ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Απο τα πρώτα γλυκά του κουταλιού που έμαθα να φτιάχνω κοντά στην γιαγιά Ανδρομάχη, ήταν η φράουλα. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, η γιαγιά Ανδρομάχη δεν έφτιαχνε ποτέ μαρμελάδα φράουλα, μόνο γλυκό του κουταλιού, και κάθε χρόνο απαραίτητα!
Σήμερα όμως δεν θα σας πώ για την συνταγή της γιαγιάς! Οταν έμαθα για την Christine Ferber και δοκίμασα την μέθοδο με την οποία παρασκευάζει τις μαρμελάδες της, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που είμαι πλέον σίγουρη οτι θα την καθιερώσω! Εξ' αλλου, δεν ειναι καθόλου τυχαίο το γεγονός οτι οι μαρμελάδες της απέκτησαν τεράστια φήμη παγκομίως. Ετσι φέτος, αντί για την μαρμελάδα φράουλα, που κι εγω φτιάχνω πλέον κάθε χρόνο απαραιτήτως, αποφάσισα να φτιάξω γλυκό του κουταλιού, απλά γιατί η μέθοδος της είναι ιδανική! Τα φρούτα καραμελλώνουν υπέροχα μέσα στο πυκνό σιρόπι της ζάχαρης, ενώ η σύντομη θερμκή επεξεργασία, βοηθάει στο να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Οπως θα δείτε και στην συνταγή, πρόσθεσα και αρκετή φλούδα απο λεμόνι, το άρωμα του οποίου ταιριάζει υπέροχα με τις φράουλες!
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1 Kgr φράουλες καθαρισμένες,
800 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
την φλούδα απο 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι,
χυμό απο 1/2λεμόνι.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλα σφιχτές, μεσαίου μεγέθους. Αφαιρέστε τα κοτσάνια τους, πλύντε τες καλά και αφήστε τες να στραγγίσουν. Βάλτε τες σε στρώσεις εναλλάξ με την ζάχαρη μέσα σε ενα γυάλινο, κατά προτίμηση, σκεύος, σκεπάστε τες με μια πετσέτα και αφήστε τες να σταθούν για μια ωρίτσα.
Αδειάστε το περιεχόμενο προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μην ανακατεύετε το γλυκό, ωστε να μην πιέσετε τις φράουλες, αν χρειαστεί κινήστε την κατσαρόλα κυκλικά. Μόλις το γλυκό αρχίζει να φουσκώνει και πρίν βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει και προσεκτικά μεταγγίστε το σε ενα γυάλινο σκεύος. Σκεπάστε με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτι και αφήστε το να σταθεί για 12 ωρες.
Με την βοήθεια ενος λεπτόφλουδου καθαριστή (ή peeler αν προτιμάτε..), αφαιρέστε την φλούδα απο το λεμόνι, φροντίζοντας να μην αφαιρέσετε και το λευκό μέρος που είναι πικρό; καλό είναι η φλούδα να μήν κοπεί σε μικρά κομματάκια, ώστε να μπορείτε να την βρείτε και να την αφαιρέσετε εύκολα στο τέλος της διαδικασίας, μεσα απο το γλυκό.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε προσεκτικά τα φρουτα και κρατήστε τα στην άκρη. Βάλτε το σιρόπι στην κατσαρόλα, προσθέστε την φλούδα και τον χυμό απο το λεμόνι και βάλτε το στην φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 105°C; σε αυτήν την θερμοκρασία το σιρόπι αρχίζει να δένει. Αν δεν διαθέτετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αφήστε το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να δένει. Σε αυτο το σημείο αφαιρέστε τις φλούδες του λεμονιού, προσθέστε τις φράουλες στο σιρόπι (προσεκτικά να μην πιτσιλιστείτε, γιατί το σιρόπι είναι καυτό!) και αφήστε να βράσει το γλυκό για ακόμη 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει και πάλι το σιρόπι. Αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματιστεί κατά την δάρκεια του βρασμού.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τα αποστειρωμένα βαζάκια. Μόλις το γλυκό είναι ετοιμο και όσο ειναι ακόμη καυτό, γεμίστε τα βαζάκια, μέχρι 1 εκ. απο το χείλος τους. Κλείστε αμέσως το καπάκι και αναποδογυρίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, ωστε να σχηματιστεί κενό αέρος.
