14

ΑΦΡΑΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ // TORTA DI PATATE


ΑΦΡΑΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

Αφρατη πιτουλα με φυλλο που μοιαζει πολυ με ζυμη ψωμιου, που κρυβει μεσα της μια νοστιμη, πικαντικη γεμιση με πατατες.

Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα 
για το φυλλο : 500gr κιτρινο αλευρι,
                           25gr φρεσκια μαγια μπυρας,
                           1/2 χλιαρο γαλα,
                           1/2 φλυτζανι αριανι,
                           1 κεσεδακι γιαουρτι προβειο παραδοσιακο,
                           1 φλυτζανι νερο,
                           1 αυγο,
                           5 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                           1 κ.γ. χοιρινο λιπος (λαρδι),
                           1 κ.γ. αλατι.
για την γεμιση : 6 μετριες πατατες,
                              1 φλυτζανι πρασο ψιλοκομμενο,
                              1 μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                              2 κ.σ. ελαιολαδο,
                              1 φλυτζανι αριανι,
                              1 κ.γ. κιτρινο καρρυ,
                              1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
                              1 κ.γ. μαυρο πιπερι,
                              1 γεματο κ.γ.αλατι.
επισης : 1/2 φλυτζανι παρθενο ελαιολαδο,
                1 γεματη κ.σ. βουτυρο,
                1 κροκο αυγου,
                σουσαμι.
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε πρωτα το φυλλο. Αφηστε το αριανι εκτος ψυγειου για καμμια ωριτσα, ωστε να μην ειναι πολυ κρυο οταν το χρησιμοποιησετε. Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα και αφηστε την να σταθει για ενα τεταρτακι. Το αλευρι που χρησιμοποιησα ηταν το κιτρινο, απο σκληρο σιταρι, οχι καλαμποκαλευρο. Ριξτε το αλευρι στην επιφανεια εργασιας και καντε στο κεντρο του μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα ολα τα υλικα, εκτος απο το αλατι, που θα το πασπαλισετε περιμετρικα, ετσι ωστε να μην ερθει σε αμεση επαφη με την μαγια. Αναμειξτε σιγα σιγα ολα τα υλικα ξεκινωντας απο το κεντρο, και πλαστε μια λεια και ομοιογενη ζυμη. Δουλεψτε την για κανα δεκαλεπτο ωστε να αποκτησει ελαστικοτητα. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την να ξεκουραστει σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα. Ετοιμαστε την γεμιση. Βραστε τις πατατες σε ελαφρα αλατισμενο νερο. Ξεφλουδιστε τες και περαστε τες απο το εργαλειο για τον πουρε (αν δεν διαθετετε, λιωστε τες με ενα πηρουνι). Βαλτε το ελαιολαδο σε ενα τηγανι και μαρανετε το κρεμμυδι και το πρασο. Αφηστε το να κρυωσει λιγο και προσθεστε το στις πατατες. Προσθεστε και τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε. Λιωστε το βουτυρο και αναμειξτε το με το ελαιολαδο. Κρατηστε 2 κουταλιες απο το μιγμα στην ακρη. Χωριστε την ζυμη σε 10 ισες μπαλλιτσες. Ανοιξτε καθε μπαλλα ζυμης στο μεγεθος ενος πιατου. Ενωστε τα φυλλα ανα 5, αλειφοντας την επιφανεια τους με το μιγμα βουτυρο - λαδι. Με τον πλαστη, ανοιξτε καθε πακετακι φυλλωνν σε ενα μεγαλο στρογγυλο φυλλο, διαμετρου 50-60εκ. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε το στα δυο. Στην φαρδια πλευρα του καθε κομματιου, βαλτε το 1/4 απο την γεμιση. Αλειψτε περιμετρικα με το μιγμα βουτυρο - λαδι και τυλιξτε σε ρολο. Τοποθετειστε το ρολο σε ενα ταψι καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι, σχηματιζοντας μια σπειρα (σαλιγκαρι). Επαναλαβετε την διαδικασια με τα υπολοιπα υλικα. Αλειψτε την επιφανεια της πιτας με το μιγμα βουτυρο - λαδι και με τον κροκο του αυγου, χτυπημενο ελαφρα με 2 κουταλιες νερο. Πασπαλιστε με σουσαμι.Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 1 ωρα περιπου, μεχρι να ροδισει. Αφηστε την πιτα να σταθει για μιση ωριτσα πριν την σερβιρετε. Τρωγεται πολυ ευχαριστα και κρυα.


