ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Οι τάρτες είναι ιδιαίτερα ευέλικτα γλυκάκια : εύκολες στην παρασκευή τους, ενώ οι συνδυασμοί των υλικών τους ειναι ανεξάντλητοι.
Σήμερα σας παρουσιάζω μια ιδιαίτερη τάρτα με εναν μάλλον ασυνήθιστο αλλα πολύ ταιριαστό συνδυασμό υλικων.
Για την βάση της τάρτας, αντικατέστησα το βούτυρο, που χρησιμοποιώ συνήθως για να φτιάξω την pasta frolla, με ταχίνι. Επίσης χρησιμοποίησα την καστανή μαλακή ζάχαρη, με την πολύ ιδιαίτερη γευση, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε μελάσσα. Το ταχίνι, ως γνωστόν, ταιριάζει πολύ με το πορτοκάλι, και τι καλύτερο απο την μαρμελάδα πορτοκάλι με τζίντζερ! Τέλος, τα φουντούκια έδεσαν πολύ αρμονικά με το σύνολο και πρόσθεσαν και αυτά την δικιά τους γευστική νότα.
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
για την βάση : 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
150 gr ταχίνι,
150 gr ζάχαρη καστανή muscovado (υγρή),
1/2 φλ. χυμό απο φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια.
για την γέμιση : 400 gr μαρμελάδα πορτοκάλι με ζαχαρωμένο τζίντζερ.
για την διακόσμηση : 1/2 φλ. χοντροκοπανισμένα φουντούκια.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα την ζύμη της βάσης : αναμείξτε ολα τα υλικά και πλάστε την ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή, γι'αυτό προθέστε τον χυμό του πορτοκαλιού σταδιακά και αν σας φανεί πολύς, μην τον χρησιμοποιήσετε ολο (εξαρτάται και απο την απορροφητικότητα του αλευριού). Σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα στο ψυγείο.
Ανοίξτε την ζύμη σε ενα στρογγυλό φύλλο και μεταφέρετε το μεσα στο ταψάκι για την τάρτα. Στρώστε καλά την ζύμη μέσα στο ταψάκι και τρυπήστε την επιφάνεια της με ενα πηρούνι.
Απλώστε μέσα την μαρμελάδα. Σκορπίστε στην επιφάνεια της τάρτας τα φουντούκια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35 λεπτά, μεχρι να ροδίσει η ζύμη.
Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πρίν την σερβίρετε.
CROSTATA ALLA MARMELLATA D'ARANCIA E NOCCIOLE
Le crostate ci piacciono un sacco! Perdippiù, sono facili da prepararle, mentre la combinazione degli ingredienti utilizzati è inesauribile!
Oggi vi presento una crostata un po' insolita e molto saporita.
Per la base di frolla, ho sostituito il burro della ricetta che uso comunemente, con la tahina. Per lo zucchero ho scelto quello di canna grezzo e precisamente il muscovado, di sapore molto caratteristico, dovuto all' alto contenuto di melassa. Siccome la tahina si abbina divinamente all'arancia, cosa meglio da farcire la crostata con la mia marmellata di arance allo zenzero candito. Ultimo tocco goloso : le nocciole tritate.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
150 gr di tahina,
150 gr di zucchero di canna muscovado,
1/2 tazza di succo d'arancia,.
per la farcitura : 400 gr di marnellatta di arance allo zenzero candito.
per cospargere : 1/2 tazza di nocciole tritate piuttosto grossolanemente.
Preparazione :
Preparate la frolla per la base della torta : mescolate tutti gli ingredienti e impastate. Siccome l'impasto deve risultare sodo, aggiungete il succo d'arancia gradatamente, fino ad ottenere la consistenza desiderata. Coprite la frolla con della pellicola transaprente e lasciate risposare in luogo fresco (frigo) per mezz'oretta.