Διατηρούνται για αρκετούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Οταν ανοιχτουν, καλυτερα να τα διατηρησετε στο ψυγειο.
FRAGOLE, DOLCE SOTTO SCIROPPO
Come ho già detto, in Grecia si usa preparare con le frutta i cosidetti "doci al cucchiaio"; si tratta delle frutta intere, cotte in denso sciroppo di zucchero. Questo dolci per molti decenni, e speciamente durante la prima metà del secolo scorso, rappresentavano il dolce per eccelenza che veniva offerto agli ospiti, accompgnato da un bicchiere di acqua fresca! Oggi, certo i gusti sono cambiati e questa usanza è trascurata, ma si continua a preparli per utilizarli piuttosto come decorazione o copertura in torte, gelati, budini etc.
La nonna Andromaca ogni anno preparava il dolce al cucchiaio con le fragole. Forse abituata alle usanze della sua epoca, non preparava mai la confettura ma sempre il futto intero sotto sciroppo. Questo dolce è stato uno dei primi che ho imparato a preparare anch'io, quando, sempre accanto alla nonna, ho tentato fare i miei primi passi in cucina.
Oggi però non vi parlerò della ricetta di nonna Andromaca! Dal momento che ho imbattuto sulle marmellate di Christine Ferber e ho assaggiato il suo metodo di cottura, sono talmente entusiamata dall'esito che ho dimenticato tutto quanto avevo provato fino allora! Il metodo di Ferber è ideale per preparare la fragola, dolce al cucchiaio, siccome il breve trattamento termico aiuta a restare il frutto intero.
Come vedrete pià avanti, nel dolce ho aggiunto anche della scorza di limone che il suo aroma si abbina divinamente alle fragole!
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 Kgr di fragole già mondate,
800gr di zucchero semolato,
la scorza da 1 limone grosso non trattato,
il succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Scegliete delle fragole mature e sode, di media grandezza. Eliminate il piccolo, lavatele e lasciatele scolare bene. Ponetele in un recipiente, preferibilmente di vetro, alternandole con lo zucchero, coprite con un panno e lasciate riposare per un' oretta.
Travasate in una pentola e portate sul fuoco. Evitare di mescolare per non fare spappolare le fragole; se è necessario mescolare, date movimento al contenuto della pentola con movimenti roteari. Quando il dolce arriva al bollore, ritirate subito dal fuoco. Lasciate raffreddare e travasate in un recipiente di vetro. Coprite con un pezzo di carta da forno e lasciate riposare per 12 ore a temperatura ambiente.
Con l'aiuto di un spellapatate, ricavate la scorza del limone, cercando di non asportare anche la parte bianca che è amarognola. Meglio non tagliare la scorza a pezzi troppo piccoli, per poter poi eliminarli a fine cottura.
Trascorso il tempo necessario, eliminate le fragole dal loro sciroppo e tenetele da parte. Travasate lo sciroppo nella pentola, aggiungete la scorza ed il succo del limone e portate sul fuoco. Se disponete un termometro per sciroppi, aspettate fino che la temperatura arrivi ai 105°C, punto in cui lo sciroppo comincia a rapprendere. Se non disponete il termometro, allora regolate la consistenza ad occhio! In questo punto eliminate la scorza del limone, aggiungete le fragole (fate attenzione perche lo sciroppo è proprio scottente!) e lasciate cuocere per una decina di minuti ca. fino a rapprendere e raggiungere la consistenza desiderata. Con una schiumarola eliminate la schiuma che si formerà durante la cottura.
Nel frattempo, preparate i vasetti sterilizzati. Una volta preparato il dolce, e quando sarà ancora scottente, riempite i barattoli, fino ad 1 cm dall'orlo. Chiudete bene i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si consevano per parecchi mesi, in luogo fresco e buio. Una volta apreti i barattoli si conservano nel frigo.
Provate la fragola, dolce al cucchiaio, su gelato kaimàki (alla panna), è un'abbinamento divino!
Καλημέρα Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξες εξαιρετικό γλυκό και το φρούτο έχει διατηρήσει το σχήμα του απόλυτα, παρ΄ όλη την ευαισθησία που έχει.
