ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει ιδιαίτερα στον Δ. Κάποτε είχε κάνα-δυό μεξικάνικα εστιατόρια στην περιοχή της Ν.Κρήνης και πηγαίναμε αρκετά συχνά, αλλά να για να πω την αλήθεια το φαγητό τους δεν με ενθουσίαζε και τόσο πολύ, το έβρισκα αρκετά βαρύ. Κατά καιρούς φτιάχνω στο σπίτι μπουρίτος, φαχίτας ή εντσιλάδας, όμως μέχρι στιγμής δεν έτυχε να το οργανώσω και να καθίσω να γράψω αναλυτικά τις συνταγές... Με έπιασε η προκοπή λοιπόν και είπα να φτιάξω ένα ολοκληρωμένο μεξικάνικο γεύμα με μπουρίτος. Θα ξεκινήσω από τα συνοδευτικά, γκουακαμόλε και εντσιλάδας και αφήνω για τελευταία τα μπουρίτος.
Το γκουακαμόλε, είναι μία "σαλάτα", όπως θα την χαρακτηρίζαμε στην Ελλάδα, με βάση το αβοκάντο. Δεν είναι κάποια πρόσφατη δημιουργία, αντιθέτως η συνταγή του χρονολογείται από τα χρόνια των Αζτέκων! Η ονομασία του προέρχεται από την μεξικάνικη διάλεκτο, που έχει βάση την γλώσσα των Αζτέκων και ομιλείται ακόμη και σήμερα στο Μεξικό (nahuatl), και προέρχεται από τις λέξεις ahuacatl και molli που σημαίνει σάλτσα αβοκάντο. Βασικά συστατικά του, εκτός απο το αβοκάντο, είναι το λάϊμ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, που συμπεριλαμβάνουν υλικά όπως ντομάτα, φρέσκο κόλιαντρο, κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερό πιπεράκι και ίσως κάποια άλλα μπαχαρικά. Παραδοσιακά το αβοκάντο πολτοποιείται μέσα σε ένα πέτρινο γουδί, που ονομάζεται molcajete.
foto tratte dal web |
Στο μεξικάνικο γκουακαμόλε δεν προστίθεται sour cream ή μαγιονέζα, γιατί καλύπτουν την ντελικάτη γεύση του αβοκάντο. Και τα δύο είναι παρεμβάσεις της αμερικάνικης ή καλύτερα της Tex-Mex κουζίνας.
Μας αρέσει ιδιαίτερα το γκουακαμόλε με την ντομάτα και το κόλιαντρο, γι' αυτό και αυτή την συνταγή θα σας παρουσιάσω εδώ. Σημαντικό είναι το αβοκάντο που θα διαλέξετε να είναι το κατάλληλο, ώριμο όσο πρέπει και φρέσκο. Αν αυτό που θα βρείτε είναι άγουρο (όταν το πιέζετε είναι πολύ σκληρό) αφήστε το 3-4 μέρες εκτός ψυγείου να μαλακώσει; για να επιταχύνετε την διαδικασία βάλτε το μαζί με μια ντομάτα.
Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά : 1 ώριμο αβοκάντο,
1/2 μικρή ντομάτα,
1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο,
1 πρέζα πράσινο μπούκοβο,
1 μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι,
χυμό απο 1 λάϊμ.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ένα ωραίο ώριμα αβοκάντο. Προσέξτε να έχει ωραίο πράσινο χρώμα εξωτερικά; αν είναι πολύ σκούρο και μαλακό, το πιθανότερο είναι να είναι σχεδόν σάπιο. Εσωτερικά, η σάρκα του θα πρέπει να είναι πρασινωπή, ανοιχτόχρωμη και καθόλου μαυρισμένη. Χαράξτε το κατά μήκος και περιμετρικά με ένα μαχαίρι και χωρίστε το στα δύο. Ανοίξτε το, αφαιρέστε το κουκούτσι και με ένα κουταλάκι αδειάστε την σάρκα του. Βάλτε την σε ένα μπολάκι και πολτοποιήστε την με ένα πιρούνι. Καλύτερα μην το βάλετε στο μούλτι, δεν πρέπει να γίνει αλοιφή.
Περιχύσετε αμέσως με το χυμό από το λάϊμ. Αν μείνει εκτεθειμένο στον αέρα, πολύ γρήγορα θα μαυρίσει και δεν θα είναι ελκυστικό.
Κόψτε την ντομάτα στα δύο, αφαιρέστε το κοτσάνι και τα σπόρια και κόψτε την σε μικρά κυβάκια.
Προσθέστε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το κόλιαντρο και το μπούκοβο στο αβοκάντο και αναμείξτε. Αλατίστε σύμφωνα με το γούστο σας.
Αφήστε το γκουακαμόλε σε δροσερό μέρος (ψυγείο) για μισή ωρίτσα, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε το μέσα στην ίδια ημέρα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μέρες.
