9

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΜΕΝΤΑ ♦♦ CONFETTURA DI FRAGOLE ALLA MENTA


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΜΕΝΤΑ

Εχω μια μεγαλη αγαπη για τα αρωματικα φυτα, και με τα χρονια, κατορθωσα να συγκεντρωσω και να καλλιεργησω μια μεγαλη ποικιλια απο διαφορα ενδημικα ειδη, στον μικρο μου κηπο. Εκτος απο την καλλιεργεια κανω και τα σχετικα πειραματα με τα αρωματα τους και ψαχνω παντα διαφορετικους τροπους για να τα χρησιμοποιησω. Αφου χρησιμοποιησα την αρωματικη μου μεντα για να γαρνιρω το τιραμισου με φραουλες, αποφασισα να φτιαξω και μια διαφορετικη μαρμελαδα με φραουλες, αρωματισμενες με μεντα και λεμονι.

Βαθμος δυσκολιας : 2/5
Διατηρηση : εως και 1 χρονο
Υλικα : 1 Kgr καθαρισμενες φραουλες,
            500gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
            4 κλαδακια μεντα,
            1 μεγαλο ακερωτο λεμονι.
Επι το εργον : Πρωτα απ'ολα, διαλεξτε ωραιες, ωριμες φραουλες. Αφαιρεστε το κοτσανακι τους και πλυντε τες καλα. Κοψτε τες σε μικρα κομματακια και βαλτε τες σε ενα ευρυχωρο, κατα προτιμηση γυαλινο, σκευος. Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε επιφανειακα την φλουδα απο το λεμονι, προσεχοντας βεβαια να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, το οποιο ειναι πικρο. Βαλτε τις φλουδες αναμεσα στις φραουλες και καλυψτε με την ζαχαρη. Αφηστε τις φραουλες για 5-6 ωρες, σε δροσερο μερος, ωστε να βγαλουν τα υγρα τους. Επειτα, αφαιρεστε τις φλουδες απο το λεμονι, μεταφερετε τις φραουλες και το ζουμακι τους σε μια κατσαρολα, προσθεστε και τον χυμο απο το λεμονι, φιλτραρισμενο, και βαλτε τες να βρασουν. Αφηστε τες να βρασουν σε χαμηλη φωτια, για 30-40 λεπτα, αφαιρωντας τον αφρο που θα σχηματιστει (δεν διαλυεται παντα, και αν παραμεινει μεσα στην μαρμελαδα θα χαλασει την οψη της). Οταν εχει σχεδον δεσει η μαρμελαδα, προσθεστε τα κλωναρακια απο την μεντα, αφου πρωτα τα εχετε πλυνει και τα εχετε στεγνωσει καλα. Επειδη μου αρεσει να εχει κομματια απο φρουτο η μαρμελαδα, δεν την πολτοποιω. Αν θελετε να την κανετε πολυ ομοιογενη, θα την πολτοποιησετε με ενα μιξερ χειρος, μολς αρχισει να δενει. Οταν ειναι ετοιμη η μαρμελαδα, αφαιρεστε τα κλωναρακια απο την μεντα και βαλτε την αμεσως σε αποστειρωμενα βαζακια. Κλειστε καλα τα καπακια, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα. Διατηρουνται για εναν χρονο περιπου, εκτος ψυγειου. Οταν ανοιχτουν τα βαζακια, πρεπει να μπουν στο ψυγειο και να καταναλωθουν συντομα.
Αν θελετε να εχετε πιο εντονη την γευση της μεντας, μπορειτε να ψιλοκοψετε τα φυλλαρακια της ή  να τα πολτοποιησετε μαζι με τις φραουλες, ετσι ωστε να παραμεινουν στην μαρμελαδα. Βεβαια, πρεπει να μειωστε την ποσοτητα.


CONFETTURA DI FRAGOLE ALLA MENTA

Durante gli anni dell'universita avevo scoperto le piante farmaceutiche e aromatiche, e da allora ne culto una vera passione. Gli ultimi anni ho riuscito a coltivare alcune specie nel mio giardinetto, che ogni anno si arrichisce. Le uso principalmente per praparare liquori ma cerco anche di usarli in vari modi non tanto consueti nella cucina greca. La menta l'ho associata alla fragola, durante la preparazione del tiramisu alle fragole. Ora ho passato alla confettura di fragole, aromatizzata con limone e menta.

