0

FRIJOLES REFRITOS (ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ ΦΑΣΟΛΙΩΝ) // FRIJOLES REFRITOS (CREMA DI FAGIOLI)


FRIJOLES REFRITOS
(ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ ΦΑΣΟΛΙΩΝ)

Στην συνέχεια των μεξικάνικων πιάτων, σήμερα θα δοκιμάσουμε έναν γευστικότατο πουρέ φασολιών. Frijoles refritos (φριχόλες ρεφρίτος), δηλαδή τηγανητά φασόλια, είναι ένας πικάντικος πουρές με βρασμένα φασόλια, που συνοδεύει πολλά μεξικάνικα πιάτα και νοστιμίζει μπουρίτος και φαχίτας. Μπορείτε όμως να το συναντήσετε και ως ντίπ, συνοδευόμενο από νάτσος.
Στην μεξικάνικη κουζίνα φτιάχνεται με ξερά μπαρμπουνοφάσουλα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες ποικιλίες φασολιών, όπως τα κόκκινα ή τα μαύρα φασόλια. Τα φασόλια μουλιάζονται αποβραδύς, έπειτα τα βράζουν καλά, τα στραγγίζουν και τέλος τα βάζουν στο τηγάνι - εξ' ού και τηγανητά φασόλια - προσθέτουν χοιρινό λίπος (λαρδί) και τα υπόλοιπα μυρωδικά, τα σωτάρουν και τέλος τα πολτοποιούν να γίνουν σαν πουρές. 
Εγώ για ευκολία χρησιμοποίησα κόκκινα φασόλια κονσέρβας. Τον πουρέ δεν τον πολτοποίησα εντελώς, αλλά άφησα κομματάκια. Τα frijoles refritos μου έγιναν πικάντικα αλλά όχι πολύ καυτερά.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (250gr),
               2 κ.σ. χοιρινό λίπος (λαρδί),
               1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους,
               1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
               1/2 κ. καφέ κύμινο,
               1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
               1/2 κ.γ. πράσινο μπούκοβο,
               1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο,            
               αλάτι.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στην πασαδοσιακή συνταγή για τα frijoles refritos χρησιμοποιούν το χοιρινό λίπος, δηλαδή αυτό που θα λέγαμε λαρδί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έτοιμο στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πολύ εύκολα (συνταγή εδώ). Αν δεν έχετε λαρδί, μπορείτε να βάλετε βούτυρο ή κάποιο σπορέλαιο, αλλά η γεύση και το άρωμα δεν θα είναι τα ίδια.
Βάλτε το λαρδί σε ένα βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σωτάρετε 1-2 λεπτά.  Στραγγίστε τα φασόλια από τον ζωμό τους και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Αν είναι πολύ στεγνά, προσθέστε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό. Αλατίστε και προσθέστε και τον κόλιαντρο.
Κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά και πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ.
Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.
Αν το παρουσιάσετε ως ορεκτικό, μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγο τριμμένο τσένταρ και να συνοδέψετε με νάτσος ή ψημένες τορτίγιας.  


FRIJOLES REFRITOS  
(CREMA DI FAGIOLI)

Ritorniamo alla cucina messicana con una crema di fagioli saporitissima e stuzzicante. Frijoles refritos significa non altro che fagioli fritti, che certo non sono fritti fritti ma si preparano in padella con tanto di strutto e spezie. Viene servita come contorno o aggiunta alla farcitura di burritos o fajitas per esaltare il loro sapore, ed infine come antipasto o con l' aperitivo accompagnata da nachos.
La ricetta messicana tradizionale utilizza i fagioli borlotti secchi, ma si può utilizzare anche altre varietà come i fagioli rossi o quelli neri. I fagioli vengono messi in ammolo per tutta la notte, poi vengono cotti, sgocciolati, messi in padella con lo strutto, le spezie e gli aromi ed infine frullati per diventare una sorta di purè.
Non avendo tanto tempo alla mia disposizione, ho utilizzato i fagioli in scatola già cotti. Non ho frullato poi tanto i mei frijoles refritos, siccome l' idea della crema non mi attirava poi tanto. Con gli ingredienti che ho utilizzato la mia crema di fagioli è venuta mediamente piccante.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 scatola di fagioli rossi cotti (250gr),
                            2 cucchiai di strutto,
                            1 cipolla,
                            1 spicchio d' aglio grosso,
                            1/2 cucchiaino del caffè cumino macinato
                            1 cucchiaino paprica dolce,
                            1/2 cucchiaino fiocchi di peperoni jalapenos,
                            1 cucchiaio coriandolo fresco tritato,
                            sale qb.
Preparazione :
Tritate la cipolla e l' aglio.
La ricetta tradizionale dei frijoles refritos richiede lo strutto o il ladro. In alternativa potete utilizzare olio di semi di mais o burro, anche se il sapore non sarà lo stesso.
Ponete lo strutto in una padella capiente e portate sul fuoco, Una volta fuso e scaldato aggiungete la cipolla e lasciate soffrigere fino ad appassire. Aggiungete l' aglio e le spezie e saltate per un paio di minuti. Scolate i fagioli e aggiungeteli nella padella. Saltate per 3-4 minuti. Se risultano troppo secchi aggiungete 2-3 cucchiai di brodo o acqua caldi. Salate a piacere e aggiungete il coriandolo tritato. Ritirate dal fuoco e frullate con un frullatore ad immersione.
I frijoles refritos vengono serviti sia caldi che freddi.    
Se li servite come antipasto, cospargete con formaggio cheddar grattugiato e accompagnate o nachos o trotillas fritte.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.