5

ΜΠΑΝΌΦΙ (BANOFFEE) ♦♦ BANOFFEE


ΜΠΑΝΌΦΙ (BANOFFEE)

Το μπανόφι απο το banana+toffee (καραμελλα γαλακτος), ειναι ενα φοβερο γλυκακι, Αγγλικης προελευσης - ποιος ειπε οτι η Αγγλικη κουζινα δεν εχει και αυτη τα διαμαντια της? Δημιουργηθηκε το 1972 στο Jevington, στο Ανατολικο Σασσεξ, στο εστιατοριο The Hungry Monk (Ο πεινασμενος καλογερος!) των Ian Dowding και Nigel Mackenzie. Προεκυψε ως παραλλαγη του Αμερικανικου Coffee Toffee Pie, και ειχε τοσο μεγαλη επιτυχια, που πολυ συντομα περασε τα συνορα της Αγγλιας. Ειναι πλεον πολυ διαδεδομενο, εκτος απο την Αγγλια, στην Αυστραλια, την Ινδια αλλα και την Αμερικη. Σημερα banoffee ονομαζουν και οτι εχει γευση μπανανα-καραμελλα. Μαλλον απλο στην παρασκευη του, με απιθανη γευση μπανανα - καραμελλα  και πινελιες σοκολατας και αλμυρου, αλλα δυστυχως προκειται για ακομη μια θερμιδικη βομβα! Ειναι τελειο για να κλεισει ενα πλουσιο γευμα, εξ'αλλου αυτος ηταν και ο αρχικος του προορισμος...
Πληροφοριες απο : Αγγλικη Wikipedia

Υλικα : 1 κουτι μπισκοτα digestive (250 gr),
                4 κουταλιες της σουπας λιωμενο βουτυρο,
                3 μεγαλες, ωριμες, μπανανες,
                400 ml dulce de leche (καραμελλα γαλακτος),
                250 ml κρεμα σαντιγυ,
                λιγο χυμο λεμονιου.
για την διακοσμηση : νιφαδες σοκολατας,
                                       μπανανα.
Επι το εργον : 
Ετοιμαστε το dulce de leche και την κρεμα σαντιγυ, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε στα αντιστοιχα link του blog. 
Θρυμματιστε τα μπισκοτα και ανακατεψτε τα με το λιωμενο βουτυρο. Παρτε μια φορμα με σουστα (με διαμετρο 22 εκ) και στρωστε μεσα το μιγμα μπισκοτα - βουτυρο. Πιεστε με μια σπατουλα ή με την αναποδη ενος κουταλιου, για να αποκτησει συνοχη. Βαλτε την φορμα στο ψυγειο για 2 ωρες, να σταθεροποιηθει η βαση. Μια αλλη εκδοχη, ειναι να την βαλετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, να την ψησετε για 15 λεπτα και μετα να την αφησετε να κρυωσει. 
Καθαριστε τις μπανανες, κοψτε τες σε λεπτες ροδελλες και ραντιστε τες με λιγο χυμο λεμονιου, για να μην μαυρισουν. Επειδη οι μπανανες θα παραμεινουν ωμες, καλυτερα διαλεξτε πολυ ωριμες μπανανες, αλλα βεβαια, να μην ειναι μαυρισμενες απο μεσα. 
Καλυψτε με την βαση με την καραμελλα γαλακτος (dulce de leche). Στρωστε απο επανω τις μπανανες, καλυψτε με την σαντιγυ και βαλτε το banoffee στο ψυγειο για 2 ωρες. 
Στολιστε την επφανεια του banoffee με τις νιφαδες σοκολατας ή με τριμμενη κουβερτουρα και με φετουλες μπανανας, ραντισμενες με λιγο χυμο λεμονιου, για να μην μαυρισουν. 
Ανοιξτε το στεφανι της φορμας, περαστε ενα μαχαιρι περιμετρικα απο το γλυκο, για να ξεκολλησει απο τα τοιχωματα, και αφαιρεστε το στεφανι της φορμας. Διατηρειται στο ψυγειο.
                                  

BANOFFEE

Il banoffee (banòfi) è una torta gustosissima e facilissima, ma di apporto calorico ... devastante! 'E di origine inglese; è stata inventata nel 1972 a Jevington, al East Sussex, nel ristorante The Hungry Monk, di Ian Dowding e di Nigel Mackenzie. Volendo creare una variazone della torta Americana Coffee Toffee Pie, hanno preparato il Banoffee, che fu chiamato cosi dalle parole banana + toffee (dulce de leche - crema mou). Ha avuto un strepitoso succeso e presto ha varcato le confini non solo di Jevington ma anche dell'Inghilterra.... Oggi e moto diffuso anche in Australia, in India e anche in America. Ancora, si usa di chiamare banoffe tutto quanto ha il sapore di banana - crema mou.
Informazioni tratte da : Wikipedia Inglese

Ingredienti : 1 confezione di bicotti digestive (250 gr),
                            4 cucchiai di burro fuso,
                            3 banane mature e grosse,
                            400ml dulce de leche (crema mou),
                           250ml crema Chantilly (panna montata),
                           succo di limone.
per la decorazione : scaglie di cioccolato,
                                     banana.
All'opera : 
Preparate il dulce de leche (crema mou) e la crema Chantilly, seguendo le istruzioni ai rispettivi link di questo blog. 
Sbricciolate i biscotti e mescolateli con il burro fuso. Prendete uno stampo a cerniera, dal diametro di 22 cm, e ponete il composto biscotti - burro; compatatelo con una spatola o con il dorso di un cucchiaio, per formare la base della torta. Mettete lo stampo nel frigo per un paio di ore. Potete anche cuocere la base, in forno preriscadato ai 170°C per 15 minuti, e poi lasciare a raffreddare. 
Sbucciate le banane, tagliatele a rondelle, piuttosto sottili, e spruzzate con un po' di succo di limone, per evitare di annerire. 
Coprite la base dei biscotti con un bel strato di crema mou. Disponete sopra le fettine di banana e coprite con la crema Chantilly. Mettete lo stampo nel frigo per un paio di ore. 
Decorate con le scaglie di cioccolato, o cioccolato fondente trittato, e con fettine di banana. 
Passate un coltello a lama liscia tra lo stampo e la torta, aprite la corona dello stampo ed eliminatela. 
Si conserva nel frigo.

5 σχόλια:

  1. Το λατρεύω αυτό το γλυκό!
    Είναι το γλυκάκι που μου ζητάνε πιο συχνά οι γιοι μου να τους το φτιάξω!
    Σου έγινε λαχταριστό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο, πολύ νόστιμο, πολύ λαχταριστό!
    Επιτυχία δηλαδή!

    Χαιρετώ σε Μαρίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Kitchen Stories
    Ευχαριστω Ζαμπια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.