Difficolta : 2/5
Conservazione : fino ad 1 anno
Ingredienti : 1 Kgr di fragole
                   500gr di zucchero di canna grezzo,
                   4 rametti di menta fresca,
                   1 limone grosso e non trattato.
All'opera : Prima di tutto, scegliete delle fragole belle e mature. Eliminate il picciolo e lavatele accuratamente. Tagliatele a pezzettini e ponetele in un recipiente capiente, preferibilmente di vetro. Con il pelapatate sbucciate il limone, cercando di non asportate anche la parte bianca che è amara. Mettete la buccia tra le fragole e coprite il tutto con lo zucchero. Lasciatele stare in luogo fresco per 5-6 ore, o per tutta la notte. Eliminate le buccia del limone, travasate in una pentola, aggiungete il succo del limone filtrato e portate ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 35-40 minuti, eliminando la schiuma che si formera con una schiumarola. In questo punto la confettura sarà abbastanza consistente. A me piace che la confettura contenga anche dei pezzetti di frutta. Se la volete piu omogenea, frullatela con un frullatore ad immersione. Quando la confettura avrà la consistenza desiderata e poco prima di ritirarla dal fuoco, aggiungete i rametti di menta, lavati e asciugati. Ritirate dal fuco e lasciate stare per 3-4 minuti. Eliminate i rametti di menta e mettete la confettura ancora scottente in barattoli sterilizzati. Chiudete con i coperchi e poneteli a raffreddare con la testa in giu. Si conservano in luogo fresco per piu di un anno. Una volta aperti i barattoli, conservateli nel frigo. 
Se volete la presenza della menta che sia più evidente, tritate le sue foglie prima di aggiungerle, o frullatele insieme alle fragole. Certo, dovete usare solo una decina di foglie per ogni chilo di fragole.

9 σχόλια:

  1. Θα ήθελα πολύ να δοκίμαζα τη μαρμελάδα σου θα πρέπει να είναι πολύ καλή!!!Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η προσθήκη της μέντας σαν αρωματικό. Η μέντα μου αρέσει ιδιαίτερα και έχω γλάστρες για φρέσκια. Δεν την έχω βάλει ποτέ στη μαρμελάδα φράουλα. Πιστεύω ότι θα ταιριάζουν πολύ. Συνήθως βάζω βανίλια.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ροδανθη
    Ευχαριστω Ροδανθη, καλη σου νυχτα!

    @Ειρηνη Ε.
    Οντως ειναι ωραιος ο συνδυασμος, οπως και το λεμονι παει με την φραουλα. Καλο σου βραδυ Ειρηνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ιδέα να αρωματίσεις τη μαρμελάδα σου με μέντα!
    Θα ενίσχυσε το άρωμά και τη γεύση της.
    Το χρώμα σου βγήκε εκπληκτικό Μαρίνα μου.

    Σε φιλώ και καλή συνέχεια!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνα μου πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!Φαντάζομαι πόσο νόστιμη και δροσερή είναι αυτή η μαρμελάδα!!!Μπράβο σου!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Kitchen Stories
    Ευχαριστω Ζαμπια μου!
    Πρεπει να ομολογησω το το πειραμα μου επετυχε!
    Φιλια και καλο Σ/Κ!

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω Ελενη μου!
    Φιλια κι απο μενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορώ να φανταστώ τα υπέροχα αρώματα που θα αναδύονται από την μαρμελάδα σου!
    Εξαιρετικός συνδυασμός!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία προσθήκη η μέντα στη μαρμελάδα.
    Ταιριάζει στη φράουλα.
    Πέτυχε η μαρμελάδα σου

    Καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω καλη μου Ελενα! Φιλια και καλο Σ/Κ!

    @Marion
    Ευχαριστω Marion, να εισα καλα!
    Καλο Σ/Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...