae), αυτοφυες της Νοτιο-Δυτικης Ασιας. Το ονομα του προερχεται απο το λατινικο niger, που σημαινει μαυρο. Μπορει να το συναντησετε επισης και ως ανθο γλυκανισου, ανθο μοσχοκαρυδου, μαυρο σπορο κρεμμυδιου ή μαυροκουκκι; ολα αυτα τα ονοματα ομως ειναι παραπλανητικα και ευνοουν την συγχυση του με αλλα μπαχαρικα και σπορους. Η υπαρξη του ηταν γνωστη στους αρχαιους Αιγυπτιους, καθως βρεθηκαν σποροι και λαδι απο μαυρο σουσαμι, μεσα σε ταφικα μνημεια (μεταξυ αυτων και στου Τουταγχαμων). Την πρωτη γραπτη αναφορα για το μαυρο σουσαμι, την βρισκουμε στην Παλαια Διαθηκη. Ο προφητης Μωαμεθ, συμβουλευε την χρηση την "μαυρων σπορων", γιατι "γιατρευουν ολες τις αρρωστιες, εκτος απο τον θανατο". Ετσι, το μαυρο σουσαμι, χρησιμοποιηθηκε ευρεως στην μουσουλμανικη λαϊκη ιατρικη, για την αντιμετωπιση μιας σειρας απο ενοχλησεις. Οι Αραβες, του εδωσαν μαλιστα το ονομα "habbatul barakah", δηλαδη ο ευλογημενο σπορος!
Η χρηση του ειναι πολυ διαδεδομενη στην ανατολιτικη κουζινα. Η γευση του ειναι μαλλον πικρη, εντονη, ελαφρα καυτερη και εχει ενα ελαφρυ αρωμα απο φραουλα. Χρησιμοποιειται κυριως για την παρασκευη λικερ, καραμελλων και γενικα γλυκων. Θα το δειτε επισης σε διακοσμηση αρτοσκευασματων, κυριως στην κουζινα της Μεσης Ανατολης. Τελος, χρησιμοποιειται πολυ στην Γιαπωνεζικη κουζινα, τοσο αυτουσιο, οσο και ως παστα, που παρασκευαζεται πολτοποιωντας τους σπορους.
Πληροφοριες : Wikipedia

File:Nigella sativa - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-227.jpg
Koehler's Medizinal-Pflanzen

IL SESAMO NERO

C'e una confusine tra alcune varietà del sesamo comune e del sesamo nero; ancora, il sesamo nero, viene confuso con il sesamo tostato. In realtà, si tratta dei semi dalla pianta Nigella sativa (Ranuculaceae), che cresce spontanea nell'Asia Sud-Ovest. Il suo nome deriva dal latino niger, cioè nero, che proviene, appunto, dal colore dei suoi semi.
I semi della nigella li troverete anche coi nomi di fiore di finocchio, fiore di noce moscata, coriandolo romano, seme nero di cipolla ed il più comune di sesamo nero; tutti questi nomi sono spesso ingannevoli e portano a confonderli con altre spezie. La sua esistenza era nota agli Ezizii, siccome si sono trovati sia semi che vasi contenenti olio, dentro vari monumenti sepolcrali (tra quasti anche del faraone Tutankhamon). Nel Vecchio Testameno, troveremo il primo riferimento scritto su il sesamo nero. Il profeta Maometto, consigliava l'uso del "grano nero" per "curare tutte le malattie, tranne la morte". Cosi, e stato utilizzato ampiamente nella medicina tradizionale musulmana, per curare vari disturbi e malattie. Gli arabi, l'anno nominato "habbatul barakah", che significa il seme benedetto!
Viene ampiamente usato nella cucina orientale. Il suo sapore è amarognolo, pungente, leggermente piccante e ha un leggero profumo di fragola. Viene utilizzato per la preparazione di liquori, caramelle e dolci in generale. Lo troverete come decorazione in vari tipi di pane, da solo o insieme al sesamo comune. Ancora, viene utilizzato nella cucina Giapponese, come seme o come pasta, ricavata pestando i semi.
Fonte : Wikipedia 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.