ΤΟΡΤΑ ΠΑΡΑΝΤΊΖΟ
Νομιζω οτι οι περισσοτεροι γνωριζετε τα πολυ νοστιμα Kinder Pradiso της ποιοτικης Ferrero. Αυτα τα υπεροχα ελαφρια (φαινομενικα τουλαχιστον...) γλυκακια, δεν ειναι επινοηση της Ferrero, αλλα βασιστηκαν σε μια παραδοσιακη ιταλικη συνταγη, που μας ερχεται απο την Λομβαρδια. Η τορτα μαργκερίτα (torta margherita) ειναι μια παλια, μαλλον φτωχικη, "χωριατικη" συνταγη, που παρασκευαζοταν με λιγα υλικα που ηταν ομως διαθεσιμα στην περιοχη : αγουλακια, ζαχαριτσα, λιγο αλευρακι και βουτυρο. Ουσιαστικα προκειται για ενα πλουσιο παντεσπανι, που αρχικα παρασκευαζονταν χωρις χημικη μαγια (baking powder). Το 1878, ενας χαρισματικος ζαχαροπλαστης απο την Παβία, ο Enrico Vigoni, εφτιαξε μια πολυ νοστιμη παραλλαγη της κλασσικης μαργαριτας, που σημειωσε μεγαλη επιτυχια και εγινε γνωστη σαν τορτα παραντίζο αλλα και torta Vigoni. Τωρα για το πως ονομαστηκε "παραδεισενια τουρτα", κυκλοφορουν διαφορες ιστοριες. Η πιο χαριτωμενη, αναφερει, οτι ενας απο τους μοναχους του περιφημου μοναστηριου Τσερτόζα της Παβιας (Certosa di Pavia), ειχε την συνηθεια να το σκαει κρυφα απο το μοναστηρι και να περιφερεται στην εξοχη, ψαχνοντας βοτανα. Εδω πρεπει να σας πω, οτι οι μοναχοι της Τσερτόζα ειναι φημισμενοι, ακομη και στις μερες μας, για την καλλιεργεια και επεξεργασια των φαρμακευτιμων βοτανων και για την βαθεια γνωση των ιδιοτητων τους... Ο μοναχος λοιπον, εμαθε την συνταγη της τορτα μαργκεριτα, απο μια νεαρη χωρικη, που συναντησε κατα τις περιηγησεις του; οταν την εφτιαξε στο μοναστηρι, οι μοναχοι εκστασιαστικαν απο την υπεροχη γευση της και συμφωνησαν οτι ηταν μια "τουρτα απο τον παραδεισο"! Κατα μια αλλη εκδοχη, μια κυρια της υψηλης κοινωνιας, μολις δοκιμασε την τουρτα του κυριου Vigoni, παρομοιασε την γευση της με τον παραδεισο...
Ο κυριος Vigoni, φτιαχνει την παραδεισενια τουρτα του χωρις τη γεμιση κρεμας. Εγω προτιμω την παραλλαγη με την κρεμα. Υπαρχουν διαφορες εκδοχες για την κρεμα της γεμισης : απο κρεμα ζαχαροπλαστικης, κρεμα με πιο πολυ γαλα και λιγοτερα αυγα, κρεμα σαντιγυ και κρεμα με μασκαρπονε. Στην συνταγη που σας παραθετω, χρησιμοποιησα κρεμα σαντιγυ και νομιζω οτι δενει υπεροχα με την γευση του παντεσπανιου.
Μην σας ξεγελαει η αφρατη υφη του παντεσπανιου και της κρεμας, η τορτα παραντίζο δεν ειναι καθολου διαιτητικη, ειναι κολαση θερμιδων !Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 200 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
6 κροκους αυγων,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
150 gr corn flour,
1 πρεζα αλατι,
1/2 φακελακι (8gr) baking powder,
για την κρεμα : 200 ml κρεμα γαλακτος 35%,
2 κ.σ. ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια : Χτυπηστε το βουτυρο με την μιση ζαχαρη, μεχρι να ασπρισει. Προσθεστε σταδιακα τους κροκους των αυγων και την κρεμα λιμοντσελλο.
Κοσκινηστε το αλευρι μαζι με το κορν φλαουρ, το αλατι και το baking. Προσθεστε τα στο μιγμα του βουτυρο και αναμειξτε καλα.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την σταδιακα στο μιγμα, ανακατευοντας απαλα με μια μαριζ, με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια στρογγυλη φορμα με αφαιρουμενο τσερκι και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, για 50 λεπτα περιπου. Καντε το τεστ της οδοντογλυφιδας.
