ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ URFA
(URFA KAZAN KEBABI)
(URFA KAZAN KEBABI)
Μελιτζανες με κρεας, κλασσικος συνδυασμος στην Τουρκικη κουζινα. Η πολη Urfa ή Şanlıurfa, ειναι η Αρχαια Ελληνικη Εδεσσα της Μικρας Ασιας. Το Urfa kazan kebabi, οπως λεγεται, ειναι μια παραδοσιακη συνταγη της περιοχης. Το πιατο ειναι απλο και εντυπωσιακο : παιρνουμε ολοκληρες μακρουλες μελιτζανες, τις οποιες τις χαρασσουμε και τις γεμιζουμε με αρωματικα κεφτεδακια απο μοσχαρισιο κιμα. Προσθετουμε μια σαλτσουλα και ψηνουμε το φαγακι στον φουρνο. Πεντανοστιμο!
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 4 μακρουλες μελιτζανες (περιπου 1 Kgr),
5 πιπερακια jalapenos*,
600 gr μοσχαρισιο κιμα,
1 μικρο κρεμμυδι,
2 σκελιδες σκορδο,
1 γεματο φλυτζανι τριμμενο μπαγιατικο ψωμι,
1 σφηνακι κοκκινο κρασι,
1 αυγο,
1 αυγο,
3 κουταλιες της σουπας κολιαντρο ψιλοκομμενο,
1 κουταλακι του γλυκου παστα κοκκινης πιπεριας,
2 φλυτζανια γεματα πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
παρθενο ελαιολαδο,
1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
φρεσκοτριμμενο πιπερι,
αλατι.
Προετοιμασια :
Ξεκινηστε με τις μελιτζανες. Συνηθως δεν αφαιρουν την φλουδα απο τις μελιτζανες, γιατι βοηθαει στο να διατηρηθει το σχημα τους κατα το ψησιμο; παρ'ολα αυτα εγω αφαιρεσα ενα μερος, δηλαδη σε καθε μελιτζανα 4 λωριδες, γιατι φοβομουν μηπως ηταν πικρες και ηθελα να τις αφησω να αποβαλλουν τα υγρα τους. Αφαιρεστε λοιπον τα κοτσανια απο τις μελιτζανες και ανα ισες αποστασεις, 4 λωριδες απο την φλουδα τους. Πασπαλιστε τες με αλατι και αφηστε τες για μια ωριτσα, να στραγγισουν απο τα υγρα τους.
Ξεπλυντε τες, στραγγιστε τες και τηγανιστες τες ελαφρα σε καυτο ελαιολαδο. Δεν πρεπει να γινουν πολυ μαλακες, γιατι δεν θα μπορεσετε να τις γεμισετε. Μπορειτε να παραλειψετε εντελως το τηγανισμα, αλλα νομιζω οτι τους δινει μια ιδιαιτερη γευση. Αφηστε τες να κρυωσουν και ετοιμαστε τα κεφτεδακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σκορδο.
Σε ενα σκευος, βαλτε το ψωμι και ραντιστε το με το κρασι. Προσθεστε τον κιμα, το αυγο, το κρεμμυδι, το σκορδο, τον κολιαντρο, την παστα πιπεριας, λιγο πιπερακι και το αναλογο αλατι. Αναμειξτε, σκεπαστε με πλαστικη μεμβρανη και αφηστε το σε δροσερο μερος για μιση ωριτσα.
Χαραξτε τις μελιτζανες καθε 1,5 εκ περιπου (ενα δαχτυλο); προσεξτε να μην κοπουν εντελως οι φετες και να μεινουν τα κομματια ενωμενα μεταξυ τους απο την μια πλευρα. Σχηματιστε μικρα κεφτεδακια και τοποθετειστε τα στις σχισμες που σχηματιστηκαν. Οι μελιτζανες θα ανοιξουν και θα παρουν ενα στρογγυλο σχημα, σαν στεφανακια. Βαλτε τες μεσα σε ενα βαθυ ταψι.
Ετοιμαστε την σαλτσα : αναμειξτε την ντοματα, τον ντοματοπελτε, 1 φλυτζανι νερο, την παπρικα και λιγο αλατακι και περιχυστε τις μελιτζανες. Τοποθετειστε τις πιπεριες αναμεσα στις μελιτζανες. Ριξτε απο επανω λιγο λαδακι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200°C για μια ωρα περιπου, μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε το φαϊ απο τον φουρνο και αφηστε το να σταθει μιση ωριτσα.
Σερβιρετε το ζεστο. Μπορειτε να το συνοδεψετε με φετα, που ταιριαζει υπεροχα.
Ξεκινηστε με τις μελιτζανες. Συνηθως δεν αφαιρουν την φλουδα απο τις μελιτζανες, γιατι βοηθαει στο να διατηρηθει το σχημα τους κατα το ψησιμο; παρ'ολα αυτα εγω αφαιρεσα ενα μερος, δηλαδη σε καθε μελιτζανα 4 λωριδες, γιατι φοβομουν μηπως ηταν πικρες και ηθελα να τις αφησω να αποβαλλουν τα υγρα τους. Αφαιρεστε λοιπον τα κοτσανια απο τις μελιτζανες και ανα ισες αποστασεις, 4 λωριδες απο την φλουδα τους. Πασπαλιστε τες με αλατι και αφηστε τες για μια ωριτσα, να στραγγισουν απο τα υγρα τους.
Ξεπλυντε τες, στραγγιστε τες και τηγανιστες τες ελαφρα σε καυτο ελαιολαδο. Δεν πρεπει να γινουν πολυ μαλακες, γιατι δεν θα μπορεσετε να τις γεμισετε. Μπορειτε να παραλειψετε εντελως το τηγανισμα, αλλα νομιζω οτι τους δινει μια ιδιαιτερη γευση. Αφηστε τες να κρυωσουν και ετοιμαστε τα κεφτεδακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σκορδο.
Σε ενα σκευος, βαλτε το ψωμι και ραντιστε το με το κρασι. Προσθεστε τον κιμα, το αυγο, το κρεμμυδι, το σκορδο, τον κολιαντρο, την παστα πιπεριας, λιγο πιπερακι και το αναλογο αλατι. Αναμειξτε, σκεπαστε με πλαστικη μεμβρανη και αφηστε το σε δροσερο μερος για μιση ωριτσα.
Χαραξτε τις μελιτζανες καθε 1,5 εκ περιπου (ενα δαχτυλο); προσεξτε να μην κοπουν εντελως οι φετες και να μεινουν τα κομματια ενωμενα μεταξυ τους απο την μια πλευρα. Σχηματιστε μικρα κεφτεδακια και τοποθετειστε τα στις σχισμες που σχηματιστηκαν. Οι μελιτζανες θα ανοιξουν και θα παρουν ενα στρογγυλο σχημα, σαν στεφανακια. Βαλτε τες μεσα σε ενα βαθυ ταψι.
Ετοιμαστε την σαλτσα : αναμειξτε την ντοματα, τον ντοματοπελτε, 1 φλυτζανι νερο, την παπρικα και λιγο αλατακι και περιχυστε τις μελιτζανες. Τοποθετειστε τις πιπεριες αναμεσα στις μελιτζανες. Ριξτε απο επανω λιγο λαδακι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200°C για μια ωρα περιπου, μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε το φαϊ απο τον φουρνο και αφηστε το να σταθει μιση ωριτσα.
Σερβιρετε το ζεστο. Μπορειτε να το συνοδεψετε με φετα, που ταιριαζει υπεροχα.
* Οι πιπεριες jalapenos, εχουν καταγωγη απο το Μεξικο. Ειναι μικρες σε μεγεθος (5-9εκ) και ελαφρα καυτερες. Τελευταια κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα καποιες πιπεριτσες που μοιαζουν με jalapenos.
MELANZANE CON POLPETTINE DI CARNE IN TEGLIA, DA URFA
(URFA KAZAN KEBABI)
La cucina turca ama le melanzane e la carne trita! Questo è un piatto tradizionale che porta il nome : Urfa kazan kebabi e viene, appunto, dalla città Urfa o Şanlıurfa, dell'Asia Minore. Le melanzane vengono incise e nei tagli vengono inserite polpettine di carne di manzo. Poi si aggiunge una salsina al pomodoro e vengono cotte nel forno. E un piatto saporitissimo!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 4 melanzane lunghe (1 Kgr ca),
5 peperoncini piccanti jalapenos,
600 gr di carne di manzo macinata,
1 cipolla piccola,
2 spicchi d'aglio,
1 tazza di mollica di pane raffermo tritata,
1 biccherino di vino rosso,
1 uovo,
3 cucchiai di foglie di coriandolo tritate,
1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
2 tazze colme di passata di pomodoro,
1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
olio e.v.o.,
1 cucchiaino di paprica dolce,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Spuntate le melanzane. Di solito non eliminano la buccia delle melanzane, perchè serve a tenere la loro forma; però io, temendo che le melanzane che avevo a disposizione erano amarognole, ho prelavato da ciascuna melanzana 4 striscie di pelle di 1,5cm, nel senso della lunghezza, le ho cosparse di sale e le ho lasciate e scolare la loro acqua di vegetazione per un'oretta. Sciacquatele, strizzatele e friggetele leggermente in olio di oliva.
