10

ΤΟΡΤΑ ΠΑΡΑΝΤΙ'ΖΟ ♦♦ TORTA PARADISO


ΤΟΡΤΑ ΠΑΡΑΝΤΊΖΟ

Νομιζω οτι οι περισσοτεροι γνωριζετε τα πολυ νοστιμα Kinder Pradiso της ποιοτικης Ferrero. Αυτα τα υπεροχα ελαφρια (φαινομενικα τουλαχιστον...) γλυκακια, δεν ειναι επινοηση της Ferrero, αλλα βασιστηκαν σε μια παραδοσιακη ιταλικη συνταγη, που μας ερχεται απο την Λομβαρδια. Η τορτα μαργκερίτα (torta margherita) ειναι μια παλια, μαλλον φτωχικη, "χωριατικη" συνταγη, που παρασκευαζοταν με λιγα υλικα που ηταν ομως διαθεσιμα στην περιοχη : αγουλακια, ζαχαριτσα, λιγο αλευρακι και βουτυρο. Ουσιαστικα προκειται για ενα πλουσιο παντεσπανι, που αρχικα παρασκευαζονταν χωρις χημικη μαγια (baking powder). Το 1878, ενας χαρισματικος ζαχαροπλαστης απο την Παβία, ο Enrico Vigoni, εφτιαξε μια πολυ νοστιμη παραλλαγη της κλασσικης μαργαριτας, που σημειωσε μεγαλη επιτυχια και εγινε γνωστη σαν τορτα παραντίζο αλλα και torta Vigoni. Τωρα για το πως ονομαστηκε "παραδεισενια τουρτα", κυκλοφορουν διαφορες ιστοριες. Η πιο χαριτωμενη, αναφερει, οτι ενας απο τους μοναχους του περιφημου μοναστηριου Τσερτόζα της Παβιας (Certosa di Pavia), ειχε την συνηθεια να το σκαει κρυφα απο το μοναστηρι και να περιφερεται στην εξοχη, ψαχνοντας βοτανα. Εδω πρεπει να σας πω, οτι οι μοναχοι της Τσερτόζα ειναι φημισμενοι, ακομη και στις μερες μας, για την καλλιεργεια και επεξεργασια των φαρμακευτιμων βοτανων και για την βαθεια γνωση των ιδιοτητων τους... Ο μοναχος λοιπον, εμαθε την συνταγη της τορτα μαργκεριτα, απο μια νεαρη χωρικη, που συναντησε κατα τις περιηγησεις του; οταν την εφτιαξε στο μοναστηρι, οι μοναχοι εκστασιαστικαν απο την υπεροχη γευση της και συμφωνησαν οτι ηταν μια "τουρτα απο τον παραδεισο"! Κατα μια αλλη εκδοχη, μια κυρια της υψηλης κοινωνιας, μολις δοκιμασε την τουρτα του κυριου Vigoni, παρομοιασε την γευση της με τον παραδεισο...
Ο κυριος Vigoni, φτιαχνει την παραδεισενια τουρτα του χωρις τη γεμιση κρεμας. Εγω προτιμω την παραλλαγη με την κρεμα. Υπαρχουν διαφορες εκδοχες για την κρεμα της γεμισης : απο κρεμα ζαχαροπλαστικης, κρεμα με πιο πολυ γαλα και λιγοτερα αυγα, κρεμα σαντιγυ και κρεμα με μασκαρπονε. Στην συνταγη που σας παραθετω, χρησιμοποιησα κρεμα σαντιγυ και νομιζω οτι δενει υπεροχα με την γευση του παντεσπανιου.
Μην σας ξεγελαει η αφρατη υφη του παντεσπανιου και της κρεμας. Η τορτα παραντίζο δεν ειναι καθολου διαιτητικη, ειναι κολαση θερμιδων !

Υλικα : 6 αυγα,
                200gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                150gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                150gr corn flour,
                1 πρεζα αλατι,
                200gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                1 φακελακι (20gr) baking powder,
                3 κουταλιες της σουπας λικερ κρεμα λιμοντσελλο.
για την κρεμα : 200ml κρεμα γαλακτος 35%,
                             2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλλια.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Επι το εργον : 
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την μιση ζαχαρη, το βουτυρο και την κρεμα λιμοντσελλο, μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με το αλατι; μολις αρχισουν να φουσκωνουν, προσθεστε σταδιακα την ζαχαρη και χτυπηστε τα μεχρι να γινουν σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε σταδιακα την μαρεγκα στο μιγμα των κροκων, ανακατευοντας προσεκτικα με ξυλινη κουταλα. Προσθεστε σταδιακα το αλευρι, το corn flour και το baking powder, κοσκινισμενα, και ανακτεψτε απαλα μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα. Βουτυρωστε μια στρογγυλη φορμα με σουστα και ριξτε μεσα το μιγμα. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 50 λεπτα περιπου. Δοκιμαστε με ενα ξυλακι απο σουβλακι αν εχει ψηθει καλα, πριν το βγαλετε. Βγαλτε το παντεσπανι απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Ετοιμαστε την κρεμα σαντιγυ, με οδηγιες που θα βρειτε εδω . Ξεφορμαρετε το παντεσπανι και κοψτε το οριζοντια στη μεση, με ενα μαχαιρι ή με μια τεντωμενη μπετονια. Απλωστε την κρεμα σαντιγυ στην βαση της τουρτας και καλυψτε με το δευτερο κομματι. Πασπαλιστε με αφθονη ζαχαρη αχνη. Η τορτα παραντίζο, διατηρειται στο ψυγειο.


