0

ΨΩΜΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANE AI FICHI FRESCHI, CON LIEVITO MADRE


ΨΩΜΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Η εποχη των συκων ξεκινησε! Ευκαιρια να δικιμασετε μια ασυνηθιστη προταση για ψωμι, με φρεσκα συκα. Ειναι ενα αφρατο ψωμακι, αρωματικο με υπεροχη τραγανη κορα. Η γευση του δεν ειναι πολυ γλυκεια, αν και δεν θα το συνιστουσα για να συνοδευσει το κυριως γευμα σας. Ειναι ομως πολυ καλο για κολατσο, και συνοδευει ανετα αλλαντικα ή γλυκα τυρια, καθως επισης ειναι τελειο αλειμμενο με μαρμελαδα ή μερεντα.

Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι
                (εναλλακτικα 20 gr νωπη μαγια μπυρας),
                300 gr αλευρι δυνατο,
                200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                200 ml ζουμι απο τα βρασμενα συκα,
                2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο,
                3 κουταλακια του γλυκου μελι ελατης βανιλια,
                1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                7-8  μεγαλα φρεσκα πρασινα συκα.
Παρασκευη : 
Αν χρησιμοποιησετε φυσικο προζυμι, ξεκινηστε απο την προηγουμενη ημερα, αναζωογωνοντας το : διαλυστε το προζυμι σε 75 ml νερο, προσθεστε 150 gr απο το δυνατο αλευρι, και ζυμωστε το καλα. Αφηστε το σε θερμοκρασια δωματιου, σκεπασμενο με μια μεμβρανη,  για τουλαχιστον 12 ωρες, ή για ολη τη νυχτα. 
Βραστε τα 4 συκα σε 300 ml νερο, για 20 λεπτα. Σουρωστε το ζουμι και κρατηστε το στην ακρη. 
Διαλυστε το αναζωογονημενο προζυμι σε 150 ml απο το χλιαρο ζουμι των συκων (καντε το ιδιο επισης αν χρησιμοποιησετε μαγια μπυρας). Προσθεστε τα υπολοιπα αλευρια, το λαδι και το μελι και ζυμωστε καλα, ωστε να παρετε μια ζυμη ελαστικη και μαλλον συμπαγη. Σκεπαστε την ζυμη με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (για το φυσικο προζυμι, χρειαζονται 3-4 ωρες).
Ξεφλουδιστε τα υπολοιπα συκα, και κοψτε τα σε πολυ μικρα κομματακια. Προσθεστε 200 gr στη ζυμη του ψωμιου. Πλαστε καλα και στο τελος προσθεστε και το αλατι. Σκεπαστε τη ζυμη με το πανι, και αφηστε την  να ξεκουραστει για μια ωρα. 
Επειδη τα συκα θα βγαλουν το νερο τους μεσα στη ζυμη, πολυ πιθαναο να χρειαστει να προσθεστε λιγο ακομη απο το δυνατο αλευρι. Πλαστε τη ζυμη σε μια φραντζολα, και αφηστε τη  να ξεκουραστει , σκεπασμενη, για μια ωριστα ακομη. 
Αλειψτε την φραντζολα με λιγο απο το ζουμι των βρασμενων συκων και ψηστε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C. Μετα απο 10 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C, και ψηστε την για ακομη 20 λεπτα, μεχρι να ροδισει. Βγαλτε την απο τον φουρνο, και αφηστε την να κρυωσει επανω σε μια σχαρα.


PANE AI FICHI FRESCHI, CON LIEVITO MADRE

La stagione dei fichi è arrivata. Ecco la ricetta per un pane insolito. Il suo sapore non risulta molto dolce, direi che non è addato per accompagnare il pasto, ma è ottimo per colazione e per accompagnare sia salumi e formaggi dolci chè spalmato di marmellata o nutella.

Ingredienti : 150 gr di lievito madre
                             (in alternativa 20gr di lievito di birra fresco),
                              300 gr di farina manitoba,
                              200 gr di farina 00,
                              200 ml brodo di cottura dei fichi,
                              2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              3 cucchiaini di miele da abete,
                              1/2 cucchiaino di sale fino,
                              7-8  fichi freschi, grossi.
Preparazione : 
Rinfrescate il lievito madre : fatelo stemperare in 75 ml di acqua, aggiungete 150 gr di farina manitoba e impastate. Lasicatelo a lievitare per almeno 12 ore, o per tutta la notte, a temperatura ambiente. 
Fate cuocere i 4 fichi a 300 ml d'acqua, per 20 minuti. Passate il brodo di cottura da un colino, e tenetelo a parte. 
Stemperate il lievito madre rinfrescato, con 150 ml di brodo di cottura dei fichi, ancora tiepido (fate lo stesso anche se utilizzerete il lievito di birra). Aggiungete le farine, il miele, l'olio ed impastate bene. Coprite l'impasto con un canovaccio, e lasciatelo in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume (per il lievito madre ocorrono 3-4 ore). 
Sbucciate i fichi restanti, tagiateli a piccoli pezzetini e aggiungete 200 gr all'impasto. Impastate bene e alla fine aggiungete anche il sale. Coprite con il canovaccio e lasciatelo riposare per un'oretta. 
Siccome i fichi lasceranno la loro acqua nell' impasto, aggiungete un pochino di farina, se necessario, e formate una pagnotta. Copritela del canovaccio e lasciatela lievitare per ancora un'oretta. 
Spenellatela con un po' di acqua di cottura dei fichi e infornatela, in forno preriscaldato ai 220°C. 10 minuti dopo, abbassate la temperatura ai 200°C e lasciate cuocere per 20 minuti ancora, fino a dorare la superficie. 
Sfornate e lasciate la pagnotta raffreddare su una grattella. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.