ΑΦΡΑΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ NUTELLA ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Υπεροχα αφρατη με υπεροχη γεμιση Nutella και εξτρα φουντουκια. Απολαυστε την στο πρωινο αλλα και με το απογευματινο τσαϊ.
Υλικα για τη ζυμη : 300 gr αλευρι δυνατο,
150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
25 gr μαγια μπυρας νωπη,
175 ml χλιαρο γαλα,
60 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
50 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
1 κουταλια της σουπας μελι,
2 κροκους αυγων,
2 κουταλιες της σουπας λικερ πορτοκαλι,
1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι.
για τη γεμιση : 250 gr nutella,
50 gr τριμμενα φουντουκια.
για την επαλειψη : 1 κροκο αυγου,
για τη διακοσμηση : χοντροκομμενα φουντουκια.
Παρασκευη :
Διαλυστε την μαγια και το μελι μεσα στο χλιαρο γαλα και προσθεστε 2 κουταλιες αλευρι. Αφηστε την προ-ζυμη σκεπασμενο σε "καμπανα", σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα, μεχρι να αρχισουν να σχηματιζονται φουσκαλες στην επιφανεια της.
Βαλτε πρωτα το αλατι στον καδο του μιξερ, ριξτε απο επανω τα αλευρια, καντε μια λακκουβιτσα στη μεση και προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα. Ζυμωστε με το ειδικο εξαρτημα (γαντζο) και αφηστε την ζυμη να δουλευτει για κανα δεκαλεπτο, μεχρι να γινει λεια, ελαστικη και να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα. Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο ακομη αλευρι. Σκεπαστε την ζυμη με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Αλευρωστε μια επιφανεια εργασιας, και με την βοηθεια ενος πλαστη, ανοιξτε τη ζυμη σε μια λωριδα περιπου 20x50 cm. Απλωστε το κεντρο και μεχρι την ακρη απο τις στενες πλευρες της ζυμης την nutella, σκορπιστε απο επανω τα τριμμενα φουντουκια και τυλιξτε σε ρολο, απο την φαρδεια του πλευρα, και οχι πολυ σφιχτα. Βρεξτε τις δυο ακρες του με λιγο νερο. Τα φουντουκια, καλο ειναι να ειναι ψιλοτριμμενα, αλλα οχι και σκονη.
Βουτυρωστε μια στρογγυλη φορμα για κεϊκ, με τρυπα στη μεση. Στριψτε το ρολο της ζυμης 3- 4 φορες και τοποθετειστε το μεσα στην φορμα, προσεχοντας να ενωθουν καλα μεταξυ τους οι ακρες του. Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με μια κουταλια νερο και αλειψτε την επιφανεια της κουλουρας. Σκορπιστε απο επανω τα χοντροκομμενα φουντουκια. Αφηστε το σε χλιαρο μερος για μια ωριτσα, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για 40 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, πριν το ξεφορμαρετε.
Διατηρειστε την τυλιγμενη με διαφανη μεμβρανη ή μεσα σε πλαστικη σακκουλα τριφιμων, γιατι οπως ολα τα παρασκευασματα με ζυμη μπριος, εχει την ταση να ξεραινεται, αν μεινει εκτεθειμενη στον αερα.
Sofficissima, al goloso ripieno di nutella e nocciole tritate. Ottima come prima colazione o come merenda.
Ingredienti
per l'impasto : 300 gr di farina manitoba,
150 gr di farina 00,
25 gr di lievito di birra fresco,
175 ml di latte tiepido,
60g r di burro,
50 gr di zucchero semolato,
1 cucchiaio di miele millefiori,
2 tuorli,
2 cucchiai di liquore all'arancia,
1/2 cucchiaino di sale.
per la farcitura : 250 gr di nutella,
50 gr di nocciole tritate.
per spennellare : 1 tuorlo.
per cospargere : nocciole tritate grossolanemente.
Preparazione : Stemperate il lievito di birra ed il miele, nel latte tiepido. Aggiungete 2 cucchiai di farina e mescolate. Coprite il lievitino a campana e lasciate in luogo tiepido per mezz'oretta, fino a cominciare a formarsi un sciumetta sulla superficie.
Mettete il sale nella vaschetta della planetaria. Versateci le farine e formate una fossetta. Versateci dentro tutti gli ingredienti ed impastate. Lasciate l'impasto ad essere lavorato per una decina di minuti, fino a diventare omogeneo, lsicio e a staccare delle pareti della vaschetta. Aggiungete un po' di farina, se necessario. Copritelo con un panno umido e lasicatelo in luogo tiepido, fino al raddoppio.
Infarinate il piano del lavoro, versateci l'impasto lievitato, e con l'aiuto del mattarello, tirate una foglia di 20x50 cm ca. Versateci nel centro la nutella e spalmatela fino all'orlo dei bordi stretti, mentre lasciate ca 3cm dai bordi lunghi. Cosparegte con le nocciole tritate, abbastanza finemente. Arrotollate l'impasto dal lato lungo e formate un rotolo. Irrorate i suoi bordi con un po' di acqua.
Imburrate un stampo per ciambella. Attorcigliate il rotolo dell'impasto per 3-4 volte e posizionatelo nello stampo, facendo atenzione ad aderire bene i suoi bordi tra di loro. Sbattete il tuorlo con un cucchiaio di acqua e spenellate la superficie della ciambella. Cospargete con le nocciole tritate. Lasicate in luogo tiepido, fino al raddoppio, per un oretta ca.
Infornate in forno preriscaldato ai 170°C e cuocete per 40 mintui ca, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare.
Avvolgete la ciambella in pellicola transparente o mettetela in un saccheto di plastica, perchè, come tutte le brioche, si tende di rinsecchire se rimasta esposta all' aria.
Πολύ εντυπωσιακό, πολύ όμορφο και σίγουρα νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε σου!
Μου αρέσει πολύ αλλά δυστυχώς δεν έχω ισχυρό μίξερ με γάντζο για να κάνω τέτοιου είδους παρασκευάσματα.:(
Z.
Ευχαριστω, ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζυμη μπορει βεβαια να δουλευτει και με το χερι, αλλα σιγουρα ενα καλο μιξερ, ειναι εργαλειο, κακα τα ψεμματα...
ΑΠΛΑ ΘΕΙΚΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ,ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!
Πω πωωωω τι βλέπουν τα ματακια μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτα νόστιμο φαίνεται, γεια στα χέρια σου!!
Φιλιά!
@gwgoyla
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
Σας ευχαριστω πολυ!
Καλώς σε βρήκα!!! Τι υπέροχο γλύκισμα είναι αυτό!!!Φαίνεται λαχταριστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως ηρθες manousina!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχο φαινεται. εγω δεν αγαπω ιδιαιτερα τα γλυκα, αλλα τις φορες που θα ηθελα ενα, αυτο νομιζω θα ικανοποιουσε. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω παλι τα λατρευω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη η κουλουρα ειναι φτιαγμενη με την ιταλικη φιλοσοφια : δεν ειναι πολυ γλυκεια η ζυμη και η γευση της nutella επικρατει.