Πραγματικά το σκέφτομαι πάνω σε παγωτό και λιώνω!!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΚαι επανω σε παγωτο, σε πανακοττα, ακομη και στο γιαουρτι.... και τι αρωμα!
Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού Μαρίνα μου, πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος παρασκευής του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ελενα μου, αυτη η μεθοδος ειναι μοναδικη! Και η μαρμελλαδα με κομματια βερυκοκκο που ειχα φτιαξει περισυ, ηταν απο τις καλυτερες μαρμελλαδες που δοκιμασα ποτε! Αλλα για την φραουλα που ειναι ευαισθητη ηρθε κουτι!
ΔιαγραφήΗ διαδικασία που προτείνεις εξασφαλίζει ολόκληρες τις φράουλες, τέλειο το χρώμα τους και δεμένο σωστά το σιρόπι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καταγράφω για να την εφαρμόσω σε όλα τα μπερις που κάνω γλυκό όοοοοταν με πιάσει η προκοπή μου!
Ευχαριστώ Μαρίνα!
Μακαρι να εβρισκα κι εγω berries εδω Αγγελικη μου! Το ονειρο μου ειναι να κανω τετοια μαρμελλαδα! Εχω φυτεψει διαφορα στον κηπο αλλα απο φρουτα δεν βγαζουν πολλα πραγματα, σιγουρα δεν τα ευνοει και το κλιμα, παραειναι ζεστο γι'αυτα!
ΔιαγραφήΑυτό το θερμόμετρο πρέπει να το αγοράσω τελικά... Όσο για το γλυκό, τί να πω Μαρίνα μου! Βγήκε υπέροχο κι όπως λέει και η Αγγελική με τέλειο χρώμα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά το σκεφτόμασταν με μια φίλη μου. Θα το φτιάξουμε συνεταιρικά! :) Δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά και να έχεις ένα ήρεμο μεσημέρι! Πολλά φιλιά!
Το θερμομετρο ειναι ενα πολυ χρησιμο εργαλειο Πηνελοπη μου! Εγω στην αρχη πηρα ενα απλο, αλλα συντομα αγορασα και ενα ψηφιακο που ειναι πολυ πιο ευχρηστο!
ΔιαγραφήΑυτο το γλυκο περιεχει αρκετη ζαχαρη και συνηθως δεν μουχλιαζει ακομη και αν μεινει εκτος ψυγειου. Βεβαια για καλο και για κακο βαλτο στο ψυγειο αν το ανοιξεις.
Φιλακια!
Έχει τη δουλίτσα του αναμφίβολα, αλλά πραγματικά αυτό το γλυκάκι αξίζει τον κόπο του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, μιας που οι φράουλες εμφανίζονται άθικτες και με πανέμορφο χρώμα!
Για ακόμα μια φορά μονολογώ ότι πρέπει να πάρω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής!
Φιλιά πολλά!
Ειναι ευκολη η παρασκευη του Ερμιονη μου, απλα θελει και αυτο τον χρονο του!
ΔιαγραφήΤο θερμομετρο ειναι ενα πολυ χρησιμο εργαλειο, ουτε που το φανταζομουν οτι θα το χρησιμοποιησω τοσο, και να φανταστεις οτι το πηρα για την σοκολατα, με την οποια ακομη δεν αποφασιζω να ασχοληθω....
Φιλακια!
Aπό τα πιο αγαπημένα γλυκά της οικογένειας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε εμας! Οπως εγραψα εχουμε και "παραδοση" σε αυτο το γλυκο...
ΔιαγραφήΠολύ όμορφο το γλυκό με ολόκληρες τις φράουλες. Και άψογος ο τρόπος παρασκευής,
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι οι φράουλες δεν λιώνουν και το σιρόπι καραμελώνει.
Αυτη η Freber δεν απεκτησε αδικα την φημη της!
ΔιαγραφήΚαλοφάγωτο αυτό το θεσπέσιο γλυκό φράουλας, που έφτιαξες Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου μεσημέρι!
Z.
Πολύ αγαπημένο γλυκό αλλά και με τη συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εκπληκτικό!! Υπέροχη φωτό!!! Να είσαι καλά Μαρινάκι μου και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή