13

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ♦♦ POLPO AI PISELLI


ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Μάλλον ασυνήθιστος συνδυασμός για την Ελληνική κουζινα. Η έμπνευση ήρθε παλι απο την Ιταλική κουζίνα και αφού δοκιμάσαμε τις πολύ πετυχημένες σουπιές με αρακά.
Είναι μια γευστική έκπληξη και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε, ιδίως αυτήν την εποχή που μπορείτε να βρείτε και φρέσκο αρακά! 
Χρησιμοποίησα δύο μέτρια χταποδάκια, που ψάρεψε ο ψαράς της οικογένειας; μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μοσχούς (μοσχοχτάποδα).

Δόση : για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 2 μέτρια χταποδάκια (1200gr),
                 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί,
                 3 δαφνόφυλλα,
                 5 κεδροκούκουτσα,
                 5 μπαχάρια,
                 10 κόκκους μαύρο πιπέρι,
                 1 Kg φρέσκο αρακά καθαρισμένο,
                 1 φλ. φινόκιο ψιλοκομμένο,
                 5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
                 1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα,
                 1 φλ. του καφέ παρθένο ελαιόλαδο,
                 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 1/2 κ.γ. καρπούς κόλιαντρου σε σκόνη,
                 αλάτι.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε πρώτα τα χταποδάκια : αφαιρέστε τα εντόσθια, το στόμα και τα μάτια και ξεπλύνετε τα καλά. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, τα κεδροκούκουτσα και τους κόκκους πιπέρι και βάλτε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 20 λεπτά περίπου (10 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας). Νερό δεν θα βάλετε, θα βγάλουν τα χταπόδια! Προσέξτε να μην τα παραβράσετε, λαβετε υπόψιν οτι θα ξαναβράσουν μαζί με τα μπιζέλια. Οταν ειναι έτοιμα, αφήστε τα λίγο να χλιαρίνουν και κόψτε τα σε κομμάτια. Το ζουμάκι τους δεν θα το πετάξετε, αλλα σουρώστε το και κρατήστε το στην άκρη.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια. Κόψτε την ντομάτα σε κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το λάδι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον αρακά και σωτάρετε επίσης για μερικά λεπτά. 
Προσθεστε τα κομματάκια του χταποδιού, την ντομάτα, τον ζωμό απο το χταπόδι, συμπληρώστε το ζουμάκι με ζεστό νερο, προσθεστε το πιπέρι, τον κόλιαντρο και το ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, περίπου για μισή ωρίτσα (15 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας).  
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.



POLPO AI PISELLI

Il connubio tra molluschi e piselli, è pittuosto insolito per la cucina greca! Avendo già assaggiato le seppie ai piselli (qui), quando il pescatore di famiglia mi ha portato due polpetti non ci ho pensato due volte : li ho preparati ai piselli! Certo potete utilizzare anche un solo polpo grosso o dei moscardini.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 polpi di media grandezza (1200gr in totale),
                              1 tazza di vino rosso,
                              3 foglie di alloro,
                              5 bacche di ginepro,
                              5 bacche di pimento,
                              10 grani di pepe,
                              1 Kg di piselli sgranati,
                              1 tazza di finocchio tagliato a fettine,
                              5 cipolloti,
                              1 pomodoro grande,
                              1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva,
                              1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                              1/2 cucchiaino di coriandolo macinato,
                              sale qb.
Preparazione :Prima di tutto preparate i polpi : eliminate le interiora, il becco e gli occhi e sciacquate. Ponete in una casseruola, aggiungete il vino, le foglie di alloro, il pimento, le bacche di ginepro e i grani di pepe e fate cuocere per 20 minuti ca. (10 minuti nella pentola a pressione), fino che i polpi diventino teneri, ma non troppo. Una volta cotti, lasciate intiepidire e tagliate a pezzi. Filtrate il brodo di cottura e tenetelo da parte.
Tagliate i cipolloti a rondelle piuttosto sottili. Tagliate il pomodoro a cubetti. In una pentola, ponete l'olio e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete i cipollotti ed il finocchio e saltate fino ad appassire. Aggiungete i piselli e saltate pure per qualche minuto. Aggiungete i pezzi dei polpi, il pomodoro, il brodo di cottura dei polipi, dell'acqua calda per completare il liquido di cottura, il pepe macinato, il coriandolo ed infine aggiustate di sale. Coprite la pentola e lasciate cuocere fino che i piselli diventino teneri (mezz'oretta o 15 minuti nella pentola a pressione). 
Servite il piatto di polpo ai piselli caldo.



13 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Μαρίνα μου!
    Τι ωραίο και ασυνήθιστο πράγματι φαγητό για τα ελληνικά μαγειρικά δεδομένα!
    Βέβαια θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο χταπόδι..γιατί με τα μαλάκια δεν τα πάω καλά!Ίσως χάσω κάτι από την αυθεντική θαλασσινή γεύση που αφήνει το φρέσκο,αλλά..δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία της προετοιμασίας του.
    Ωστόσο χαίρομαι που θα προλάβω την υπέροχη και αναντικατάστατη γεύση του φρέσκου αρακά που ακόμα βρίσκουμε!Άνιθο δεν χρησιμοποιείς όπως συνήθως κάνουμε στον λαδερό αρακά παρατήρησα.Θα έχεις τους λόγους σου..
    Πάντως πρόκειται για μία πολύ πρωτότυπη πρόταση και εμπιστευόμενη τις πολύ δημιουργικές συνταγές των φίλων Ιταλών, θα το αποτολμήσω !
    Να έχεις μία υπέροχη μέρα!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Και τα δικα μου χταποδακια κατεψυγμενα ηταν, μπορει να τα ψαρεψε ο ψαρας μας, αλλα εμειναν για ενα δεκαπενθημερο στην καταψυξη για να μαλακωσουν, καθως ο ψαρας δεν τα χτυπαει αφου τα πιασει...
      Οντως ανηθο δεν χρησιμοποιησα αυτην τη φορα, επειδη ειχε αρκετα αρωματικα το χταποδι, ειπα να μην βαλω και παρ'ολο που μας αρεσει πολυ σαν αρωμα, δεν μπορω να πω οτι του ελειπε κατι...
      Προ καιρου ειχαμε δοκιμασει και σουπιες με μπιζελια και μπολικο ανηθο και μας ειχαν αρεσει επισης πολυ.
      Σημερα περιμενουμε και μαγνητικη καταιγιδα, σαν να μην μας εφταναν ολα τα αλλα!
      Καλη σου μερα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Είμαι λάτρης του αρακά και από χταπόδια στην Κοιλάδα, άλλο τίποτα!!!!!!!!!!! Υπέροχη συνταγή Μαρινάκι μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'εμας ειναι μαλλον σπανια, ο βυθος ειναι ολο αμμουδια, οι πετρες σπανιζουν και που να κρυφτουν τα καημενα....
      Πολλα φιλια!
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  3. Ασυνήθιστο αλλά πολύ δελεαστικό! Κι από ζουμάκι μπόλικο...για ευνοήτους λόγους.
    Καλομαγειρεμένο με τα αρώματα να διαχέονται σε όλο το πιάτο!

    Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ζαμπια!
      Το ζουμακι απαραιτητο ... δεν βλεπεις και το ψωμακι απο διπλα που ειναι ετοιμο για βουτες?

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω το χταπόδι και καλοσωρίζω κάθε νέα ιδέα μαγειρέματος! Δείχνει σλουρπ!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ενα νοστιμο εναλλακτικο πιατο Κατερινα μου! Αν δεν ειχα δει τον συνδυασμο στους Ιταλους ομολογω οτι ουτε που θα μου περνουσε ποτε απο το μυαλο...

      Διαγραφή
  5. Τέτοιο φαγάκι δεν έχω ξαναφάει, εννοώ το συνδυασμό του χταποδιού με τον αρακά! Όμως μου αρέσουν και τα 2, οπότε φαντάζομαι ότι θα βγαίνει πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και θα σου πω τις εντυπώσεις μου!
    Πολλά φιλιά Μαρίνα μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ειπα στον καλο μου οτι θα κανω τα χταποδακια που μου εφερε με μπιζελια, με κυτταξε περιεργα! Αλλα τελικα μας αρεσε πολυ, συμβιβαστηκε ακομη και με το γεγονος οτι δεν ειχαν τα μπιζελια ανηθο, που παντα πανε πακετο!
      Φιλακια Sel!

      Διαγραφή
  6. amo molto il polpo e trovare questa bella ricetta mi ha fatto molto piacere Marina! Un abbraccio....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τον συγκεκριμένο συνδυασμό, αλλά φαίνεται πολύ ταιριαστός και το πιάτο σου το ζήλεψα! Είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσω! Μήπως περίσσεψε τίποτα;;;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.