Tirate la frolla in una foglia rotonda, di 2 cm più larga dello stampo che utilizzate. Imburrate leggermente lo stampo e disponete la foglia. Fatela aderire bene e bucherellate la sua superficie con le rebbi di una forchetta.
Coprite con la marmellata. Cospargete con le nocciole tritate.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, per 35 minuti, fino a dorare l'impasto.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di servire.
Kαι εγώ αναρωτιόμουν που οφείλεται το βαθύ καστανό χρώμα της βάσης...στο ταχίνι λοιπόν!Πολύ εμπνευσμένη η τάρτα Μαρίνα μου!Η σκούρη καστανή ζάχαρη,την οποία για κάποιο λόγο αγαπώ πολύ,με το ταχίνι μας δίνουν ένα πρωτότυπο μείγμα, που αρωματισμένο από τα τελευταία ίσως πορτοκάλια,μας προδιαθέτουν για μία ξεχωριστή γεύση.Για τη μαρμελάδα δεν έχω λόγια..αν δεν την είχαμε ..τσακίσει[ευχαριστώ πολύ!!!], θα έκανα αυτούσια την τάρτα!Τώρα θα χρησιμοποιήσω μαρμελάδα φράουλα και τα αγαπημένα μου φουντούκια ,των οποίων το άρωμα όταν ψήνονται με ξετρελαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!Προβλέπεται καυτό, γι'αυτό μη σπαταλήσεις πολύ χρόνο στην κουζίνα..κάνε και μία βουτιά για την ανοιξιάτικη δροσιά!Πολλά πολλά φιλάκια σου στέλνω καλή μου φίλη!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΤο χρωμα οφειλεται τοσο στο ταχινι οσο και στην σκουρα καστανη ζαχαρη. Ειναι ασυνηθιστος συνδυασμος, αλλα εμας μας αρεσε πολυ! Εγω παλι μεχρι προτινος ειχα μια αντιπαθεια, θα ελεγα, για τα φουντουκια, αλλα με μερικες γευσεις ταιριαζουν παρα πολυ, οποτε εμαθα να τα χρησιμοποιω.
Καλα δεν σου λεω το προγραμμα για το Σαββατοκυριακο, το προηγουμενο περασε χαλαρα και εχουν μεινει πολλες δουλειες πισω... Παντως το γεγονος και μονο οτι θα ειμαι μακρυα απο την πολη, φτανει για να μου αλλαξει την διαθεση!
Να περασεις πολυ καλα!
Πολλα φιλια! ♥
Καλημέρα μαρίνα μου έδωσες ιδέα που να βάλω τη μαρμελάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Υπαρχει καλυτερο μερος να βαλεις την μαρμελλαδα απο το "επανω σε μια ταρτα"???
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ Ξανθη μου!
Οι συνδυασμοι των υλικών φοβεροί και πρωτότυποι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα το φαντάζομαι άκρως γευστικό!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!
Καλο Σ/Κ Ελενακι!
ΔιαγραφήΦανταστική η τάρτα σου και πολύ ιδιαίτερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩρες ωρες μου κατεβαινουν περιεργες ιδεες...
ΔιαγραφήΦιλακια!
Μου κάνει λίγο χειμωνιάτικη αλλά με τρελλαίνει η μοσχοβολιά της και λέω να πάρω το κομματάκι μου πολύ ευχαρίστως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δικιο Μαρθουλα, η ταρτα φτιαχτηκε πριν απο το Πασχα, αλλα μεχρι να ερθει η σειρα της επιασε καλοκαιρι!
ΔιαγραφήΜαρίνα μου εμένα δεν με πειράζει που κάνει λίγο χειμωνιάτικη...Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερη και αρωματική με το λατρεμένο μου τζίντζερ για έξτρα γεύση και άρωμα!
Οι φωτογραφίες σου σκανδαλίζουν και τους πιο εγκρατείς, σκέψου εμένα την επιρρεπή...
Καλή νέα εβδομάδα με δύναμη!
Z.