ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ
Οι ριγανοκεφτέδες δεν είναι τίποτε άλλο απο πατατοκεφτέδες αρωματισμένοι με μπόλικη ρίγανη. Φημισμένο μεζεδάκι του όμορφου Πηλίου, φτιάχνονται με φρέσκια μυρωδάτη ρίγανη, που φυσικά αφθονεί στο βουνό.
Η συνταγή σε δικιά μου παραλλαγή, με φρέσκια ρίγανη (έχω ακόμη στην γλάστρα μου!) και τυράκι μοτσαρέλα, για να μπορέσουν να τους απολαύσουν όλοι στην οικογένεια μας, ακόμη και αυτοί που δεν είναι φαν των πιό πικάντικων τυριών!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 3 μέτριες πατάτες (500 gr πουρές),
1 αυγό,
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,
4-5 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.σ. ξερή τριμμένη,
πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
αλάτι,
100 gr μοτσαρέλα για μαγειρική.
για το τηγάνισμα : αλεύρι,
σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Βάλτε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (20 λεπτά περίπου). Αφήστε τες σχεδόν να κρυώσουν, ξεφλουδίστε τες και περάστε τες απο το εργαλείο για τον πουρέ.
Προσθέστε το αυγό, την φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη ψιλοκομμένη αν είναι φρέσκια και τέλος την μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομματάκια. Πλάστε τους κεφτέδες.
Βάλτε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Αλευρώστε τους ριγανοκεφτέδες, πιέστε τους να πλατύνουν και τηγανίστε τους μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Ακουμπήστε τους σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρετε τους ριγανοκεφτέδες ζεστούς!
POLPETTE ALL' ORIGANO E MOZZARELLA
Riganokefèdes, ossia polpette all' origano, una gustosa ricetta tradizionale dell' area di monte Pelion. Non sono altro che polpette di patata, aromatizzate con origano fresco, che abbonda sulla montagna. Di solito aggiungono un formaggio più piccante dalla mozzarella che ho scelto io, pe. il pecorino, ma in famiglia ci sono persone che non gradiscono i formaggi di sapore e odore forte ed ero costretta ad arrangiarmi...
Serviteli come antipasto, noi li abbiamo accompagnati con il solito aperitivo greco, l' ouzo!
Dosi : per 4 persone
Diffcoltà : facile
Ingredienti : 3 patate di media grandezza (500 gr di purea),
2 cucchiai pangrattato,
4-5 rametti origano fresco o 1 cucchiaio abbondante di essiccato,
pepe macinato al momento,
sale,
100 gr mozzarella da cucina.
per friggere : poca farina,
olio di semi,
Preparazione :
Lavate le patate e fatele lessare in abbondante acqua, fino ad intenerire (20 minuti ca.). Lasciate che si raffreddino, sbucciate e passatele dal passapatate.
Aggiungete l' uovo, il pangrattato, sale, pepe, l' origano tritato finemente se fresco, ed infine la mozzarella da cucina sminuzzata a cubetti piccolini. Amalgamate e formate delle polpette.
In un tegame versate abbondante olio e portate sul fuoco. Passate le polpette dalla farina, schiacciatele per farle appiattire e fatele friggere nell' olio caldo, fino a dorare. Posizionate su carta assorbente per sgocciolare l' olio in eccesso.
Servite le polpette all' origano calde!
Λαχταριστοί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους φαντάζομαι ζεστούς ζεστούς!
Και φυσικά με τίποτα δεν σταματάς στον έναν!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ Ελενα μου! Πραγματικά ζεστοί είναι άλλο πράγμα!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
questa devo proprio segnarla! grazie
ΑπάντησηΔιαγραφήamelie
grazie cara!
ΔιαγραφήΠόσο αγαπάμε τους πατατοκεφτέδες!!!Και ως τώρα δεν έτυχε να έχω προσθέσει ως μυρωδικό τη ρίγανη,παρότι την χρησιμοποιώ πολυ για το γήινο καιι υπέροχο άρωμα της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως χρησιμοποιώ κεφαλοτύρι όταν τους πλάθω.Όμως θα δοκιμάσω και την μοτσαρέλα που μας προτείνεις....σίγουρα θα είναι πιο ´´ήσυχο το γευστικό αποτέλεσμα !
Τους βλέπω ροδοκόκκινους και τραγανούς ,τόσο λαχταριστούς!!
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!
Φιλιά πολλά,πολλά!
