4

ΠΟΛΕΝΤΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ! (AMOR POLENTA) // AMOR POLENTA


AMOR POLENTA

Το αμόρ πολέντα, ή σε ελευθερη μεταφραση "πολεντα, αγαπη μου", ειναι ενα ιδιαιτερα νοστιμο κεκακι που φτιαχνεται με καλαμποκαλευρο. Προερχεται απο την Λομβαρδια και συγκεκριμενα απο την πολη Βαρέζε, οπου, συνεχιζοντας την παραδοση, το παρασκευαζουν συστηματικα και μπορειτε να το βρειτε σε αρτοποιεια, ζαχαροπλαστεια αλλα και καφε; μπορει να το συναντησετε και ως "dolce di Varese", δηλαδη, το γλυκο του Βαρέζε. 
Οπως εχουμε πει και στην πολεντα, το καλαμποκαλευρο χρησιμοποιειται ευρεως στον Ιταλικο Βορρα, οπου υπαρχουν εκτεταμενες καλλιεργειες, εδω και αιωνες. Περιττο να πω οτι η συνταγη εχει ταπεινες ριζες και τα υλικα της ειναι λιγα και πολυ συνηθισμενα : αλευρακι απο καλαμποκι, βουτυρακι, αυγουλακια μια χουφτα αμυγδαλακια και λιγο σπιτικο λικερ για το αρωμα. Το καλαμποκαλευρο και οι επιπλεον κροκοι των αυγων, δινουν στην αμορ πολεντα ενα ιδιαιτερο χρυσαφενιο χρωμα, ενω το λικερ δινει ενα ιδιαιτερο αρωμα. 
Χαρακτηριστικο επισης ειναι και το σχημα της. Υπαρχει ειδικη φορμα, ημικυλινδρικη με αυλακωσεις, που εχει σχεδιαστει και φτιαχτει αποκλειστικα για την αμορ πολεντα, και μαλιστα φερει και το ονομα της. Βεβαια, αν δεν την διαθετετε, μπορειτε να χρησιμοποιησετε την απλη μακροστενη φορμα για πλαμ κεϊκ, αν και το κεκακι ειναι το ιδιο νοστιμο σε οποιοδηποτε σχημα...

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα :  100 gr καλαμποκαλευρο,
                 100 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                 90 gr αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη τριμμενη (αλευρι αμυγδαλου),
                 120 gr βουτυρο σε θερμοκρασια περιβαλλοντος,
                 150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                 2 αυγα και 2 κροκους,
                 1 βανιλινη,
                 10 gr baking powder,
                 1 σφηνακι λικερ της επιλογης σας ή ρουμι.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια : 
Χτυπηστε το βουτυρο με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει. Προσθεστε τα αυγα, τους κροκους και την βανιλλια και συνεχιστε το χτυπημα μεχρι να φουσκωσουν. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα και ανακτεψτε καλα, μεχρι το μιγμα να γινει ομοιγενες. 
Βουτυρωστε την φορμα και ριξτε μεσα το μιγμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 50 λεπτα περιπου. Αν κατα την διαρκεια του ψησιματος, δειτε οτι "αρπαζει" η επιφανεια του κεϊκ, καλυψτε την με ενα αλουμινοχαρτο. Δοκιμαστε αν εχει ψηθει μεχρι μεσα, με ενα καλαμακι απο σουβλακι. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Ξεφορμαρετε το μεσα σε εναν δισκο σεβιρισματος. Πασπαλιστε το με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε!

- Δοκιμαστε να την σερβιρετε μαζι με ενα ποτηρακι βινσαντο ή λικερ. Συνδυαζονται αψογα!


AMOR POLENTA

L’Amor Polenta è un dolce lombardo, tipico della città di Varese; viene infatti chiamato anche “Dolce di Varese”. Le sue orgini sono umili. La sua preparazione è facile e richiede pochi e semplici ingredienti. Come si può capire dal suo nome, il suo ingrediente principale è la farina di mais, quella macinata finemente (fioretto), che insieme ai tuorli di uova, gli danno il colore dorato. La sua particolarita però, sta nello stampo utilizzato che è a forma cilindirica e scanalato all'interno; questo stampo è pensato e realizzato appositamente per la preparazione di questo dolce e porta il suo nome. In alternativa, si può usare uno stampo da plum cake.

