ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ
Μια ... ανορθοδοξη σπανακοπιτα, και αυτην τη φορα χωρις τυρι, αλλα πολυ γευστικη!
Υλικα : 6 χωριατικα φυλλα για πιτα,
1 kg σπανακι,
1 ματσακι κρεμμυδακια φρεσκα,
1 μεγαλο κρεμμυδι,
1 μικρο πρασο,
1/2 φλυτζανι ψιλοκομμενο φρεσκο δυοσμο,
1/2 φλυτζανι ψιλοκομμενο φρεσκο ανηθο,
150 gr mascarpone,
4 + 1 αυγα,
1/2 φλυτζανι συμπυκνωμενο γαλα,
ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
λιγο σουσαμι,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια : Πλυντε καλα το σπανακι και αφηστε το να στραγγισει οσο το δυνατον απο τα νερα του. Αν εχετε το ... πλυντηριο-στεγνωτηριο λαχανικων, φυγοκεντριστε το, ωστε να μεινει οσο το δυνατον πιο στεγνο.
Καθαριστε τα κρεμμυδακια και το πρασο και κοψτε τα σε λεπτες ροδελες. Ψιλοκοψτε και το κρεμμυδι.
Σε μια ευρυχωρη σωτεζα, ή στο γουωκ, βαλτε 4 κουταλιες ελαιολαδο και σωταρετε το κρεμμυδι, τα κρεμμυδακια και το πρασο. Μολις μαραθουν και πριν αρχισουν να παιρνουν χρωμα, προσθεστε σταδιακα το σπανακι και γιαχνιστε το. Αφηστε το σε ζωηρη φωτια, ωστε να εξατμιστει οσο το δυνατον περισσοτερο το νερο που περιεχει. Προσθεστε τον δυοσμο και τον ανηθο, αλατιστε αρκετα, ωστε να "τσιμπαει" και προσθεστε και λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι.
Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και αφηστε το να χλιαρινει.
Χτυπηστε τα 4 αυγα με το μασκαρπονε και προσθεστε τα στα χορταρικα.
Σε ενα ταψι, στρωστε 3 φυλλα, αλειφοντας τα με λαδι. Στρωστε την γεμιση και σκεπαστε με τα υπολοιπα 3 φυλλα, παντα αλειμμενα με λαδι. Κοψτε την πιτα σε κομματια.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 200°C και μολις την βαλετε μεσα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 180°C.
Χτυπηστε το πεμπτο αυγο μαζι με το γαλα και 2 κουταλιες της σουπας νερο. Μολις αρχισει να ροδιζει η επιφανεια της πιτας, περιχυστε με το μιγμα γαλα-αυγο, και φροντιστε να καλυψει ολη την επιφανεια. Ριξτε απο επανω λιγο σουσαμακι. Συνεχιστε το ψησιμο της πιτας, μεχρι να ροδισει ωραια , συνολικα γυρω στα 40 λεπτα.
SPANAKO'PITA,
OSSIA TORTA DI SPINACI IN PASTA FILO
OSSIA TORTA DI SPINACI IN PASTA FILO
Questa non è la solita spanakòpita, perchè prima di tutto non contiene il feta, ma è molto saporita!
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta filo rustica,
1 Kgr di spinaci,
1 mazzetto di cipollotti (5-6 pezzi),
1 grossa cipolla,
1 piccolo poro,
1/2 tazza di mentuccia fresca trittata,
1/2 tazza di aneto trittato,
150gr di mascarpone,
4 + 1 uova,
1/2 tazza di latte condensato,
olio di oliva,
semi di sesamo,
sale e pepe.Preparazione :
Mondate e lavate i spinaci. Lasciateli sgocciolare bene.
Mondate i cipolloti ed il poro e tagliateli a rondelle sottili. Tritate la cipolla.
In un tegame capiente o nel wok, mettete 4 cucchiai d'olio di oliva e fate soffrigere la cipolla, i cipolloti ed il porro. Appena cominciano a prendere colore, aggiungete i spinaci gradatamente. Lasciateli cuocere a fuoco vivace finchè evapori tutta la loro acqua. Aggiungete la mentuccia e l'aneto, salate abbondantemente e pepate a piacere. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Sbattete le 4 uova con il mascarpone. Aggiungeteli alle verdure e mescolate.
Oliate una teglia da forno e disponete 3 sfoglie di pasta filo, spennellate con olio di oliva. Versateci sopra la farcitura e livellate. Coprite con le 3 sfoglie restanti, sempre spenellate d' olio. Tagliate la pita a quadrotti.
Sbattete il quinto uovo con il latte e 2 cucchiai di acqua. Appena la superficie della pita comincia a dorare, versateci il composto uovo-latte così da coprirla tutta. Cospargete con un po' di semi di sesamo. Lasciate cuocer finchè la superficie della pita diventi bella dorata, per ca 40 minuti in totale.
Sfornate, lasciate intiepidire e servite.
Πολλές καησπέρες, αργοπορημένες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σπανακόπιτα με το μασκαρπόνε και το γαλατάκι θα της δίνει υφή κρεμώδη. Μ΄αρέσει, και σίγουρα θα νοστιμίζει πολύ έτσι!
Όπως μ΄αρέσει και το σουσαμένιο πασπάλισμα της.
Καλό τριήμερο Μαρίνα μου, και καλή ξεκούραση!
Φιλί
Ζ.
Η σπανακόπιτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου πίτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό 3μερο!!!
@Kitchen stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αντρας μου δεν τρωει τυρι και πρεπει να σκαρφιζομαι διαφορες παραλλαγες...
Καλη Αποκρια Ζαμπια μου, καλα να περασετε!
@eleni
Καλο 3ημερο Ελενη μου!