2

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ♦♦ POLPO AI FAGIOLI


ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

Ενα νοστιμο φαγακι εμπνευσμενο απο αντιστοιχες συνταγες της Ιταλικης κουζινας του Νοτου. Μαλλον ασυνηθιστος συνδυασμος για το Ελληνικο τραπεζι, ειναι οτι πρεπει για την επερχομενη Καθαρα Δευτερα.


Υλικα : 500 gr φασολια γιγαντες Καστοριας,
                2 μικρα χταποδακια (400 gr),
                1 δαφνοφυλλο,
                3-4 κοκκους μπαχαρι,
                5-6 κοκκους μαυρο πιπερι,
                1/2 φλυτζανι του τσαγιου ξηρο κοκκινο κρασι,
                1 μεγαλο κρεμμυδι, ψιλοκομμενο,
                1 σκελιδα σκορδο "ντυμενη",
                4 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                1 καυτερο πιπερακι,
                1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
                6 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                αλατι και πιπερι. 
Επι το εργον : 
Βαλτε τα φασολια να βρασουν σε μπολικο νερο, για 20 λεπτα (χυτρα ταχυτητας : 10 λεπτα). Στραγγιστε τα, πεταξτε το νερο τους, βαλτε ξανα νερο και βαλτε τα να βρασουν για αλλα 50 λεπτα (χυτρα ταχυτητας : 25 λεπτα)*. Στραγγιστε τα, και κρατηστε τα στην ακρη. 
Καθαριστε τα χταποδακια, αφαιρωντας τα εντοσθια, τα ματια και το στομα. Βαλτε τα σε μια κατσαρολα, προσθεστε το μπαχαρι, το πιπερι, το δαφνοφυλλο, το κρασι και μισο ποτηρι νερο. Αφηστε τα να σιγοβρασουν σκεπασμενα, για 20 λεπτα (χυτρα ταχυτητας : 10 λεπτα). Οταν ειναι ετοιμα, στραγγιστε τα απο τον ζωμο τους, τον οποιο θα φιλτραρετε και θα κρατησετε στην ακρη, και κοψτε τα σε κομματια. 
Βαλτε σε μια κατσαρολα το λαδι και σωταρετε το κρεμμυδι με το σκορδο. Μολις αρχισουν να παιρνουν χρωμα, προσθεστε τον ντοματοπελτε, τον οποιο θα διαλυσετε με ενα ξυλινο κουταλι, και το πιπερακι, τσακισμενο για να απελευθερωσει τα αρωματα του, και σωταρετε για 2-3 λεπτα. Προσθεστε τα φασολια, τα χταποδακια και τον ζωμο τους, τον μαιντανο, αλατι και πιπερι και τελος 2 φλυτζανια νερο. Αφηστε τα να σιγοβρασουν για 15 λεπτα (χυτρα ταχυτητας : 8 λεπτα). 
Σερβιρετε το ζεστο.
Καλη Σαρακοστη!

* Οι χρονοι βρασιματος ειναι ενδεικτικοι. Εγω χρησιμοποιησα φασολια νεας εσοδειας, που συνηθως χρειαζονται πιο συντομους χρονους βρασιματος.

Προτεινομενο κρασι : πιστευω οτι του ταιριαζει υπεροχα μια δροσερη ρετσινα.


POLPO AI FAGIOLI

Ingredienti : 500 gr di fagioli bianchi giganti da Kastorià,
                            2 piccoli polpi (400 gr),
                            1 foglia di alloro,
                            3-4 grani di pimento,
                            5-6 grani di pepe nero,
                            1/2 tazza di vino rosso secco,
                            1 cipolla piuttosto grossa, tritata,
                            1 spicchio d'aglio in camicia,
                            4 cucchiai di prezzemolo tritato,
                            1 peperoncino piccante,
                            1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                            6 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            sale e pepe.
All'opera :  
Lessate i fagioli in abbontante acqua per 20 minuti (pentola a pressione : 10 minuti). Scolateli e lessateli di nuovo, in abbondante acqua per 50 minuti (pentola a pressione : 25 minuti)*; scolateli e teneteli da parte. 
Pulite i polpi, eliminate le interiora, gli occhi ed il becco. In una pentola, mettete i polpi, la foglia di allro, i grani di pimento e di pepe, 1/2 bicchiere di acqua ed il vino. Coprite la pentola e portate ad ebollizione. Lasciate cuoce a fuoco dolce per 20 mintui ca. (pentola a pressione : 10 minuti). Quando saranno pronti, scolateli, tenendo da parte la loro acqua di cottura, e tagliateli a pezzi. 
In una pentola, mettete l'olio e fate rosolare la cipolla e l'aglio. Appena comincia a prendere colore, aggiungete il concentrato di pomodoro, mescolate con un cucchiaio di legno, per farlo sciogliere, poi il peperoncino un po'schiacciato, e soffrigete per 2-3 minuti. Aggiungete i polpi, tagliati a pezzi, i fagioli, il brodo di cottura dei polpi filtrato, il prezzemolo, sale e pepe a piacere ed infine 2 tazze di acqua. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 15 minuti (pentola a pressione : 8 minuti). 
Servitelo caldo.


* I tempi di cottura sono indicativi. Ho usato dei fagioli raccolti non più di un anno fa, di ottima qualità (i fagioli dalla regione di Macedonia Ovest, sono famosi in tutta la Grecia) che di solito richiedono tempi di cottura ridotti.

Vino consigliato : si abbina meravigliosamente ad una "retsìna" greca, cioè vino profumato con resine da pino, che si considera una bevanda popolare.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο πιατο!!!! Θα το ετοιμασω παραυτα!!!! Προσθετοντας καυτερες πιπεριες, που μου αρεσουν πολυ με τα φασολια. Οσο για το κρασι θα προτιμουσα ενα ασυρτικο σαντορινης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @panathinaeos
    Φιλτατε, εξαιρετικη η προταση τοσο για τις καυτερες πιπεριες οσο και για το ασυρτικο. Επελεξα την ρετσινα για να δωσω μια πιο "λαικη", θα τολμουσα να πω, νοτα, για να συναδει με τον ανεπισημο χαρακτηρα του τραπεζιου της Καθαρας Δευτερας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.