TORTA PARADISO

Molto probabilmente, la torta paradiso, nasce da una ricetta povera e rustica, la torta margherita, preparata con i pochi ingredienti disponibili nella campagna lombarda : uova, farina, zucchero, burro. 'E più ricca dalla torta margherita, per la resenza di una quantità importante di burro. Rassomiglia anche al pan di Spagna; una volta erano le uova sbattute che davano il volume all'impasto, ma oggi si usa anche il lievito chimico. La torta paradiso, nasce nel 1878 nella pasticceria di Enrico Vigoni, a Pavia. Ebbe subito un grandissimo successo, tanto che viene chiamata anche torta Vigoni. Certo, esistono varie leggende per il nome di questa torta. La più fanrasiosa, narra che un frate della Certosa di Pavia, abbia imparato la ricetta della torta, da una giovane sposa, conosciuta mentre girvava per le campagne circostanti, incerca di erbe curative. Quando ha preparato la torta nel monastero, i confratelli rimarrono estasiati dalla sua bonta che la chiamarono torta paradiso! Secondo un'altra leggenda, meno fantasiosa, è stata una nobildonna di Pavia ad attribuire questo nome alla torta, quando, assaggiando la nuova invenzione di Vigoni, la paragonò al paradiso.
Il signore Vigoni prepara la sua torta senza farcitura. A me piace farcirla con qualcosa. Da quanto ho visto nell'internet, ognuno utilizza una crema al latte diversa : la crema pasticcera, una crema al latte con meno uova, la panna montata, la crema chantilly, la crema diplomatica ed infine una crema al mascarpone. Io vi prpongo la crema chantilly. 
Anche se leggera di sapore, la torta paradiso, è un inferno di calorie!

Ingredienti : 6 uova,
                             200gr di burro in temperatura ambiente,
                             150gr di farina 00,
                             150gr di fecola di patate,
                             1 pizzico di sale,
                             200gr di zucchero semolato,
                             1 bustina (20gr) di lievito chimico per dolci,
                             3 cucchiai di liquore crema di limoncello.
per la crema : 200ml di panna fresca 35%,
                           2 cucchiai di zucchero vanigliato.
per cospargere : zucchero a velo. 
All'opera : 
Sbattete i tuorli delle uova con metà zucchero, la crema di limoncello ed il burro, fino ad ottenere una crema spumosa. Montate gli albumi con il sale, in neve ferma, aggiungendo lo zucchero rimasto gradatamente. Aggiungete la neve al composto dei tuorli, mescolando delicatemente con un cucchiaio di legno. Aggiungete al composto la farina, la fecola ed il lievito, settacciati, e mescolate delicatemente fino ad amalgamare il tutto. Imburrate uno stampo a cerniera di 22cm. Versateci il composto e livellate. Cuocete in forno preriscadato ai 180°C per 50 minuti circa. Prima di sfornare, fate la prova dello stecchino. Sfornate e lasciatelo raffreddare. Nel frattempo, preparate la crema chantilly, con istruzioni che troverete qui . Sformate la torta e tagliatela orizzontalemente in due parti, con l'aiuto di un coltello a lama liscia o di lenza tesa. Spalmate la crema chantilly sulla base della torta e coprite con il secondo pezzo. Cospargete con abbondante zucchero a velo. Conservatela nel frigo.


- Ειναι τοσο νοστιμη αυτη η τουρτα, που σας χαριζω ακομη μια φετα! Απολαυστε την! 
- 'E tanto buona questa torta! Ecco una fetta ancora!

10 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν είναι παραδεισένια, προσωπικά την βρίσκω .... κόλαση χα χα χαα!
    Ειδικά το τελευταίο κομμάτι, με κολάζει τόσο που να θέλω να την φτιάξω οπωσδήποτε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτα, ειναι κολαση, θα μπορουσα να την φαω ολοκληρη μονη μου, παρ'ολο που δεν εχει σοκολατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ομορφη και φαινεται οντως πολυ ελαφρια.. κριμα που δεν ειναι κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΧ και να είχα τώρα κανένα κομμάτι τι καλά που θα ήταν!!Γεια στα χέρια σου!Φαίνεται πολύ καλή και είναι και πολύ όμορφη!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @eleni
    Θα προσφερομουν να σε κερασω, αλλα, απο την Κυριακη το απογευμα που την εφτιαξα, δεν εμεινε ουτε ψιχουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Potrà avere diverse paternità ma della bontà di questo dolce siamo tutti d'accordo! Bellissima la tua versione :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ornella
    Grazie cara! Conosci qualche altra storia sulle sue origini?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Παράδεισος είναι πανέμορφος...και οι τούρτες του!
    Με λιτή, διακριτική και υψηλή αισθητική.

    Φιλιά σου, πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.