ΜΠΑΝΌΦΙ (BANOFFEE)
Το μπανόφι ειναι ενα απο τα πιο δημοφιλη ευκολα γλυκακια. Το ονομα του προερεχεται απο το banana+toffee (καραμελα γαλακτος), και ειναι αγγλικης προελευσης - ποιος ειπε οτι η αγγλικη κουζινα δεν εχει και αυτη τα διαμαντια της? Δημιουργηθηκε το 1972 στο Jevington, στο Ανατολικο Σασσεξ, στο εστιατοριο The Hungry Monk (Ο πεινασμενος καλογερος!) των Ian Dowding και Nigel Mackenzie. Προεκυψε ως παραλλαγη του Αμερικανικου Coffee Toffee Pie, και ειχε τοσο μεγαλη επιτυχια, που πολυ συντομα περασε τα συνορα της Μ.Βρετανιας. Ειναι πλεον πολυ διαδεδομενο, εκτος απο την Μ.Βρετανια, στην Αυστραλια, την Ινδια αλλα και την Αμερικη. Σημερα εχει επικρατησει η ονομασια banoffee και για οποιο παρασκευασμα εχει γευση μπανανα-καραμελα.
Ενα γλυκακι με λιγα υλικα, πολυ απλο στην παρασκευη του, γι' αυτο εξ' αλλου ειναι και ιδιαιτερα δημοφιλες. Για την βαση προτιμησα τα μπισκοτα digestive, με μια αλμυρη νοτα που ταιριαζει ιδιαιτερα με την λιγωτικη καραμελα. Ειναι τελειο ως επιδορπιο, ιδανικο για να κλεισει ενα πλουσιο γευμα, εξ'αλλου αυτος ηταν και ο αρχικος του προορισμος...
Πληροφοριες απο : Αγγλικη Wikipedia
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 300 gr μπισκοτα digestive,
100 gr λιωμενο βουτυρο,
3 μεγαλες, ωριμες, μπανανες,
λιγο χυμο λεμονιου,
400 ml dulce de leche (καραμελα γαλακτος).
για την σαντιγι : 300 gr κρεμα γαλακτος με 35% λιπαρα,
20 gr ζαχαρη αχνη.
για την διακοσμηση : τρουφα σοκολατας,
μπανανα
ουδετερη ζελατινη (προαιρετικο).
Προετοιμασια :
Ετοιμαστε το dulce de leche με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω.
Ετοιμαστε την κρεμα σαντιγι, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω.
Θρυμματιστε τα μπισκοτα στο multi και ανακατεψτε τα με το λιωμενο βουτυρο.
Παρτε μια φορμα με αποσπωμενο τσερκι, διαμετρου 24 εκ και καλυψτε τον πατο με αντικολλητικο χαρτι. Στρωστε μεσα το μιγμα μπισκοτα - βουτυρο και πιεστε με μια σπατουλα ή με την αναποδη ενος κουταλιου, για να αποκτησει συνοχη. Ιδανικα αφηστε λιγο υπερυψωμενες τις ακρες, για να αγκαλιασουν την γεμιση. Βαλτε την φορμα στο ψυγειο για μια ωριτσα, να σταθεροποιηθει η βαση.
Μια αλλη παραλαγη, ειναι να ψησετε την βαση σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, στις αντιστασεις για 15 λεπτα και μετα να την αφησετε να κρυωσει.
Καθαριστε τις μπανανες, κοψτε τες σε λεπτες ροδελες και ραντιστε τες με λιγο χυμο λεμονιου, για να μην μαυρισουν. Επειδη οι μπανανες θα παραμεινουν ωμες, διαλεξτε ωριμες μπανανες, αλλα οχι παραωριμασνενες και μαυρισμενες.
Ριξτε την μιση καραμελα γαλακτος (dulce de leche) επανω στην βαση του μπισκοτου. Στρωστε απο επανω τις μπανανες, καλυψτε με την υπολοιπη καραμελα και τελος με την σαντιγι.
Βαλτε το banoffee στο ψυγειο για 2 ωρες.Αφαιρεστε επειτα το τσερκι και μεταφερετε το γλυκο σε δισκο σερβιρισματος.
Πριν σερβιρετε στολιστε το banoffee με την τρουφα ή νιφαδες σοκολατας ή τριμμενη κουβερτουρα. Μπορειτε να στολισετε και με φετουλες μπανανας, περασμενες με διαφανη ζελατινη, για να μην μαυρισουν.
Ειναι προτιμωτερο να καταναλωθει μεσα στην ιδια μερα.
* Φεβρουάριος 2020 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
BANOFFEE
Il banoffee (banòfi) è una torta gustosissima e facilissima, ma di apporto calorico ... devastante! Di origine inglese, è stata inventata nel 1972 a Jevington, al East Sussex, nel ristorante The Hungry Monk, di Ian Dowding e di Nigel Mackenzie. Volendo creare una variazone della torta Americana Coffee Toffee Pie, hanno preparato il Banoffee, che fu chiamato cosi dalle parole banana + toffee (dulce de leche - crema mou). Ha avuto un strepitoso succeso e presto ha varcato le confini non solo di Jevington ma anche dell'Inghilterra.... Oggi e moto diffusa in Australia, in India e negli Stati uniti. Ancora, si usa di chiamare banoffe tutto quanto ha il sapore di banana - crema mou.
Informazioni tratte da : Wikipedia Inglese
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300 gr bicotti digestive ,
100 gr di burro fuso,
3 banane mature e grandi,
succo di limone,
400 ml dulce de leche (crema mou).
per la panna montata : 300 ml panna a 35% grassi,
20 gr zucchero a velo.
per la finitura : codetta di cioccolato,
1 banana
gelatina neutra (facoltativo).
Preparazione :
Preparate il la crema mou da latte condensato zuccherato (ricetta qui).
Preparate la panna montata con le istrzioni che troverete qui.
Frullate i biscotti e mescolateli con il burro fuso.
Foderate con carta antiaderente una tortiera da 24 cm di diametro. Disponete il composto biscotti - burro nello stampo e livellate con il dorso di un cucchiaio, premendo anche sui bordi dello stampo. Mettetelo nel frigo per un' oretta. Potete anche cuocere la base, in forno preriscadato ai 170°C per 15 minuti, e poi lasciare a raffreddare.
Sbucciate le banane, tagliatele a frttine sottili, e spruzzate con un po' di succo di limone, per evitare di annerire.
Versate metà della crema mou sulla la base dei biscotti. Disponete sopra le fettine di banana e coprite con la crema mou restante. Per ultima aggiungete la panna montata a cucchiaiate.
Mettete la torta nel frigo per un paio di ore.
Sformate la torta e trasferitela su un piatto da portata.
Decorate con la codetta o con scaglie di cioccolato, o cioccolato fondente tritato. A me piace aggiungete anche fettine di banana, coperte con gelatina neutra.
Si consiglia di consumare la torta entro il giorno.
Comunque potete conservarla nel frigo per un paio di giorni.
* Febbraio 2020 : aggiornamento del post con nuove foto
Το λατρεύω αυτό το γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το γλυκάκι που μου ζητάνε πιο συχνά οι γιοι μου να τους το φτιάξω!
Σου έγινε λαχταριστό!
Φιλιά!
Καταπληκτικό!Καλό μεσημέρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο, πολύ νόστιμο, πολύ λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτυχία δηλαδή!
Χαιρετώ σε Μαρίνα μου.
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή@eleni
Ευχαριστω κοριτσια!
@Kitchen Stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ζαμπια μου!