Preparate le polpettine : Tritate finemente la cipolla e l'aglio (o schiaccatelo con lo spremigalio).
In un recipiente metete la mollica tritata e irroratela con il vino. Aggiungete la carne macinata, l'uovo, la cipolla, l'aglio, il crescione, la pasta di peperoni, sale e pepe macinato e mescolate. Lasciate stare in luogo fresco per mezz'oretta.
Incidete le melanzane verticalmente ogni 1,5 cm ca, facnedo atenzione a non staccare le fettine, che devono rimanere collegate tra di loro da un lato. Formate delle polpettine e infilatele tra le incisioni. Le melanzane "aprirano" e prenderanno la frorma di una ciambella. Trasferite in una teglia unta d'olio.
Mescolate la passata con la paprica, il triplo-concentrato, una tazza d'acqua e sale qb. Versate il composto nella teglia. Ponete i peperoni tra le melanzane. Irrorate con un filo d'olio.
Cuocete in forno preriscaldato a 200° C per un'oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate riposare per 20 minuti.
Servite le melanzane ancora calde. Potete accompagnare questo piatto con un po' di formaggio feta che si abbina divinamente!
Spuntate le melanzane. Di solito non eliminano la buccia delle melanzane, perchè serve a tenere la loro forma; però io, temendo che le melanzane che avevo a disposizione erano amarognole, ho prelavato da ciascuna melanzana 4 striscie di pelle di 1,5cm, nel senso della lunghezza, le ho cosparse di sale e le ho lasciate e scolare la loro acqua di vegetazione per un'oretta. Sciacquatele, strizzatele e friggetele leggermente in olio di oliva.
Preparate le polpettine : Tritate finemente la cipolla e l'aglio (o schiaccatelo con lo spremigalio).
In un recipiente metete la mollica tritata e irroratela con il vino. Aggiungete la carne macinata, l'uovo, la cipolla, l'aglio, il crescione, la pasta di peperoni, sale e pepe macinato e mescolate. Lasciate stare in luogo fresco per mezz'oretta.
Incidete le melanzane verticalmente ogni 1,5 cm ca, facnedo atenzione a non staccare le fettine, che devono rimanere collegate tra di loro da un lato. Formate delle polpettine e infilatele tra le incisioni. Le melanzane "aprirano" e prenderanno la frorma di una ciambella. Trasferite in una teglia unta d'olio.
Mescolate la passata con la paprica, il triplo-concentrato, una tazza d'acqua e sale qb. Versate il composto nella teglia. Ponete i peperoni tra le melanzane. Irrorate con un filo d'olio.
Cuocete in forno preriscaldato a 200° C per un'oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate riposare per 20 minuti.
Servite le melanzane ancora calde. Potete accompagnare questo piatto con un po' di formaggio feta che si abbina divinamente!
Καλημέρα, πέρσι έφτιαξα σουτζουκάκια και τα τύλιξα με λωρίδες μελιτζάνας, αυτό είναι ακόμη καλύτερο θα το δοκιμάσω την Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Ξανθη μου! Αυτο που περιγραφεις ειναι το ισλιμ κεμπαπ, εβαλα την συνταγη πριν κανα διμηνο. Κι εγω νομιζω οτι το συγκεκριμενο ηταν πιο γευστικο, θα το εβαζα διπλα στο χουνκιαρ, που το θεωρω αξεπεραστο! Πολυ μελιτζανα επεσε φετος, αλλα μας αρεσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήRicetta meravigliosa ma non ho capito se tagli a strisce di 1,5 e poi le friggi rimane ben poco da intagliare per mettere le polpettine oppure qualcosa mi è sfuggito???? grazie se mi vuoi precisare dove ho capito male perchè questo piatto lo voglio fare in casa a tutti piacciono melanzane e polpettine.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie ancora e buon ferragosto
Ciao Edvige!
