12

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ♦♦ PATATOSSALATA

 
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Πως ειναι δυνατον να εχω γραψει πανω απο 600 συνταγες σε αυτο το blog μεχρι σημερα και να μην σας εχω παρουσιασει ακομη την φημισμενη πατατοσαλατα μου! Αυτη η πατατοσαλατα δεν λειπει απο κανενα μας μεγαλο τραπεζι και μαλιστα, καπου ολοι πια την εχουν μαθει και την αναζητουν! Το περιεργο βεβαια ειναι οτι εδω και τοσα χρονια δεν την εχει βαρεθει κανεις (εγω να πω την αληθεια καπου βαρεθηκα να την φτιαχνω, θελω να δοκιμαζω παντα καινουργια πραγματα...) 
Δεν μπορω να θυμηθω απο που μου ηρθε η εμπνευση για την δημιουργια της, ενω η συνταγη της παραμενει αναλλοιωτη για τουλαχιστον μια δεκαετια τωρα, αφου καθε προσπαθεια νεωτερισμου απετυχε και παντα ξαναγυριζαμε στην αρχικη συνταγη. 
Ειναι πολυ ευκολη στην παρασκευη της, και διατηρειται ανετα για μια εβδομαδα στο ψυγειο.

Δοση : για 10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 4 μετριες πατατες,
                  1 μικρο κρεμμυδι,
                  1/2 φλ. ανηθο ψιλοκομμενο,
                  1 φλ. (100 gr) μικρα αγγουρακια τουρσι,
                  2 κ.σ. καπαρη σε αρμη,
                  250gr μαγιονεζα,
                  φρεσκοτριμμενο πιπερι,
                  αλατι. 
Προετοιμασια : 
Πλυντε καλα τις πατατες εξωτερικα, βαλτε τες  σε μια κατσαρολα, προσθεστε νερο μεχρι να τις σκεπασει και βαλτε τες να βρασουν μεχρι να μαλακωσουν (15-20 λεπτα). Στραγγιστε τες απο το νερο, αφηστε τες να χλιαρινουν και αφαιρεστε την φλουδα. Κοψτε τες σε μικρα κυβακια 1εκ και βαλτε τες μεσα σε ενα ευρυχωρο σκευος. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και τα αγγουρακια. Προσθεστε τα στις πατατες μαζι με την καππαρη, τον ανηθο και την μαγιονεζα. Προσθεστε φρεσκοτριμμενο πιπερακι και αλατι. Αναμειξτε ολα τα υλικα, προσεχοντας ομως να μην λιωσουν τελειως οι πατατες. Ρυθμιστε στο αλατι. 
Αφηστε την πατατοσαλατα να σταθει για ενα διωρο σε δροσερο μερος, για να δεσουν οι γευσεις. 
Διατηρειται στο ψυγειο και σερβιρεται δροσερη.



PATATOSSALATA 
(PATATE LESSATE ALLA MAIONESE)

Patatossalàta, ossia insalata di patate in greco, siccome tutto quanto viene servito come antipasto e contiene verdure o ha un aspetto cremoso viene chiamato insalata.
Questa è una ricetta di mia ispirazione di vecchia data, ed è strano come non l'ho presentata nel blog finora. Non manca mai dai nostri pranzi festivi, e perdippiù, amici e parenti ormai la conoscono e la ricercano, siccome il suo sapore stuzzicante piace a tutti! 
Molto facile da preparare, viene conservata nel frigo per una settimana.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 patate medie,
                               1 cipolla piccola,
                               1/2 tazza di aneto tritato finemente,
                               1 tazza (100gr) di cetriolini sott'acetto,
                               2 cucchiai di capperi sott'acetto,
                               250 gr di maionese,
                               pepe macinato,
                               sale. 
Preparazione : 
Lavate bene le patate, ponetele in una pentola, coprite di acqua e ponete sul fuoco. Lasciate cuocere per 15-20 minuti, fino che diventino teneri. Scolate, lasciate intiepidire e sbucciatele. Tagliatele a cubetti di 1 cm e ponetele in un recipiente capiente.
Tritate finemente la cipolla e tagliate i cetriolini a cubetti molto piccoli. Aggiungete tutti e due alle patate, insieme ai capperi, l'aneto e la maionese. Aggiungete del pepe macinato e un po' di sale e mescolate, facento attenzione a non fare le patate diventare una purea. Regolate di sale. 
Lasciate riposare in luogo fresco per un paio d'ore, per insaporirsi. 
Viene conservata nel frigo e servita fresca.
Accompagna piatti di carne o di pesce o viene servita come "mezès", cioè accompagna l'aperitivo greco per antonomasia, l'uzo!



12 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστή!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Buona! Semplice e golosa!! Una semplice grande idea!!
    A prestissimo!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρίνα μου, πέρασα να ευχηθω καλό Πάσχα αλλά πριν φύγω λέω να πάρω και ένα πιάτο από την υπέροχη σαλάτα σου! Φαίνεται πολύ πολύ νόστιμη!
    Καλή Ανάσταση και καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Ανασταση Αναστασια μου!
      Να περασεις πολυ καλα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  4. Νόστημη ακούγεται, ότι πρέπει για να συνοδεύσει το κατσίκι τώρα το Πάσχα.
    Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις την εχουμε πλεον καθιερωσει στα τραπεζια μας!
      Καλη Ανασταση!

      Διαγραφή
  5. Καλό Πάσχα Μαρίνα, και γευστικό, αφού συνδυάζεται με οικογενειακά/φιλικά τραπεζώματα με τον οβελία πρωταγωνιστή!
    Νομίζω η σαλάτα σου θα κάνει το γεύμα νοστιμότερο σίγουρα!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανικα ετσι ειναι το Πασχα Ζαμπια μου, μονο που εγω φετος θα το περασω στην δουλεια... Καποιες ετοιμασιες εγιναν βεβαια, αλλα τραπεζι δεν θα γινει αυτην τη φορα, μονο ... ταπερακι πισω απο τον παγκο!
      Καλο Πασχα!
      Με υγεια και χαρα!

      Διαγραφή
  6. Μ΄αυτή την πατατοσαλάτα μια χαρά Πάσχα θα κάνουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.