Dosi : per 6 persone
Difficolta : facile
Ingredienti : 100 gr di polenta macinata fine (fioretto),
                            100 gr di farina 00,
                            90 gr di farina di mandorle,
                            120 gr di burro a temperatura ambiente,
                            150 gr di zucchero semolato,
                            2 uova + 2 tuorli,
                            1 bustina di vanillina,
                            10 gr di lievito per dolci in polvere,
                            1 bicchierino di liquore o di rum.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione : 
Sbattete il burro con lo zucchero, fino a diventare una crema chiara. Aggiungete le uova, i tuorli e la vanillina e continuate a sbattere fino a prendere una crema omogenea. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate fino ad ottenere un composto omogenero. 
Imburrate uno stampo da amor polenta e versateci il composto. Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, per ca 50 minuti. Fate la prova dello stecchino. 
Sfornate e lasciate raffreddare. Sformate l'amor polenta in un piatto da portata e spoverizzate con zucchero a velo.

- Accompagnate l'amor polenta con un biccherino di vinsanto o di liquore fatto a casa...
                  


4 σχόλια:

  1. Την πολέντα την γνώριζα ως τώρα σαν βάση σε φαγητά. Να τώρα που την γνωρίζω σαν ένα απλό και νόστιμο γλυκάκι. Έτσι το καλαμποκάλευρο, αξιοποιείται και στην ζαχαροπλαστική. Άξιες Ιταλίδες νοικοκυρές και μητέρες που έπρεπε να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν τα λίγα κάποιες φορές υλικά τους, για να φτιάχνουν κάθε φορά νόστιμιές που θα ικανοποιούσαν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Αλλά και εδω στην Ελλάδα το ίδιο δεν γινόταν και γίνεται ακόμα, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές;
    Με μια μπαλίτσα παγωτό δίπλα τώρα το καλοκαιράκι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού τον χειμώνα, θα είναι εξαιρετικό νομίζω.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνα μου καλημέρα!

    Σκεφτόμουν τις προάλλες όταν σέρφαρα στα μπλόγκς ότι το δικο σου είναι ένα από αυτά που με εκφράζει στο 95%. Μα πως γίνεται η πληοψηφία των αναρτήσεών σου να είναι του απολύτου γούστου μου? Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω αναρτήσεις σου αν και επειδή ποστάρεις πολύ συχνά δεν προλαβαίνω να σχολιάσω σε όλες.

    Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το σημερινό σου κέικ. Αν λάβεις υπόψη σου ότι το καλαμποκάλευρο είναι το αγαπημένο μου αλεύρι, τότε καταλαβαίνεις...

    Θα ήθελα ένα κομμάτι επειγόντως!

    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφο και εύκολο κεκάκι μας έχεις για σήμερα Μαρίνα μου!
    Το καλαμποκάλευρο σε συνδυασμό με την αμυγδαλόψιχα πρέπει να του δίνουν απίθανη γεύση!
    Και πάρα πολύ προσεγμένη παρουσίαση, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ειρηνη Ε.
    Ειναι εκπληκτικες αυτες οι παραδοσιακες συνταγες των Ιταλων! Αν και τωρα πια τους ξερω καλα, παρ'ολα αυτα συνεχιζουν να με εκπλησσουν ευχαριστα... Ειναι οντως πολυ νοστιμο αυτο το κεκακι, το καλαμποκαλευρο, το αμυγδαλο και το λικερ, κανουν την διαφορα!

    @Χρυσαυγη
    Ευχαριστω γλυκεια μου για τα καλα σου λογια! Τι να πω, χαιρομαι πολυ παντως που βρισκεις ενδιαφερουσες τις συνταγες που ποσταρω! Και να φανταστεις οτι απλα δεν προλαβαινω να γραφω τις αναρτησεις πιο συχνα, κατι πρεπει να γινει μ'αυτο, να κατεβασω τους ρυθμους, αλλα φαινεται οτι οσο πιο πολυ αγχος εχω, τοσο πιο πολυ μαγειρευω!
    Να μην ειμαστε πιο κοντα να σου στειλω κεικ ενα ολοκληρο!

    @Ερμιονη
    Ευχαριστω καλη μου Ερμιονη! Ειναι πολυ ιδιαιτερο κεκακι, δοκιμασε το και πες μου εντυπωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.