Καλησπερα Φωτεινή μου! Και με το κεφαλοτυρι γινονται πεντανοστιμοι, η μοτσαρελα ειναι οντως πιο ουδετερη, αλλα ειναι και υπεροχη οταν λιωνει και σχηματιζει "κλωστες".
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ. Φιλια πολλα!
Το "βασίλειο" μου για ένα γεμάτο πιάτο... Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγητό, που παρακάλαγα γονατιστή τη μάνα μου να φτιάχνει...
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Εγω δεν τους γνωριζα απο το σπιτι μου Πηνελοπη μου, τους συναντησα τα τελευταια χρονια που ασχολουμαι με το blog, ειναι μεσα απο την ατελειωτη λιστα με τις συνταγες που θελω να δοκιμασω...
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ! Φιλια!
Πωπωωωωω! Υπέροχοι οι ριγανοκεφτέδες... τέλειοι είναι και με τη μοτσαρέλα πρέπει να γίνονται νοστιμότατοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ!
Φαντάζομαι το άρωμα τους! Να ρωτήσω κάτι, επειδή είμαι και λίγο άσχετη με τα ιταλικά τυριά. Μπορεί να το έχεις γράψει αλλά να μην το έχω δει. Τι εννοείς όταν λες μοτσαρέλα για μαγειρική;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο αρωμα οντως σκιζουν!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι καπου εχω ξαναγραψει για την μοτσαρελα για μαγειρικη, mozzarella da cucina την λενε οι Ιταλοι. Ειναι μια μοτσαρελα σε κομματι συμπαγες, που δεν διατηρειται στο νερο. Περιεχει πολυ λιγοτερο νερο και οταν λιωνει γινεται απιστευτη, ολο ινες ατελειωτες! Απο γευση ειναι ιδια με την γνωστη μας μοτσαρελα, η οποια στην πραγματικοτητα ονομαζεται fior di latte, αν προσεξεις σε καποιες ιταλικες μοτσαρελες που κυκλοφορουν και εδω το γραφει στην συσκευασια. Δεν εχει καμμια σχεση με το "τουβλο" που το ονομαζουν μοτσαρελα και θα το βρεις στον παγκο των τυριων. Αν το προσεξεις θα δεις οτι κατ' αρχηςν ειναι κιτρινωπο, και στην πραγματικοτητα ειναι τυρομαζα με γευση μοτσαρελα, κατ' εμε, δεν εχει καμμια σχεση με τυρι, ειναι ενα καθαρα βιομηχανοποιημενο υποκαταστατο. Την μοτσαρελα για μαγειρικη την χρησιμοποιουν στις πιτσες, και επαγγελματικα. Αν δοκιμασεις να φτιαξεις πιτσα με την κοινη μοτσαρελα (το φιόρ ντι λάτε) θα δεις οτι βγαζει πολυ νερο, οσο και να την αφησεις να στραγγισει. Ειναι λιγο δυσευρετη ομως. καποτε την εβρισκα σε γνωστο μεγαλο super market, πλεον την βρισκω μονο σε γνωστο μεγαλο καταστημα χονδρικης, και παλι καλα που εχει και συσκευασια του μισου κιλου, γιατι δεν μπορεις να την διατηρησεις για πολυ καιρο, πρεπει να καταναλωθει σχεδον αμεως μολις ανοιχτει η συσκευασια της...
Αυτα!
Φιλια πολλα!
Ευχαριστώ πολύ! Μου έλυσες όλες μου τις απορίες :)
ΔιαγραφήΗ μοτσαρέλα έκανε τη διαφορά νομίζω! Τους έκανες στρουμπουλούς και χρυσοτηγανισμένους, όπως μου αρέσουν^^ Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα τους εδωσε διαφορετικη γευση, αλλα και με ενα ωραιο πεκορινο ή ακομη καλυτερα με παρμιτζιανο θα ηταν πολυ νοστιμοι!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Υπέροχοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει που δείχνουν τόσο στρουμπουλοί και λαχταριστοί!
Φιλιά
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΑμααααααααν! Τι απίθανοι κεφτέδες είναι αυτοί! Και ξέρεις τώρα Μαρίνα, ότι τρελαίνομαι για κάθε είδους κεφτέδες.... Σκέτος πειρασμός! Τόσο αρωματικοί και λαχταριστοί... Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελεαννα μου! Κι εμας μας αρσουν οι κεφτεδες, μαλιστα συνηθιζω να φτιαχνω το Σαββατο, γιατι γινονται και γρηγορα, και τους συνοδευουμε με ενα τσιπουρακι!
ΔιαγραφήΦιλια Πολλα!