0

PISELLI E CARCIOFI ALL'ANETO ***** ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


PISELLI E CARCIOFI ALL'ANETO

La nonna Andromaca preparava sempre i piselli in questo modo, accompagnati di carciofi e aneto. Certo, dovevamo impegnare metà giornata per mondare i carciofi e sgranare i piselli, ma poi, quando l'odore delle verdure che bollivano in pentola, invadeva la casa, ci sentivamo appagati!

Ingredienti : 1 Kgr di piselli freschi, sgranati (anche congelati),
                  10 carciofi,
                  1 cipolla grossa,
                  2 cipollotti freschi,
                  1 spicchio d'aglio in camicia,
                  1 grossa carotta, tagliata a cubetti,
                  1 tazza di aneto trittato,
                  1 cucchiaino raso di zucchero,
                  1/2 tazza olio di oliva,
                  brodo vegetale q.b.,
                  sale e pepe.
Preparazione : 
Mondate i piselli, i carciofi e i cipollotti. Tagliate i cipollotti a sottili rondelle, e trittate la cipolla. In una pentola, mettete l'olio e rosolate la cipolla, i cipollotti e l'aglio. Aggiungete i piselli, i carciofi e la carotta. Fatte soffrigere le verdure per alcuni minuti. Aggiungete il brodo vegetale (o brodo vegetale di carne, anche se lo sapore non sara lo stesso...), lo zucchero, l'aneto e infine sale e pepe a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per mezz'oretta ca ( in pentola a pressione, 15 min. a pressione moderata). 
Sevite con una buona fetta di formaggio feta.


ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Αρωματα και γευσεις απο τη παιδικη μου ηλικια : o κλασσικος λαδερος αρακας της γιαγιας Ανδρομαχης.
Οταν ημασταν μικρα και ανακατευομασταν κι εμεις στην κουζινα, μας εβαζε να τη βοηθαμε καθαριζοντας τον αρακα; εκεινη αναλαμβανε τις αγκιναρες, που συνηθως ηταν γεματες ψαλιδες, που εμεις βεβαια τις φοβομασταν, και τσιριζαμε καθε φορα που πεταγοταν καποια μεσα απο τα πυκνα τους φυλλα.


Υλικα : 1 Kgr φρεσκα μπιζελια (ή και κατεψυγμενα),
           10 αγκιναρες,
           1 μεγαλο κρεμμυδι,
           2 φρεσκα κρεμμυδακια,
           1 σκελιδα σκορδο με τη φλουδα ( για να την αφαιρεσουμε),
           1 μεγαλο καροτο, κομμενο σε κυβακια,
           1 φλυτζανι τσαγιου ανηθο ψιλοκομμενο,
           1 κουταλακι κοφτο ζαχαρη,
           1/2 φλυτζανι λαδι ελιας,
           ζωμο λαχανικων,
           αλατι και πιπερι.   
Παρασκευη : 
Καθαριστε τον αρακα και τις αγκιναρες (δειτε εδω το πως). Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και τα κρεμμυδακια. Σε μια κατσαρολα, βαλτε το λαδι και ροδιστε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι και το σκορδο. Προσθεστε τον αρακα, τις αγκιναρες και το καροτο και γιαχνιστε τα για λιγα λεπτα. Προσθεστε τον ζωμο λαχανικων, τη ζαχαρη, τον ανηθο και τελος, αλατι και πιπερι. Αφηστε να σιγοβρασει για μιση ωρα περιπου (στη χυτρα ταχυτητας, 15 λεπτα στη χαμηλη πιεση).
Σερβιρετε με ενα μεγαλο κομματι τυρακι φετα.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...