GUACAMOLE AL POMODORO
La cucina messicana piace particolarmente a D. Una volta c' erano anche a Salonicco un paio di ristoranti messicani, che a me non piacevano poi tanto però... Di tanto in tanto preparo burritos, enchiladas o fahitas a casa, ma finora non mi sono organizzata per scrivere e postare le rispettive ricette. Questa volta però ho deciso di presentare un pasto completo con burritos! Comincio dal guacamole, cioè dal contorno, e continuo con la salsa enchilada e i burritos.
Il guacamole è una salsa densa con base di avocado. Non è una preparazione della cucina moderna, anzi, la sua origine risale al tempo degli Aztechi. Il termine guacamole deriva dallo spagnolo messicano via nahuatl, il dialetto derivante dagli Aztechi che viene parlato ancora oggi a Messico; viene dalle parole ahuacatl e molli e significa salsa all' avocado.
Tranne all' avocado, ingredienti principali del guacamole sono il lime, il sale ed il pepe nero. Esistono variazioni con pomodoro, foglie fresche di coriandolo, cipolla, aglio, peperoncino e altre spezie. Il metodo tradizionale per preparare il guacamole vuole di pestare l' avocado entro un mortaio di pietra, chiamato molcajete.
foto tratta dal web |
Nel guacamole messicano originale non vengono aggiunte la panna acida o la maionese, perché coprono il sapore delicato dell' avocado. Tutti e due sono un adattamento statunitense o Tex-Mex della ricetta originale.
Ci piace particolarmente il guacamole al pomodoro e foglie di coriandolo, e questa sarà la ricetta che presenterò oggi. Molto importante per la preparazione del guacamole è di utilizzare l' avocado maturo ma fresco. Se l' avocado che troverete è acerbo (se premete con il dito è molto duro) lasciatelo per un paio di giorni fuori frigo; per accelerare la sua maturazione mettetelo a contatto con un pomodoro.
Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 avocado maturo,
1/2 piccolo pomodoro,
1 cucchiaio di cipolla tritata finemente,
1 cucchiaio di foglie di coriandolo tritate,
1 pizzico di fiocchi di jalapenos verdi,
1 grosso pizzico di sale marino,
succo da 1 lime.
Preparazione :
Con un coltello, incidete l' avocado per la lunghezza e tutto attorno e dividetelo in due. Eliminate il nocciolo e con un coltello ricavate la polpa.
Ponete in una ciotola e schiacciate con una forchetta. Meglio non frullarlo, siccome non deve risultare proprio come una pomata.
Irrorate subito con il succo del lime. La polpa de l' avocado, se resta esposta all' aria annerisce subito.
Tagliate il pomodoro in due, eliminate picciolo e semi e tagliate a cubetti.
Aggiungete il pomodoro, la cipolla, il coriandolo, i fiocchi di peperoni e mescolate. Salate a piacere.
Lasciate riposare in luogo fresco (frigo) per mezz' oretta, per insaporirsi.
Servitelo fresco.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεπτέμβριος και μπορώ να αρχίσω να χαίρομαι,αφού το καλοκαίρι μάλλον δεν είναι από τις αγαπημένες μου εποχές....
Υποδέχτηκες την πρωτομηνιά με μία αγαπημένη γεύση,εκτιμώντας την,όχι τόσο ως λάτρης της μεξικάνικης κουζίνας,όσο ως οπαδός του αβοκάντο.
Λατρεύω την βουτυράτη γεύση του και τις πολυποίκιλες εφαρμογές του στην κουζίνα.
Το γκουακαμόλε ,είναι μία από αυτές,αρκετά διαδεδομένο πλέον και στην χώρα μας.
Η προσθήκη της ντομάτας το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!!!!Θα δοκιμαστεί ,είναι βέβαιο,!!!!!!!
Σε φιλώ πολύ,πολύ!!!!!!!!!!!!
Καλο μηνα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΚι εγω δεν ειμαι φαν του καλοκαιριου, οταν δροσιζει ο καιρος αισθανομαι πιο καλα...
Ομολογω οτι το αβοκαντο δεν το γνωριζα και πριν ξεκινησω αυτην την ομορφη γαστριμαργικη περιπετεια του μπλογκ, ειναι αμφιβολο αν θα το δοκιμαζα ποτε! Ειναι ομως πολυ ωραιο υλικο και αφου εμαθα πρωτα να το διαλεγω, αρχισα σιγα σιγα και να το χρησιμοποιω στην κουζινα μου. Απαραιτητο το γκουακαμολε στο μεξικανικο μενου, αν τα πιατα ειναι και καυτερα, τοσο αυτο, οσο και το πικο ντε γκαλο δροσιζουν ευχαριστα!
Καλη εβδομαδα!
Φιλια Πολλα!