0

ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΚΛΑΣΣΙΚΟ // GUACAMOLE


ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΚΛΑΣΣΙΚΟ

Για το γκουακαμόλε, την Νο1 σάλτσα - ή dip αν θέλετε - της μεξικάνικης και Tex-Mex κουζίνας, έχουμε μιλήσει πολύ αναλυτικά στο παρελθόν, όταν είχαμε παρουσιάσει την παραλλαγή του με ντομάτα (δες εδώ).
Σήμερα θα φτιάξουμε την κλασσική του εκδοχή, που είναι πιο λιτή, αλλά εξ΄ίσου γευστική. Φέτος το καλοκαίρι ανακηρύχθηκε η αγαπημένη μας ... αλοιφή, όπως θα λέγαμε εμείς εδώ στα βόρεια, αφού με την δροσερή της γεύση συνόδεψε το ψητό μας ψαράκι, τα κρεατικά αλλά συχνά νοστίμισε και τα σάντουιτς μας.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 ώριμο αβοκάντο,
                1/2 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, 
                1 καυτερό πιπεράκι, jalapeño κατά προτίμηση,
                1 λάιμ,
                φρέσκο κόλιαντρο,
                1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το πιπεράκι και το κόλιαντρο.
Πολλές φορές αντί για κρεμμύδι βάζω σκαλόνιο. Το κόλιαντρο μην το παραλείψετε, αν και τώρα το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρείτε, δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Το πόσο καυτερό θα γίνει το γκουακαμόλε, εξαρτάται από το πιπεράκι που θα χρησιμοποιήσετε; αν δεν θέλετε να βγεί πολύ καυτερό, βάλτε λίγο στην αρχή και δοκιμάστε το.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το αβοκάντο κατά μήκος στη μέση μέχρι να βρεί το κουκούτσι, ανοίξτε το στα 2, αφαιρέστε το κουκούτσι και βγάλτε την σάρκα του με ένα κουταλάκι. Είναι σημαντικό το αβοκάντο να είναι ώριμο όσο πρέπει; αν είναι άγουρο και σκληρό όταν το αγοράσατε, αφήστε το 1-2 μέρες εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει. Αν είναι πολύ μαλακό και έχει αρχίσει να γίνεται καφεκίτρινη η σάρκα του, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το γκουακαμόλε.
Λιώστε την σάρκα του αβοκάντο με ένα πηρούνι. Δεν το βάζω ποτέ στο μπλέντερ, γιατί δεν πρέπει να γίνει σαν αλοιφή. Ραντίστε το αμέσως με το χυμό απο 1/2 λάιμ, γιά να μην μαυρίσει. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και αλατάκι. Δοκιμάστε και διορθώστε την γεύση, προσθέτοντας αν χρειάζεται χυμό λάιμ (εγώ συνήθως βάζω απο 1 ολόκληρο λάιμ) ή αλάτι.
Διατηρείται για 2-3 μέρες στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο ταπεράκι. Ενα τρικ για να το απομονώσετε από τον αέρα, ώστε να μην οξειδωθεί και μαυρίσει, είναι να καλύψτε την επιφάνεια του με μισό κρεμμύδι και να το σκεπάσετε με διάφανη μεμβράνη.

              

GUACAMOLE

Il guacamole è probabilmente la salsa più famosa della cucina messicana e Tex-Mex. Ne abbiamo già parlato dettagliatamente, quando vi avevo presentato la sua variante al pomodoro (vedi qui). 
Oggi prepariamo una guacamole più semplice, ma non meno saporita. E stata una delle nostre ricette preferite durante questa estate fin troppo calda, grazie al suo sapore fresco e alla facilità della preparazione. Ha accompagnato il pesce alla brace, la carne arrostita, ma ha insaporito anche i nostri panini di colazione.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 1 avocado maturo abbastanza,
                            1/2 piccola cipolla gialla,
                            1 peperoncino piccante, preferibilmente jalapeño,
                            1 limetta, 
                            1 ciuffo  di coriandolo fresco,
                            1 pizzico di pepe nero macinato,
                            sale qb.
Preparazione :
Tritate finemente la cipolla, il peperoncino ed il coriandolo.
Nel posto della cipolla, spesso ci metto anche lo scalogno. Non omettere il coriandolo, che dà al guacamole sapore e profumo caratteristico! Se non volete il vostro guacamole risulti troppo piccante aggiungete solo parte del peperoncino e regolate poi il suo sapore. 
Incidete l' avocado per la lunghezza fino a toccare il nocciolo, dividete in due, eliminate il nocciolo ed estraete la polpa con un cucchiaino. Schiacciatela poi con una forchetta; io evito di frullare la polpa perché poi la salsa viene troppo cremosa. Spruzzate subito con il succo di mezza limetta.
Aggiungete gli ingredienti restanti e mescolate. Correggete il sapore, aggiungendo succo di limetta o sale.
Si conserva nel frigo, entro un contenitore chiuso ermeticamente, per un paio di giorni. Un trucco per non annerire la superficie della guacamole, è di coprirla con mezza cipolla e poi con pellicola trasparente.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.