TORTA DI PATATE

Sfizosa purea di patate, avvolta in soffice foglia di pasta pane, che prende la forma della chiocciola.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : 3-5
Ingredienti
per l' impasto : 500gr di farina gialla,
                             25gr di lievito di birra fresco,
                             1/2 tazza di latte tiepido,
                             1/2 tazza di ayran,
                             1 tazza di yogurt greco tradizionale,
                             1 tazza di acqua,
                             1 uovo,
                             5 cucchiai di olio di oliva,
                             1 cucchiaio di strutto,
                             1 cucchiaino di sale.
per la farcia : 6 patate medie,
                           1 tazza di porri tritati,
                           1 cipolla grossa tritata,
                           2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                           1 tazza di ayran,
                           1 cucchiaino colmo di curry giallo,
                           1 cucchiaino di paprica dolce,
                           1 cucchiaino di pepe nero macinato,
                           1 cucchiaino colmo di sale.
inoltre : 1/2 tazza di olio di oliva,
                1 cucchiaio colmo di burro,
                1 tuorlo,
                semi di sesamo.
Preparazione : 
Cominciate preparando l'impasto per la sfoglia. Lasciate l'ayran fuori frigo per un'oretta, per tornare a temperatura ambiente. Stemperate il lievito nel latte tiepido e lasciate fermentare per un quarto d'ora. La farina che ho utilizzato e quella gialla, di grano duro, non la farina di mais. Questa farina è molto buona per preparare la pasta filo rustica. Sul piano di lavoro, formate la fontanella. Versate nella conca tutti gli ingredienti, lievitino compreso, tranne il sale, che lo cospargerete sulla farina che sta fuori, per non metterlo a contatto con il lievito. Cominciate a mecolare gli ingredienti con la farina ed impastate, fino a prendere un'impasto liscio ed omogeneo. Lavoratelo per una decina di minuti, per incordare. Coprite con un panno umido e lasciate in luogo tiepido per mezz'oretta. Nel frattempo, preparate la facitura. Lessate le patate in acqua leggermente salata. Sbucciatele e passatele dal passaverdure. Versate l'olio di oliva in una padella e fate appassire la cipolla ed il poro. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Mescolate tutti gli ingredienti per la farcitura. Sciogliete il burro e mescolatelo con l'olio di oliva. Tenete da parte 2 cucchiai, per la spenellatura. Dividete l'impasto in 10 palline uguali. Con il matarello, tirate ogni pallina in una foglia alla grandezza di un piatto. Spenellate ogni foglia con il composto burro - olio. Unite 5 foglie, sovrpponendo l'una sull'altra, e tiratele in una foglia sottile, al diametro di 50-60cm. Tagliatela in due e spanellate i bordi con il composto burro - olio. Sul lato piu largo disponete per la lunghezza l' 1/4 della farcitura e arrotolate. Ponetelo in una teglia, foderata di carta forno antiaderene, formando un spirale (chiocciola). Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti. Spenellate la torta con i 2 cucchiai del composto burro - olio, tenuti d parte. Sbattete il tuorlo con 2 cucchiai d'acqua e spenellate. Cospargete con semi di sesamo. Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per un' oretta, fino a dorare. Lasciatela riposare per mezz'oretta, prima di servire. E lo stesso saporita anche fredda. 


14 σχόλια:

  1. Ciao direi che ayran lo posso sostituire con il latte di Kefir che trovo facilmente.Buona la torta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Edvige. Credo di si, e piu o meno la stessa cosa. O puoi diluire in un po' d'acqua lo yogurt greco. Anche se lo yogurt utilizzato per la preparazione dell'ayran e quello tradizionale che e piu acido e piu grasso da quello industriale.

      Διαγραφή
  2. Επική η πατατόπιτα σου, Μαρίνα, και άκρως δελεαστική.
    Σούπερ εμφανίσιμη και τέλεια φτιαγμένη από τα χεράκια σου!

    Καλό Σ/Κ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτική πρόταση, θα το φτιάξω μόλις σταματήσει ο καύσωνας της Αθήνας.
    Επειδή διάβασα για το λαρδί, έχοντας απορία τι είναι, στην Ελλάδα δεν ξέρω τώρα αν κάποιοι το φτιάχνουν αλλά τα παλιά τα χρόνια όλοι στην επαρχία όταν έσφαζαν τα χοιρινά τους έφτιαχναν το αποθήκευαν και με αυτό μαγείρευαν ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά που το λάδι δεν έφτανε εύκολα. Η ονομασία αυτού στα πάτρια είναι "γλύνα" Με τις τσιγαρίδες δε έφτιαχναν ωραίες ομελέτες τις έτρωγαν ως μεζέ ή τις πρόσθεταν σε πίτες.
    Τι μου θύμησες τώρα.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου, μου φαινεται οτι μονο εγω το φτιαχνω στην Ελλαδα... Για τις τσιγαριδες εχω ακουστα απο την γιαγια μου, αλλα παντα τις θεωρουσα too much για να τις δοκιμασω, καθως δεν μου αρεζαν γενικα τα λιπαρα. Το λαρδι το εμαθα απο τους ιταλους, και το εφτιαξα απο περιεργεια, αλλα οντως εχει διαφορα στις ζυμες οταν το χρησιμοποιω. Ακομη δεν εχω επιχειρησει να τηγανισω στο λαρδι, αν και λενε οτι ειναι το ιδανικο λιπος για τηγανισμα, καθως ειναι ανθεκτικο σε πολυ υψηλες θερμοκρασιες. Βεβαια το αποφευγω, γιατι ειμαστε και σε μια ηλικια που πρεπει να προσεχουμε τις χοληστερινες, αν και απο την αλλη πιστευω οτι τα πολυ επεξεργασμενα τροφιμα τελικα κανουν μεγαλυτερη ζημια στον οργανισμο μας...

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη φαίνεται, αφράτη αφράτη!!
    Αραγε θα της ταίριαζαν στην γέμιση και κάποια τυριά??
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι οχι, αλλα και με την σκετη πατατα εχει την χαρη του!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  5. Όπως ξέρεις στην Ελλάδα σπάνια εκτρέφουν πια για προσωπική χρήση γουρουνάκια, παλιά η σφαγή του χοίρου τα Χριστούγεννα ήταν τελετή για κάθε σπίτι. Επειδή δε οι άνθρωποι εκμεταλλευόντουσαν μέχρι και το τελευταίο κόκκαλο που λέει ο λόγος τα διάφορα παρασκευάσματα ήταν πολλά. Παρόλο λοιπόν που τρεφόντουσαν κατά κύριο λόγο με αυτά τα λιπαρά λόγω των εργασιών που έκαναν έκαιγαν φαίνεται την πολύ χοληστερίνη. Εμείς σήμερα και προσέχουμε και έχουμε.
    Χάρηκα που τα είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω ακουσει ιστοριες για τους καβουρμαδες απο την γιαγια μου και τρελλανομουν μονο στην ιδεα... Η γιαγια μου μας αφησε στα 93, με πληρη διαυγεια και χωρις να ξερει τι θα πει χοληστερινη... Δεν δουλεψε ποτε στην γη, ηταν φαγου και εξαιρετικη μαγειρισσα. Εγω ειχα χοληστερινη στα 32 μου, με σωστη διατροφη και 5 προπονησεις kick boxing την εβδομαδα! Δεν ξερω τι να υποθεσω...

      Διαγραφή
  6. λοιπον ακου. ο πατερας της κορης μου ειναι απο την εμιλια, με μεγαλη παραδοση στο προσουττο και στα χοιρινα αλλαντικα γενικοτερα. ο θειος του, αγοραζε ενα γουρουνακι πολυ μικρο, και το μεγαλωνε. καποια στιγμη το μακελευε και εφιαχνε προσουττο, σαλαμι, κοτεκκινο, τσιτσολι και τελος παντων ολα τα αλλαντικα της περιοχης. ειχα την τυχη να φαω για περισσοτερο απο δεκα χρονια προσουτο φιαγμενο οπως dio comanda και απο τοτε ο,τι και να αγορασω μου φαινεται για πεταμα. αυτο το λαρδι το στερεοποιημενο που λες, το στρουττο, το χρησιμοποιουν στα φαγητα και επισης για το τηγανι. καποια φορα η γιαγια της κορης μου μου εφερε 2 μπουκαλια των 2 λιτρων με αυτο το λαρδι. τηγανισε πατατες μου λεει, και θα δεις τι σημαινει τηγανι. εγω, ελληνιδα και με το ελαιολαδο στις φλεβες ανατριχιασα. για να μην την κακοκαρδισω τηγανισα πατατες. μαρινακι, να φας και να ξαναφας.
    περα απο το οτιδηποτε για χοληστερινες κλπ. αυτο το λαρδι κραταει τις μεγαλυτερες θερμοκρασιες στο τηγανι χωρις να αλλοιωνεται.
    αντε σε ζαλισα μεσημεριατικα
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα μου φαινεται καπως να τηγανησω με λιπος. Απο την αλλη, οσες φορες δοκιμασα παραδοσιακες συνταγες το αποτελεσμα ηταν μια ευχαριστη εκπληξη! Για πατατες ουτε που το ειχα σκεφτει. Περιμενα τις αποκριες να δοκιμασω κανενα γλυκακι, οπως οι chiacchere... Το strutto το χρησιμοποιω δειλα δειλα, εχοντας παντα καποιες τυψεις, γιατι γενικα δεν συμπαθω το λιπος. Αλλα δεν καταλαβαινεις λιπαρη γευση. Στις ζυμες μαλιστα εχω την εντυπωση οτι δινει ελαστικοτητα και ιδιαιτερο αρωμα, που δεν ειναι βαρυ και δεν μπορεις να το ταυτοποιησεις. Την ονομασια λαρδι την εδωσα εγω, γιατι δεν μπορεσα να καταλαβω αν υπαρχει καποια γενικη ονομασια για το strutto στην Ελλαδα; σε καθε περιοχη το λενε καπως αλλιως και ολα ειναι παραξενα ονοματα! Με τον χασαπη μου που το ειχα συζητησει, κι αυτος λαρδι το ονομαζε; η μαμα του μου ειπε οτι το εβαζαν στους κουραμπιεδες. Παντως θα προτιμουσα να βαλω strutto παρα μαργαρινη, που την εχω εξορισει απο την κουζινα!
      Καλα δεν το συζητω, το ποσο τυχερη εισαι που ειχε την ευκαιρια να δοκιμασεις σπιτικα αλλαντικα, με γουρουνακι ταϊσμενο με φυσικες τροφες και οχι αυτες τις αηδιες που τα ταιζουν στα εκτροφεια...

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Non è la comune torta salata greca, che viene preparata con la pasta filo. A dire il vero, ho sbagliato nella dose del lievito,ed è uscita una cosa diversa che però mi è pure piaciuta. La farcitura è molto saporita!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.