2

ΣΑΛΤΣΑ ΕΝΤΙΣΛΑΔΑ ♦♦ SALSA ENCHILADA


ΣΑΛΤΣΑ ΕΝΤΙΣΛΑΔΑ

Enchilada, εντσιλάδα, σημαίνει ουσιαστικά κάτι το οποίο περιέχει τσίλι (en+chile+ada = βάζω, προσθετω τσίλι). Στην μεξικάνικη κουζίνα, σάλτσα εντισλάδα ονομάζουν μια σάλτσα ντομάτας στην οποία προσθέτουν πάπρικα και τσίλι. Μπορεί να είναι από λίγο εως πολύ καυτερή. 
Enchiladas ονομάζουν επίσης τις τορτίγιες από καλαμποκάλευρο, τις οποίες γεμίζουν με διάφορα υλικά (κρέας, φασόλια, λαχανικά) τις τυλίγουν, τις βάζουν στη σειρά μέσα σε ταψί, ρίχνουν απο επάνω μπόλικη σάλτσα και τις ψήνουν όπως τα κανελόνια.
Συνταγές για την σάλτσα εντσιλάδα υπάρχουν πολλές με μικρές διαφορές στα μπαχαρικά. Μπορείτε να την κάνετε όσο καυτερή θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο, στην συνταγή που σας δίνω χρησιμοποίησα τα αποξηραμένα, για ευκολία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ντομάτα στον τρίφτη, εγώ έβαλα απο την πασσάτα που είχα φτιάξει πέρισυ το φθινόπωρο. Η πάστα πιπεριάς είναι δική μου προσθήκη, δεν έχει βέβαια καμμία σχέση με την μεξικάνικη κουζίνα αφού προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα. Στις κλασσικές συνταγές προσθέτουν μπόλικη πάπρικα σε σκόνη, η αναλογία για την συγκεκριμένη δόση υλικών είναι 2 1/2 κ.σ.

Δόση : ένα βαζάκι περίπου 300 gr
Βαθμός δυκολίας : εύκολο
Υλικά : 50 gr καλαμποκέλαιο,
                 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γοχ.,
                 300 gr πασσάτα ντομάτας,
                 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου,
                 1 κ.σ. γεμάτη πάστα πιπεριάς,
                 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή,
                 1 κ.γ. κύμινο,
                 1 κ.γ. ρίγανη,
                 1 κ.γ. σκόρδο γκρανουλέ,
                 1 κ.γ. νιφάδες κρεμμυδιού, 
                 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη demerara,
                 πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Βάλτε το καλαμποκέλαιο σε μία μικρή κατσαρόλα και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε  το αλεύρι και σωτάρετε για 1 λεπτό. Ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην σχηματιστούν σβώλοι, προσθέστε την πασσάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην "πιάσει". 
Κατεβάστε την από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.
Διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες.


SALSA ENCHILADA

Il termine enchilada indica qualche preparazione che contiene chili (en+chile+ada = aggiungo chili, faccio insaporire con chili). Nella cucina messicana, la salsa enchilada è una salsa al pomodoro preparata con l' aggiunta di abbondante paprica dolce o piccante. La sua piccantezza può variare secondo ai gusti.
Enchiladas vengono chiamate anche le tortillas di farina di mais, arrotolate su se stesse al modo dei cannelloni, farcite con vari ingredienti (carne, verdure o fagioli) poi disposte in una teglia, condite con abbontante salsa al pomodoro e cotte al modo dei cannelloni.
Esistono tante ricette per la salsa enchilada, con piccole variazioni agli ingredienti. Potete preparala quanto piccante vi piace. Potete utlizzare la cipolla è l' aglio freschi; io ho utilizzato quelli liofilizzati, per comodità. Potete utilizzare la polpa di pomodori freschi, io ho aggiunto della passata fatta a casa. La pasta di peperoni rossi è pure una aggiunta mia, siccome viene dalla cucina turca. Al suo posto potete utilizzare la paprica dole, la dose è 2 1/2 cucchiai.

Dosi : 1 barattolo da 300 gr ca.
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 50 gr di olio di semi di mais,
                              1 cucchiaio colmo di farina,
                              300 gr di passata di pomodoro,
                              1/2 tazza di brodo di pollo,
                              1 cucchiaio colmo di pasta di peperoni rossi,
                              1 cucchiaino di paprica piccante,
                              1 cucchiaino di cumino,
                              1 cucchiaino di origano,
                              1 cucchiaino di aglio granulato,
                              1 cucchiaino di cipolla disidratata, 
                              1 cucchiaino di zucchero demerara,
                              pepe macinato al momento,
                              sale qb.
Preparazione :                     
Ponete l' olio di semi di mais in una piccola casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la farina e lasciate cuorete per un paio di minuti. Mescolando per evitare di formare dei grumi, aggiungete il brodo, la passata e tutti gli ingredienti restanti. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 6-7 minuti, fino a rapprendere. Mescolate continuatamente per non attaccare.
Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Si conserva nel frigo per 5-6 giorni.   


2 σχόλια:

  1. Μαρινάκι μου καλώς σε ξανά βρήκα ! Καλό χειμώνα και όσο για τη σάλτσα σου...μούρλια...τη θέλω μαζί με όλα αυτά τα συνοδευτικά που βλέπω στο τραπέζι σου, χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο φθινοπωρο και καλο χειμωνα Λιλια μου! Το γκουακαμολε και το πικο ντε γκαλο ειναι απαραιτητα μετα την καυτερη εντσιλαδα!
      Φιλια πολλα, χαιρομαι πολυ που θα τα ξαναλεμε!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.