Βγαλτε το παντεσπανι απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε την κρεμα σαντιγυ, με οδηγιες που θα βρειτε εδω . Ξεφορμαρετε το παντεσπανι και κοψτε το οριζοντια στη μεση. Απλωστε την κρεμα σαντιγυ στην βαση της τουρτας και καλυψτε με το δευτερο κομματι. Πασπαλιστε με αφθονη ζαχαρη αχνη. Η τορτα παραντίζο, διατηρειται στο ψυγειο.
* Οκτώβριος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
TORTA PARADISO
Molto probabilmente, la torta paradiso, nasce da una ricetta povera e rustica, la torta margherita, preparata con i pochi ingredienti disponibili nella campagna lombarda : uova, farina, zucchero, burro. 'E più ricca dalla torta margherita, per la resenza di una quantità importante di burro. Rassomiglia anche al pan di Spagna; una volta erano le uova sbattute che davano il volume all'impasto, ma oggi si usa anche il lievito chimico. La torta paradiso, nasce nel 1878 nella pasticceria di Enrico Vigoni, a Pavia. Ebbe subito un grandissimo successo, tanto che viene chiamata anche torta Vigoni. Certo, esistono varie leggende per il nome di questa torta. La più fanrasiosa, narra che un frate della Certosa di Pavia, abbia imparato la ricetta della torta, da una giovane sposa, conosciuta mentre girvava per le campagne circostanti, incerca di erbe curative. Quando ha preparato la torta nel monastero, i confratelli rimarrono estasiati dalla sua bonta che la chiamarono torta paradiso! Secondo un'altra leggenda, meno fantasiosa, è stata una nobildonna di Pavia ad attribuire questo nome alla torta, quando, assaggiando la nuova invenzione di Vigoni, la paragonò al paradiso.
Il signore Vigoni prepara la sua torta senza farcitura. A me piace farcirla con qualcosa. Da quanto ho visto nell'internet, ognuno utilizza una crema al latte diversa : la crema pasticcera, una crema al latte con meno uova, la panna montata, la crema chantilly, la crema diplomatica ed infine una crema al mascarpone. Io vi prpongo la crema chantilly.
Anche se leggera di sapore, la torta paradiso, è un inferno di calorie!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr di burro in temperatura ambiente,
6 tuorli,
200 gr di zucchero semolato,
6 tuorli,
200 gr di zucchero semolato,
150 gr di farina 00,
150 gr di fecola di patate,
1 pizzico di sale,
1/2 bustina (8gr) di lievito chimico per dolci,
per la crema : 200 ml di panna fresca a 35% grassi,
2 cucchiai di zucchero vanigliato.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione : Montate il burro con metà dello zucchero, fino ad ottenere una crema spumosa. Aggiungete gradatamente i tuorli ed il liauore.
Settacciate la farina con la fecola, il sale ed il lievito. Aggiungete al composto e mescolate.
Montate gli albumi a neve ferma. Aggiungetela al composto, mescolando delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l' alto.
Imburrate ed infarinata una tortiera a 24 cm di diametro. Versateci il composto e livellate.
Cuocete in forno preriscadato ai 170°C, modalità statico, per 50 minuti circa. Prima di sfornare, fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Nel frattempo, preparate la panna montata, con istruzioni che troverete qui.
Sformate la torta e tagliatela orizzontalemente in due parti, con l'aiuto di un coltello a lama liscia. Farcite la torta con la panna montata. Cospargete con abbondante zucchero a velo.
Conservate la torta paradiso nel frigo.
* Ottobre 2018 : aggiornamento del post con nuove foto.
Δεν ξέρω αν είναι παραδεισένια, προσωπικά την βρίσκω .... κόλαση χα χα χαα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά το τελευταίο κομμάτι, με κολάζει τόσο που να θέλω να την φτιάξω οπωσδήποτε!
Φιλιά!
Συμφωνω απολυτα, ειναι κολαση, θα μπορουσα να την φαω ολοκληρη μονη μου, παρ'ολο που δεν εχει σοκολατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ομορφη και φαινεται οντως πολυ ελαφρια.. κριμα που δεν ειναι κιολας!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Elpiniki
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεγελαει η ατιμη!
ΑΧ και να είχα τώρα κανένα κομμάτι τι καλά που θα ήταν!!Γεια στα χέρια σου!Φαίνεται πολύ καλή και είναι και πολύ όμορφη!!Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@eleni
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσφερομουν να σε κερασω, αλλα, απο την Κυριακη το απογευμα που την εφτιαξα, δεν εμεινε ουτε ψιχουλο!
Potrà avere diverse paternità ma della bontà di questo dolce siamo tutti d'accordo! Bellissima la tua versione :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ornella
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara! Conosci qualche altra storia sulle sue origini?
Ο Παράδεισος είναι πανέμορφος...και οι τούρτες του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λιτή, διακριτική και υψηλή αισθητική.
Φιλιά σου, πολλά!
Ζ.
@Kitchen Stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ζαμπια μου!