ΔιαγραφήForse io non ho descritto bene quel he ho fatto, ho cambiato un po' la ricetta, spero che adesso è più comprensibile. Sai, siccome l'italiano non è la mia madrelingua, a volte non riesco ad esprimermi corretamente. Comunque, semplicemente ho eliminato 4 striscie di pelle da ciascuna melanzana, per poter poi cospargerle di sale e fare espellere la loro acqua di vegetazione. Puoi lasciare la loro pelle intatta, a dire il vero di solito non la eliminano perchè poi aiuta a non spappolare la melanzana durante la cottura e a manterene la sua forma. E un piatto molto saporito! Se ci provi, aspetto i tuoi commenti!
Buon ferragosto!
Grazie ej si l'avevo capito scrivi troppo bene il greco.....
ΔιαγραφήIo non amo le melanzane da sole ma le adoro se sono abbinate con altro. Una ricetta che adoro è questa del mio blog e mi permetto di mettere il link per avere il tuo parere
http://mementosolonico.blogspot.it/2010/05/zuppetta-di-melanzane.html
Nella tua ricetta mi era lasciata ingannare dalle strisce...ora è chiarissimo grazie ancora della precisazione e vorrei dirti ferragosto in greco.... Αύγουστος.... sarà giusto......
Να ένα φαγάκι που δεν το ήξερα, αλλά ο συνδυασμός των γεύσεων μου φαίνεται πάρα πολύ γευστικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό απόγευμα!!
Εμ, εγω που το ειχα δοκιμασει και δεν ηξερα πως το ελεγαν... Αλλα τελικα το βρηκα! Ειναι πολυ νοστιμο και τα κεφτεδακια και η σαλτσα του. Το τσακισαμε!
ΔιαγραφήΚαλο Δεκαπενταυγουστο!
Τι νόστιμο φαγάκι μας έφτιαξες σήμερα!! Όλα τα αγαπημένα υλικά!! Οι μελιτζάνες είναι τόσο νόστιμο λαχανικό, σπάνια τις ξεφλουδίζω, μόνο αν το απαιτεί η συνταγή. Φροντίζω βέβαια να τις ξεπικρίζω καλά. Ωραία η παρουσίαση του φαγητού. Καλή πρόταση για τραπέζι με φίλους, παρέα με ένα καλό κρασί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρηνη μου εχεις κανεναν τροπο για να τις ξεπικρισεις ολοκληρες χωρις να τις ξεφλουδισεις? Τις βουτας σε αλατονερο? Εγω παντα τις πασπαλιζω με αλατι, και αυτο το εμαθα απο τους Ιταλους. Φετος δεν μπορω να βρω πραγματικα νοστιμη μελιτζανα. Μου φαινεται τον χειμωνα ηταν πιο γλυκες και χωρις σπορια...
ΔιαγραφήΑν το παρουσιασεις σε τραπεζι νομιζω οτι θα κανει εντυπωση, γιατι εκοτς απο νοστιμο ειναι και ασυνηθιστο. Το κρασακι απαραιτητο!
Φιλια!
Μαρίνα, δοκίμασε να χαράξεις σταυρωτά και κατά μήκος τις μελιτζάνες πριν τις τηγανίσεις. Το μαχαίρι πρέπει να βγει από την άλλη μεριά της μελιτζάνας. Θα χωρίσεις την μελιτζάνα στα τέσσερα δηλαδή, χωρίς όμως να φθάσεις στην πάνω και κάτω ακρη της. Βάλε τις σε αλατόνερο που θα αλλάξεις δύο φορές τουλάχιστον. Μετά πιέζεις με τα χέρια σου να φύγουν τα πολλά νερά και τις τηγανίζεις. Με την μελιτζάνα δυστυχώς ποτέ δεν ξέρεις αν θα είναι πικρή η γλυκιά. Με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζω τις μελιτζάνες για το ιμάμ, όπως το έμαθα από την μητέρα μου. Αν νομίζεις ότι θα ανοίξει πολύ η μελιτζάνα, χαραξέ την μόνο μια φορά και όχι σταυρωτά. Και πάλι πιστεύω ότι θα ξεπικρίσει καλά, αν αλλάξεις δυο τρεις φορές το νερό. Μπορείες να βάλεις τα ωραία κεφτεδάκια μέσα στην σχισμή που θα σχηματιστεί. Ένας άλλος τρόπος βασισμένος σε αυτόν που χρησιμοποίησες εσύ, είναι να χαράξεις τις φρέσκες μελιτζάνες κατά πλάτος αυτή την φορά, αλλά κάθε δύο εκατοσ. αυτή την φορα, η μελιτζάνα θα μαζέψει στο τηγάνισμα και να φθάσεις το μαχαίρι μέχρι την μέση της σάρκας. Ακολουθείς τον ίδιο τρόπο ξεπικρίσματος και μετά τις τηγανίζεις. Δεν θα χρειαστεί να την χαράξεις μετά για να βάλεις τα κεφτεδάκια.
ΔιαγραφήΕλπίζω να βοήθησα. Καλό βράδυ.
Ευχαριστω πολυ Ειρηνη μου. Κι εγω θυμαμαι οτι η γιαγια μου τις εβαζε σε αλατονερο, αλλα δεν ειχα ιδεα πως μπορεις να τις ξεπικρισεις ολοκληρες χωρις να τις κοψεις. Επειτα βρηκα την μεθοδο με το αλατι απο τους ιταλους και την υιοθετησα. Στι τουρκικες συνταγες, δεν αναφερει τιποτα για ξεπικρισμα...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα η σύνδεσή μου με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ήταν χάλι μαύρο. Είχα αφήσει σχόλιο γα το όμορφο φαγητό σου και χάθηκε, μάλλον...Ας είναι.
Έγραφα, λοιπόν, ότι το σημερινό πιάτο, που μας προσφέρεις, είναι εξαιρετικό. Ο συνδυασμός των γεύσεων αξεπέραστος, αφού τα δυο κυρίαρχα υλικά δένουν τέλεια μεταξύ τους. Το έφτιαξες όμως τόσο περιποιημένο! Εύγε σου.
Ζ.
Καλησπερα Ζαμπια μου!
ΔιαγραφήΔεν ειδα αλλο σχολιο, καπου θα χαθηκε στον δρομο!
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια! Οπως και να το κανουμε, οι Τουρκοι ειναι μαστορες στα πιατα με μελιτζανα και κρεας, βλεπε και το ισλιμ κεμπαμπ ή το χουνκιαρ ...
Καλα να περνας, καλο Δεκαπενταυγουστο!
Γειά σου Μαρίνα μου και καλό 15Αύγουστο να σου ευχηθώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγητό σου γλύκισμα χάρις στη μελιτζάνα. Πώς δένει βρε παιδί μου τόσο πολύ με το κρέας η άτιμη!!
Το φαγητό σου είναι πολύ καλοφτιαγμένο και γευστικό. Θα το έτρωγα όλο το πιάτο να είσαι σίγουρη!!
Σε φιλώ και χαιρετώ !
Να περάσεις καλά!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΜελιτζανα και κρεας ειναι ο τελειος γαμος! Πολυ μας αρεσει και οταν δεν εχω χρονο για ... περιτεχνα μαγειρεματα, απλα κανω ενα τουρλου με μοσχαρακι συνηθως. Εγω οχι μονο το εφαγα ολο (και κοντεψα να σκασω!) αλλα σκουπισα και το πιατο!
Κι εσυ να περνας καλα, καλο 15αυγουστο
Φιλια!
Sono arrivata qui tramite il blog di Chiara (ho letto il commento che le hai lasciato poco fa) e devo dire che sono molto contenta di averti scoperto! :-) Mi segno subito tra i tuoi sostenitori e poi mi metto a curiosare! Buon Ferragosto, intanto... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήBenvenuta Lucia! Grazie, sei molto gentile!
ΔιαγραφήBuon Ferragosto!
Blog meraviglioso, complimenti! Anche io sono arrivata qui dal tuo commento nel post di Chiara e mi sono unita ai tuoi lettori fissi, così da non perdermi le tue prossime realizzazioni! Intanto mi sono stampata la ricetta di queste succulente melanzane!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie e buon Ferragosto!
Benvenuta anche tu Barbara!
ΔιαγραφήChe gioia oggi! Ho fatto due nuove amiche e ho conosciuto due nuovi meravigliosi blog di cucina!
Questa ricetta di melanzane è molto saporita, noi l'abbiamo goduta e l'abbiamo inserita nelle nostre preferite!
Buon Ferragosto!
che magnifica ricetta, melanzane e carne insieme stanno benissimo, è un piatto veramente succulento!Grazie Marina, un abbraccio !Sono contenta che le mie amiche siano passate a trovarti, hai un bellissimo blog!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Chiara!
ΔιαγραφήSono felice di conoscere sia te sia le tue amiche che sono pure molto brave, mi sono subito iscrita sostenitrice ai loro blog...
Buon weekend!
Abbraccìo!